El menjador social de Càritas obrirà les seves portes a la tardor

L'espai, que estarà ubicat al carrer Orient i també comptarà amb dutxes i bugaderia, donarà servei a unes 16 persones

Imatge exterior del local on estarà el menjador social. FOTO: A.Ribera Imatge exterior del local on estarà el menjador social. FOTO: A.Ribera
Càritas obrirà el seu menjador social de Sant Cugat, que estarà ubicat al número 68 del carrer Orient, entre setembre i octubre. Les obres d’adequació de l’espai, de 400 metres quadrats, ja es van iniciar a principis de juny i es preveu que finalitzin a finals de juliol. La inversió de les reformes serà de 100.000 euros. El menjador social tindrà una capacitat per a 16 persones, estarà obert d’11.00 a 16.00 h i oferirà un servei de dutxes i bugaderia. “Els ajuts alimentaris són cada vegada més essencials”, destaca la coordinadora de Càritas a Sant Cugat, Amelia de Juan, que ha explicat que ja fa tres anys que treballaven per iniciar aquest projecte. El president de l’entitat solidària, mossèn Blai Blanquer, celebra que ara ja es pot parlar de pobresa a la ciutat, perquè abans “a Sant Cugat la pobresa era un tabú, quedava malament dir que teníem pobres”.

Qui podrà anar al menjador social?
Les persones que aniran al menjador social vindran derivades dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Cugat o directament des de Càritas, i s’hauran d’ajustar a un pla personalitzat que hauran de complir. La idea de Càritas és no crear dependència entre els qui vagin al menjador: “El més important és promocionar la persona perquè sigui autosuficient”, destaca Blai Blanquer. El perfil de la gent serà molt variat i anirà des de gent amb pocs recursos, amb un habitatge poc digne, persones sense documentació o amb dificultats de relacions fins a persones amb salut dèbil. “Podrà venir gent tant desvalguda que els hem d’ajudar a parar la taula, és un altre nivell de pobresa”, assegura el mossèn.

Què més s'hi farà al menjador?
“El menjador ha de ser un espai on la persona tingui un acompanyament i relacions personals”, explica Amelia de Juan, que també assegura que serà un espai polivalent per poder-se adaptar a les necessitats de cada persona. De Juan també diu que es crearà un pla d’atenció personalitzat per ajudar-lo a millorar i a ser més autosuficient. A banda de les dutxes i la bugaderia, també s’organitzaran activitats col·lectives per potenciar precisament les relacions entre tots. A més, s’organitzaran dinars especials i altres celebracions, com el dia de Nadal o festes similars.

Col·laboracions
Aquest projecte està liderat per Càritas, però també té el suport de diferents entitats i institucions, com l’Ajuntament, La Caixa, l’escola Europa i el Col·legi d’Advocats de Terrassa. Cal destacar, però, el compromís de l’empresa santcugatenca de catèring Campos Estela, que ja és present al menjador social de Càritas de Rubí, que durant un any posarà tot el menjar de manera gratuïta. La responsable de Campos Estela, Esther Mata, va destacar que gaudeixen molt amb aquests projectes i que els estimulava treballar a la seva ciutat. La coordinadora de Càritas ha agraït la implicació de l’empresa i ha destacat “el compromís i el gest tan important” que han fet. A més, segons ha avançat Rafa Gómez, responsable econòmic de Càritas, l’Ajuntament s’ha compromès de cara a l’any vinent a augmentar el conveni amb l’entitat cristiana, que actualment és de 40.000 euros, per ajudar a pagar el lloguer del nou local, que abans estava arrendat pel consistori.

 
Comentaris

Destaquem