Hiroko Akiyama. FOTO: Cedida

TOT i més

El projecte Kashiwa

El sistema de pensions, inventat quan les persones grans vivien 70 anys, s’ha de reformular perquè sigui sostenible

Les societats que tenen moltes persones grans han d’adaptar-se per satisfer les seves necessitats, per tal que es mantinguin sanes, actives, connectades i segures.

Aquesta va ser una de les principals conclusions de la ponència que va impartir la gerontòloga i professora emèrita de la Universitat de Tokyo, Hiroko Akiyama, en una taula rodona sobre cures i longevitat, dins de la primera cimera Espanya-Japó, celebrada a Salamanca el passat 25 d’abril.

Akiyama va explicar el cas de la ciutat de Kashiwa, propera a Tokyo. “Les famílies no volien ingressar les persones grans en residències, perquè era estigmatitzant i per això es va fer un programa de cures a la carta, combinant l’assistència sanitària, la prevenció de la salut, els serveis socials, l’habitatge, la possibilitat de seguir treballant, l’entreteniment i la formació continuada”. Es van adaptar edificis en què hi havia zones de socialització, consultes mèdiques, farmàcia, apartaments equipats amb domòtica i telemedicina, transport adaptat, comerços de proximitat, assessorament logístic i gestió bancària i administrativa. A més van posar a la seva disposició personal contractat, ben format i ben pagat.

Per sort tots els països es plantegen la necessitat de facilitar l’allargament de la vida, però mantenint un alt nivell de qualitat. Els 5 països amb una expectativa de vida més gran del món són, per aquest ordre, Japó (84,2 anys), Suïssa (83,3) i Espanya (83,1). Japó i Suïssa són innovadors i hi dediquen temps i diners. Espanya copia, però sense presses i finalment pot passar que els problemes arribin per sorpresa. Les noves estructures sanitàries requereixen disposar de programes integrals que assegurin la dignitat de les persones malaltes; els problemes d’habitatge fan necessari substituir l’estada en una residència per una bona atenció domiciliària; el sistema de pensions, inventat quan les persones grans vivien 70 anys, s’ha de reformular perquè sigui sostenible i s’han de trobar solucions urgents per les situacions de dependència i de soledat no volguda, però la trista realitat és que les Administracions es van passant els problemes de l’una a l’altra i tot queda per fer.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.