1.503 municipis presentaran recurs al TC contra la llei de l'administració local

El món local presentarà el recurs davant del Tribunal Constitucional contra LRSAL al superar amb escreix el nombre de municipis que eren necessàries. A Catalunya 803 Ajuntaments han presentat la documentació pel recurs

Moment del ple. FOTO: Àgata Guinó Moment del ple. FOTO: Àgata Guinó
Moment de la votació de portar la llei al TC. FOTO: Anna Mira Moment de la votació de portar la llei al TC. FOTO: Anna Mira
Ja són 1.503 municipis de tot l'Estat que han presentat la documentació necessària per presentar el recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL). D'aquests, 803 municipis catalans, que representen el 90% del total s'han sumat per anar contra la normativa del govern del PP. Per demarcacions, a Barcelona hi ha 298 municipis, entre ells Sant Cugat, a Lleida 201, a Girona 196 i a Tarragona 158.

A banda dels municipis catalans, l’ajuntament de Barcelona ha rebut 700 certificats d’acord de la resta de municipis de l’Estat. Això suposa superar amb escreix el topall necessari per recórrer aquesta reforma al Constitucional, fixat en 1.159 ajuntaments de tot l'Estat que representin uns 7,2 milions d'habitants. Es preveu que en els pròxims dies més ajuntaments facin arribar la documentació. Així, 25 municipis dels 947 catalans han manifestat per diferents motius, la intenció de no presentar el recurs.

Tots aquests municipis han aprovat per ple municipal l'aprovació del text que van acordar els membres del Consell de Governs Locals de Catalunya (CGLC), a l'acte que es va fer a la ciutat, el passat 13 de febrer. Aquest text exposa la necessitat que tenen els municipis de tenir una llei propera als ciutadans i el rebuig frontal a la normativa que es va aprovar pel govern de Madrid, el passat mes de desembre i que preveu eliminar competències municipals.

El president del Consell de Governs Locals, Miquel Buch, acompanyat del vicepresident primer, Xavier Amor, la vicepresidenta segona, Laura Vilagrà, el membre de la permanent del CGLC, Jordi Sanjosé, i els responsables de política municipal dels diferents partits polítics han fet el lliurament de tota la documentació a l’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, que ha d’encapçalar el procés per portar la Llei al Tribunal Constitucional.

Buch, ha remarcat que el volum de documentació presentat “és un fet històric i un èxit rotund de consens, d’unió i de treball en equip en defensa dels drets i serveis que prestem els ajuntaments als ciutadans”. “La ciutadania ha de saber que el món local s’uneix sempre que el denominador comú siguin les persones i els serveis que reben”, ha sentenciat Buch.

Per la seva banda, el vicepresident primer del Consell de Governs Locals de Catalunya i president de la FMC, Xavier Amor, ha explicat que era un repte important i ho hem aconseguit. En aquest sentit, ha destacat l‘esforç que han fet tots els ajuntaments, grans i petits, per presentar el recurs d’insconstitucionalitat. “Es demostra que aquesta llei no té cap sentit i que genera molts problemes als ajuntaments catalans”.

El text que s'ha aprovat
En concret el document al qual Sant Cugat hi ha donat suport diu que "ara, en l’actual context de crisi, quan és més necessari que mai tenir una administració més propera, i tenir més recursos per fer front a aquesta realitat social, el govern de l’estat espanyol ha aprovat una Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) que suposa, de facto, una retallada competencial sense precedents que suposarà un important retrocés, atès que afectarà de ple als serveis que donen els ajuntaments".

El text és contundent amb la normativa i segueix "aquesta Llei aprofita la situació de crisi econòmica per modificar l’estructura de l’estat espanyol i recentralitzar amb l’excusa de la sostenibilitat econòmico-financera. Una llei que vol privatitzar els serveis, principalment dels tres grans serveis públics locals que encara es demostren econòmicament rendibles: l’abastament d’aigües, el tractament de residus i l’enllumenat públic".

Es sentencia que "LRSAL vulnera l’Estatut de Catalunya en matèria d’organització territorial i de règim local, i converteix als ajuntaments en un apèndix de l’estat, i en una instància merament administrativa i sota control en el seu funcionament, vulnerant així l’actual marc basat en el principi d’autonomia local i principi de subsidiarietat, reconegut a la Carta Europea d’Autonomia Local com a criteri de proximitat en l’atribució de competències i d’eficàcia en la redistribució".

Arguments suficients que han servit perquè des de Sant Cugat també s'hagi donat suport al document que ha de fer possible presentar un recurs d'inconstitucionalitat al TC. Però per fer efectiu el recurs, fins a mitjan març tots els municipis que s'hi vulguin sumar hauran de seguir el mecanisme que s'ha fet a Sant Cugat i aprovar la proposta del Consell.

El recurs va més enllà de Catalunya
El requisit per presentar el recurs és que signin l'acord un mínim de 1.160 municipis que representin 7.700.000 habitants. Entre les dues entitats catalanes que lideren aquesta mobilització, l’ACM i la FMC es comptabilitzen 947 ajuntaments catalans però s’hi hauran de sumar altres associacions i municipis de la resta de l’Estat. Des del Consell han explicat que han rebut el suport de forces com el PSOE, UPyD, IU o de la Xunta de Galicia.

 
Comentaris

Destaquem