“Ens agradaria organitzar el campionat de la Milla Urbana”

Domingo López, a més de ser el director tècnic esportiu de la Sant Silvestre Barcelonesa-Sant Cugat també entrena la categoria de fons i mig fons d’atletisme del CAR Sant Cugat

Domingo López és un dels responsables de la Sant Silvestre-Barcelonesa. FOTO: A. Ribera Domingo López és un dels responsables de la Sant Silvestre-Barcelonesa. FOTO: A. Ribera
López, juntament amb dos socis més, el 1999 van decidir fer la cursa a Catalunya, concretament a Barcelona. En aquell moment, López era el director tècnic del Club Natació Montjuïc. Va esperar a celebrar-la l’últim dia del mil·lenni per fer una estrena memorable.

La Sant Silvestre és una cursa popular que s’organitza l’últim dia de l’any a tot el món, per acomiadar-se’n d’una manera original. La més antiga és la de São Paulo, Brasil, que fa 80 anys que s’organitza. A Madrid ja fa 48 anys que la corren, i a Catalunya en fa 13. Domingo López és un dels responsables de la cursa, l’organització de la qual és del Club Atlètic Barcelonès i l’Ajuntament. L’any 1999 va començar a Barcelona i ara, per segon any consecutiu, se celebra a Sant Cugat el dissabte 31 de desembre a les 17.30 h a la plaça de Victòria dels Àngels. El Diari de Sant Cugat i el TOT Sant Cugat en són col·laboradors.

El 31 de desembre s’organitza la cursa de Sant Silvestre a Sant Cugat. Quin és el perfil del corredor?
Tothom hi pot córrer. A més dels ciutadans de Sant Cugat, hi participaran atletes d’elit del Marroc i de Ghana, així com catalans com Jaime Leiva, Marc Roig, Sergio Enríquez, etc. També correrà el director del CAR; el presentador esportiu de TV3 Arcadi Alibés, un veterà de la cursa; el periodista també de TV3 Xavier Bonastre; Toni Robredo; entre d’altres personatges coneguts.

És tradició córrer una cursa l’últim dia de l’any.
És una manera de deixar enrere l’any que s’acaba per començar-ne un de nou d’una forma fresca i diferent. El 31 de desembre s’organitzen una vintena de curses per tot Catalunya, però la més important i la que té una xifra de participació més elevada és la nostra, la de Sant Silvestre. L’any passat vam ser 2.118 inscrits tot i ser el primer any a la ciutat. Aquest, esperem arribar al màxim permès a la cursa que són 2.500 corredors.

Quan s’entregaran els premis?
El mateix dissabte 31 es donaran els primers tres premis, però els guardons, des del 4t al 25è classificat, es lliuraran el 13 de gener a l’Ajuntament de Sant Cugat.

Quina és la novetat d’aquest any?
Hem millorat el circuit per fer-lo més planer, ja que a l’anterior edició vam tenir algun problema pel que fa a la seguretat viària perquè ens van faltar voluntaris. Però aquest any, precisament per evitar errors, hem suprimit el tram de pujada de la zona de Coll Favà i allargarem el circuit per la zona de l’avinguda de les Corts Catalanes i el carrer de Pau Casals. Enguany també donarem el premi a la disfressa més original.

És el segon any que es fa a Sant Cugat però el 13è a Catalunya, perquè abans es feia a la ciutat de Barcelona. Per què vau marxar?
Vam emigrar perquè l’Ajuntament de Barcelona volia apropiar-se la iniciativa i canviar-li el nom. Ara, la cursa del 31 de desembre que organitzen a la ciutat comtal es diu La Cursa dels Nassos. Nosaltres, de cap manera ho vam permetre perquè volíem mantenir la marca, que la tenim patentada. Vam buscar altres indrets i Sant Cugat ens va acollir encantats.

Com va sorgir la idea de fer-la a Catalunya?
Quan la vam crear, el 1999, m’ocupava de la direcció tècnica del Club Natació Montjuïc, i no ens van posar cap mena de trava per fer-la perquè era una bona iniciativa, pionera al país. Des de feia molts anys que pensava de fer-la i finalment ens vam esperar el canvi de mil·lenni per fer-ho especial. Però ja tenia intenció de traslladar-la aquí des que vaig anar a Brasil, fa 60 anys.

Com li va venir la idea?
El 1950, quan tenia 18 anys, com a júnior de la Federació Espanyola d’Atletisme vaig participar a la cursa de São Paulo, que és la més antiga de totes les que s’organitzen. Em vaig quedar impressionat de la quantitat de corredors i de la manera com corrien. Mentre a Espanya la gent no podia anar amb xandall pel carrer per la dictadura, allà els corredors anaven disfressats i les dones amb tanga: increïble! Penso que és una manera ben diferent d’acomiadar l’any. D’ençà d’aquell dia, vaig pensar que s’havia de fer tard o d’hora a Catalunya.

Com a entitat esportiva de Sant Cugat, teniu previst fer alguna altra activitat a la ciutat?
Proposarem a l’Ajuntament fer el campionat de Catalunya de la Milla Urbana, el qual és federat i compta amb 1.609 metres. L’arribada també seria a la rambla del Celler. L’any passat es va fer a Manresa. Seria molt interessant fer-la aquí. És una cursa d’alt nivell.

El conveni amb l’Ajuntament s’acaba enguany, què fareu ara?
La nostra voluntat és seguir fent la cursa a Sant Cugat, ens hi sentim molt còmodes i ens posen les coses fàcils. Esperem arribar a un front comú i tornar a signar per dos anys més.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem