Jordi Laparra: “És una guia moderna i esportiva, i per al ciclista representa un repte”

El santcugatenc Jordi Laparra i Lluís Garcia són els autors de la ‘Gran Travessa del Pirineu Català’ (editorial Alpina), de Cadaqués a Viella en BTT, una guia que es va publicar el desembre del 2013 i de la qual ja s’han venut prop de 1.000 exemplars

La ‘Gran Travessa del Pirineu Català’, que al 2015 s’editarà en castellà, és una ruta de 8 etapes, amb 600 quilòmetres, 28 colls i 16.000 metres de desnivell positiu. Es pot fer entre finals de maig i mitjans d’octubre.

Jordi Laparra ja va publicar el 1992 ‘La Travessia del Pirineu en BTT’, amb Alfons Valls. La segona edició d’aquest treball la va fer en solitari el 2001. També ha col·laborat en l’elaboració de la guia ‘Pedals de Foc’. Aquest florestà de 52 anys és professor d’educació física. Ha estat també en l’equip organitzador de diferents competicions com la Transpyr. Com a ciclista ha fet la Titan Desert, la Transpyr i la TransAlp. L’apassiona la bicicleta de muntanya i de carretera, caminar per la muntanya i fer caiac.

Què trobem a la guia ‘Gran Travessa del Pirineu Català’, de Cadaqués a Viella?
Un itinerari original, inèdit i molt diferent de la ruta clàssica de la Transpirinenca. És un itinerari que va a buscar els grans colls i les cotes (de la tercera a la vuitena etapa sempre hi ha algun moment que es roda per sobre dels 2.000 metres) i pistes altes del Pirineu. A més a més, a diferència de les guies clàssiques, hi ha una informació molt explícita dels llocs i establiments que hem escollit perquè els ciclistes hi puguin anar al final de cada etapa. Tenim un compromís amb aquests establiments, que coneixen l’itinerari i donen uns serveis específics per als ciclistes: que es puguin netejar la bicicleta, un lloc per guardar-la, i una alimentació que barregi l’adequada per a l’esportista i el menjar tradicional del poble en qüestió.

Com és l’itinerari?
És un itinerari molt treballat, on s’evita l’asfalt i que puguis anar de Cadaqués a Viella amb un itinerari que sigui molt de mounatin bike. Hem buscat un itinerari modern, molt esportiu i que representi un repte per al ciclista, que ha d’anar amb equipatge molt lleuger. Tot i que passem per poblacions importants del Pirineu com Puigcerdà, Ribes, Llavorsí i Camprodon, hem anat a buscar petites poblacions del Pirineu més desconegudes.

Per què han triat aquest itinerari entre Cadaqués i Viella?
Cadaqués és el poble més oriental de Catalunya i el més pròxim al cap de Creus, on el Pirineu es fon amb el Mediterrani (és l’inici o el final del Pirineu). I Viella perquè el que pretén la guia és anar al més al nord possible, per tant, més al Pirineu possible, trepitjant totes les comarques que són frontereres amb el territori francès, al més pròxim a l’eix axial possible i al més alt possible del Pirineu. Una altra raó del perquè acabem a Viella és perquè passem per Bossost, que és el poble més occidental de Catalunya. Així, anem del poble més oriental al més occidental de Catalunya. I també acabem a Viella per una qüestió de logística, de serveis. És on podem trobar transports per poder tornar a casa. I perquè és una població que té un pes turístic important, igual que Cadaqués.

Una guia pensada per a tothom.
És una guia que té la part moderna (els ciclistes es poden descarregar les pistes i seguir l’itinerari amb pistes i amb GPS), però alhora té la part clàssica de seguir un llibre de ruta sobre el terreny dibuixat, cruïlla a cruïlla.
S’ha d’estar ben preparat per poder-la fer.

És una guia per a una persona amb un nivell mitjà-alt en la pràctica de la mountain bike.

Existeix alguna altra guia que reculli aquesta ruta?
No. Crec que és una guia bastant original. L’editorial Prames va editar l’estiu passat una ruta que substitueix el títol que havien editat amb mi el 2001. Han fet la Gran Travesía del Pirineo en BTT. Però crec que no té res a veure amb la meva guia.

Què els ha portat a fer aquesta guia?
Fins ara, hem estat fent itineraris per als altres i aquests altres comercialitzaven els nostres itineraris. I, amb aquesta guia, hem apostat per un itinerari que sigui més nostre, més personalitzat, que porti la nostra firma.

Aquesta guia tindrà continuïtat.
Ja estem treballant en una segona guia, que serà La Gran Travessa del Pirineu Occidental, des de l’Aneto fins a Hondarribia, amb la mateixa filosofia de la guia que hem editat. També la farem amb l’editorial Alpina i sortirà el 2015, editada en castellà.

 
Comentaris