El 18è Cros Ciutat de Sant Cugat es farà aquest diumenge, 13 de novembre, al parc de la Pollancreda, amb moltes i diferents novetats. Les inscripcions, que són gratuïtes, es tanquen aquest dimarts, 8 de novembre, a les 12 hores. El cros, amb 18 curses, l'organitza l'Ajuntament de Sant Cugat, a través de l'Oficina Municipal d'Esport per a Tothom (OMET). El 2015 hi van córrer 4.052 escolars.
Com va sorgir la idea de fer el Cros de Sant Cugat, ara fa 18 anys?
Dins la nova filosofia de l'esport escolar que es començava a presentar llavors, un dels objectius que hi havia en la planificació de les activitats puntuals de l'Oficina Municipal d'Esport per a Tothom (OMET), que vam començar a anomenar així en aquell moment, era anar creant un programa d'activitats puntuals. I el cros va ser una de les primeres activitats puntuals que vam començar a desenvolupar.
Qui el va idear?
El naixement del cros no es pot atribuir a una persona en concret. El vam idear un conjunt de persones i institucions. En aquella època, el Consell Comarcal del Vallès Occidental-Terrassa ens demanava a l'OMET que creixéssim com a subseu del consell. Ferran Domínguez, com a cap d'Esports de l'Ajuntament de Sant Cugat, estava molt sensibilitzat amb el programa d'activitats puntuals. En aquells moments també naixia la secció d'atletisme del Club Muntanyenc, del que el director tècnic esportiu n'era Israel Luque. Jo era el coordinador de l'esport escolar a l'OMET. I, en aquell moment, la coordinació del programa de l'esport escolar el gestionava la Fundació Unió Esportiva Sant Cugat, amb Jaume Espina com a president de l'entitat. El regidor d'Esports de l'Ajuntament de Sant Cugat era Xavier Figueras.
Què recorda del primer cros?
La imatge que tinc és molt emotiva. Va ser una època molt bonica. El fet de posar en marxa una activitat i que hagi perdurat en el temps és una satisfacció personal. També cal destacar la involucració que sempre ha tingut el personal de l'OMET amb aquesta i d'altres activitats que organitza l'OMET. Llavors, era organitzar una nova activitat, tot i que a Sant Cugat, quan jo era petit, recordo haver corregut alguna prova de cros. En la primera edició vam tenir més de 400 participants i ja va ser tot un èxit. No esperàvem aquesta afluència. El referent de llavors era el Cros de Rubí, que va néixer abans que el nostre. En el segon any ja vam superar la participació del Cros de Rubí. I cada any superàvem totes les fites que ens marcàvem. Recordo que tot l'Ajuntament es va bolcar amb el cros. També recordo la primera cursa d'orientació que vam fer.
El cros de Sant Cugat és un dels crossos escolars més importants de Catalunya?
Dubto que hi hagi un cros escolar amb la participació que hi ha al de Sant Cugat.
Què té aquest cros que el fa tan especial?
Recordo que a les rodes de premsa els periodistes sempre ens preguntàveu quina capacitat d'atletes podia absorbir el parc de la Pollancreda, que si s'havia tocat sostre, que si ens plantejàvem un canvi de circuit... I és que el lloc és molt atractiu i està al centre del poble. I també el tarannà de les escoles de Sant Cugat. Les escoles s'hi involucren molt. També ens va ajudar molt els primers anys el patrocini de Leonelli. El fet de regalar un obsequi als participants va ser tot un encert i un ganxo molt bo. Avui en dia encara veig nanos amb dessuadores, tovalloles, paraigües... L'activitat té un futur al davant molt bo.
Diria que és un acte de ciutat?
Sí, sí, com també ho és la Marxa de la Regularitat Infantil. Són actes que tota la canalla espera any rere any. Aquest cros ha aconseguit una categoria. És una activitat assenyalada.
La Cursa d'Orientació Escolar és el pròxim projecte que tindrà èxit?
És una activitat que ha anat agafant la seva idiosincràsia particular. També ha evolucionat moltíssim.