Els joves tenen una cita al centre per la Festa Major de Sant Cugat

Una desena d'entitats organitzen per primer any a la plaça del Rei l'espai Des-plaça jove, que vol acostar els més joves al centre

La plaça del Rei serà l'espai pels joves durant la Festa Major de Sant Cugat amb activitats de tot tipus entre el 28 i el 30 de juny amb el Des-plaça Jove. Aquesta iniciativa, sorgida de la voluntat de deu entitats que participaven a les Barraques però que després de la seva eliminació fa dos anys es van quedar al marge de la Festa, neix de la intenció de buscar un lloc comú per fer la celebració i té el lema de Ens mudem al centre.

El dijous 28 de juny es farà la inauguració de l'espai a la plaça del Rei amb un sopar popular i una batucada a càrrec de Kata-kitinga. Després hi haurà espectacles de mims per acabar la jornada amb la música de Kayo Malayo, The Cofick Rovers i The Dropools.

El divendres, el moviment al Des-plaça jove començara ben aviat amb un esmorzar popular a partir de les nou del matí. Després, s'organitzaran activitats per nens com un futbolí i tallers també pels més petits de màscares, atrapasomnis i molt més. Al migdia hi haurà un dinar popular i també se celebrarà un concurs de postres. A la tarda, Kata kitinga oferirà un taller de percussió i el dia s'acabarà amb un sopar popular de pintxos bascos organitzat per Bilbo Ondokoak i els concerts de The Risas i Esquerda, entre d'altres.

El dissabte es posarà el punt i final al Des-plaça Jove. Durant el matí, s'organitzen activitats infantils i un esmorzar popular, a banda d'una trobada de ganxet organitzada per la Llar d'avis de la Parròquia. L'Handbol Sant Cugat organitza al migdia el dinar popular i després de l'àpat i haurà unes olimpíades d'scoutball, rugby, handol i quidditch. A les set de la tarda hi haurà un espectacle de màgia a càrrec del mag Jordan Bosco. Teràpia de Shock, Sou 9 i La Crú posaran la música per acomiadar aquest espai de la plaça del Rei.

La història dels “Des-plaçat’s”

Les Barraques de Sant Cugat agrupaven una vintena d’entitats diferents de la ciutat, fet que els donava l’oportunitat de fer-les participar en la Festa Major. Quan el model, que va durar 12 anys, va entrar en crisi per motius com la concentració de joves en un macrobotellón, la Comissió de Barraques va intentar reformar el model d’oci amb alternatives. Es va gestar la idea d’una Plaça Jove, és a dir, apropar la festa dels joves al centre del poble, ja que les últimes edicions de les Barraques s’havien celebrat cada cop més lluny del nucli urbà (el polígon de Can Solà va ser l’últim escenari). Tot i així, no es va aconseguir arribar a un acord amb l’Ajuntament, i les Barraques com a conjunt d’entitats es van dissoldre.

Això va fer que l’oferta juvenil quedés descentralitzada i moltes entitats es van quedar fora de la festa. De totes aquestes n’ha sortit el projecte Des-plaça Jove, format pel grup de percussió Kata Kitinga, la JERC, els clubs de Rugby i Handbol de Sant Cugat, la Penya Bilbo Ondokoak, el Front Freak, l’Escola d’Excursionisme i 3 entitats de lleure: el CAU de la Floresta, el CAU Berenguer El Gran i l’Esplai Pica- Roca.

Tot i així, no es tracta d’un espai tancat a unes entitats o sectors, tot al contrari, “és un projecte obert a tothom, on pot participar qui vulgui” ha assenyalat Elisabet Llobet, monitora i directora de l’Esplai Pica-Roca. El projecte, tot i tenir la paraula jove en el seu nom, aposta per ser intergeneracional i promoure la coordinació interplaça. “No pretenem competir, sinó sumar i donar cabuda a tothom, de dins i de fora les entitats“, remarca l’Elisabet, afegint que l’organització “vol trencar amb la idea de la temàtica de places i poder acollir tot tipus d’activitats que no tenen cabuda per temps o per espai en altres punts del poble”.

Del poble i per al poble
L’Ajuntament ja ha aprovat un pressupost i ha donat el seu suport per tirar endavant el pla d’activitats que l’organització d’aquestes entitats vol celebrar entre els dies 28 de juny i 1 de juliol. “No es tracta d’una oferta únicament diürna, sinó que volem que hi hagi activitats durant tot el dia”, ha puntualitzat Marta Carpintero, també monitora de l’Esplai Pica-Roca. Concerts de grups locals i de fora (Teràpia de Shock o Els Catarres són dues de les propostes de l’Ajuntament que caldrà decidir), batucades, espai grafitero, exhibicions de hip-hop i també punts de participació i reflexió ciutadana com a racons de lectura, xerrades i debats que potenciïn la interactivitat i el protagonisme de la gent del poble.

Fes la teva foto de la Festa Major i participa al TOT Fotoportada

Consulta la resta de programa

Més informació
 
Comentaris

Destaquem