Sobre els cuidadors
L’informe detalla que Espanya és el país de l’OCDE que destina menys percentatge del seu PIB als serveis de les cures
“D’aquí a 10 anys tindrem el risc de quedar-nos sense els professionals capacitats que treballen amb les persones grans dependents, si no hi ha canvis significatius i s’inverteix en aquest sector.” Aquest és l’avís emès per ACRA (Associació Catalana de Recursos Assistencials), en el seu darrer informe: “Estudi socioeconòmic de l’atenció per a persones en situació de dependència a Espanya”.
L’informe detalla que Espanya és el país de l’OCDE que destina menys percentatge del seu PIB als serveis de les cures, amb un 0,96%, en contrast amb la mitjana europea (1,55%) i encara més amb el que destinen països com Noruega, amb 2,99, o Holanda, amb 3,11.
La situació és encara més preocupant si es té en compte que el nombre de persones més grans de 65 anys es duplicarà a la pròxima dècada. A Catalunya, per exemple, es passarà dels actuals 465.000 a més d’1 milió. “En els pròxims 10 anys necessitarem a Catalunya 25.000 places més de residències i 20.000 nous professionals. Ara hi ha 62.000 places residencials i 20.000 de diürnes, però l’oferta és cada cop menor a causa de les baixes condicions salarials i a l’excessiva càrrega de feina.
Les Administracions no s’ho prenen prou seriosament, ni consideren que aquesta situació sigui alarmant, ni urgent. No fan cas de la gran quantitat d’avisos que van donant les entitats, empreses i organitzacions que de forma reiterativa fan estudis amb conclusions semblants des de fa anys.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.