Quines són les referències que té del Club Natació Valldoreix?
Tant a Valldoreix com a Sant Cugat s'està treballant en la iniciació de la natació artística, i ho estan fent molt bé. He volgut acompanyar a la nova junta del CN Valldoreix, amb el seu president Alberto Viladés, amb el que ens coneixem des de fa molts anys.
L'estiu passat, el CN Valldoreix va absorbir el Club Sincro Sant Cugat. Què li sembla?
Valldoreix sempre ha estat un focus de molta afició a la natació artística i, si el Club Sincro Sant Cugat i el Complex Esportiu EMD de Valldoreix han arribat a un acord i és pel bé dels clubs, per la zona de Valldoreix i Sant Cugat i per la natació artística catalana, doncs ho celebro. Ser aquí, a Valldoreix, és una manera de donar suport a tot el que això representa i pot representar.
El club és jove. Per on hauria de créixer?
El que ha de fer el club és potenciar la base. Tenen una cosa que m'agrada molt, que és que ofereixen tres nivells de pràctica esportiva: l'oci, que és de caràcter lúdic; l'escolar, que competeix als Jocs Esportius Escolars de Barcelona, i la competició. Sempre ho focalitzem tot en la competició i està molt bé que hi hagi clubs que apostin perquè hi hagi noies i nois que practiquin aquest esport sense aquesta pressió que és la competició. Això està molt bé. Tots els clubs, sigui el CN Valldoreix, el CN Sabadell, el CN Kallipolis o el CN Granollers, el què han de treballar és la base. Al final, la base, és el més important. Després ja hi ha els centres de tecnificació de les federacions catalana i espanyola.
En la formació dels nedadors i nedadores és molt important tenir bons entrenadors o entrenadores. A Valldoreix hi ha dues entrenadores, l'Andrea Puerta i la Cecília Jiménez.
La Ceci ha estat durant molts anys al centre de tecnificació de la Federació Catalana de Natació, i després al CAR. Fa molts anys que la conec. L'Andrea ha estat una esportista amb molta trajectòria i, com bé diu vostè, és importantíssim que els nostres esportistes tinguin bons tècnics i que nosaltres potenciem els nostres tècnics. Hem de seguir potenciant que aquestes grans nedadores que hem tingut puguin ensenyar i transmetre tots els seus coneixements i experiències als esportistes.
És estrany que la natació artística tingui el seu pes a Valldoreix i no a Sant Cugat, on hi ha més recursos i possibilitats...
No és tan important on es faci. El més important és que es potenciï la natació artística. Des de la federació, els hi donem tot el nostre suport.
A banda de la piscina de Valldoreix, a Sant Cugat hi ha la piscina de la ZEM Rambla del Celler, la del Parc Central i la de la Floresta. Ha mantingut alguna reunió amb l'Ajuntament de Sant Cugat per poder crear un club de natació?
No. Crec que en una ciutat com Sant Cugat hauríem de ser capaços de tirar endavant molts més projectes de natació. Estic convençudíssim. Des de la federació sempre hi donarem suport, però també hi ha d'haver les ganes com les que té el CN Valldoreix perquè això es faci realitat. Sant Cugat és una ciutat amb moltes possibilitats.
Sant Cugat té grans nedadores, com Gemma Mengual -ja retirada-, Paula Ramírez i Erika Villaécija, que està al final de la seva carrera esportiva.
L'Erika la conec molt i hi tinc una relació fantàstica. Està al final d'una grandíssima carrera. Ho hem parlat moltes vegades i sap perfectament que tinc moltes ganes i il·lusió que, quan ella decideixi deixar la natació, s'incorpori a la federació catalana. Crec que amb els seus estudis de psicologia és una persona que pot ajudar molts als nedadors joves.
Per què aquest canvi de nom de natació sincronitzada a artística?
Això ha estat una decisió de la federació internacional (FINA), des de fa un any. Crec que aquest canvi no era necessari. Inicialment, aquest esport s'anomenava ballet aquàtic i, després, es va passar a dir natació sincronitzada. El què fan les noies i els nois és sincronitzar.