Fa unes setmanes va acabar la prova de ciclisme Titan Desert, que transcorre per superfícies de sorra, amb forts desnivells, al llarg de 7 etapes que superen els 100km de distància. I ho va fer com mai abans ho havia fet: amb l'arribada a la línia de meta d'una persona amb paràlisi cerebral. Aquesta fita ha estat possible gràcies a la valentia d'Àlex Roca, un jove santcugatenc de 27 anys que pateix paràlisi cerebral i, a la col·laboració del seu tiet, José Campillo, que fa ja uns anys que pedala en dures competicions i té 59 anys.
Àlex Roca va patir una encefalitis vírica als 3 mesos de vida, que va afectar-li mig cos i no li permet aguantar l'equilibri. De totes maneres, mai ha deixat de fer tot allò que s'ha proposat. El jove santcugatenc ha realitzat amb èxit diferents reptes esportius i s'ha convertit, en certa manera, en un personatge mediàtic per la seva vitalitat. De fet, ara s'encarrega de fer diferents conferències motivacionals, on explica el seu cas. Àlex Roca és el pare del famós lema "El límit te'l poses tu". José Campillo, per la seva banda, és un home de 59 anys que participa habitualment en proves esportives de resistència. De fet, ja havia corregut la Titan Desert en nombroses ocasions, tot i que sempre en solitari.
Tots dos van pedalar junts amb un tàndem i l'ajuda de 3 corredors més, que durant el transcurs de la prova van estar pendents de les necessitats de la parella. "La Titan Desert va ser molt dura, ens vam trobar entrebancs. Per exemple, en la 4a etapa es va fer un canvi de recorregut a causa de una tempesta de sorra. La superfície estava en mal estat. Pedalar per sorra és molt dur i l'Àlex ho va passar realment malament, fins al punt que en aquell moment vam decidir no acabar l'etapa, per precaució", ha explicat José Campillo.
Tot i això, Àlex Roca i José Campillo tenien entre cella i cella acabar la prova. "Tot i renunciar a aquella etapa vam decidir que acabaríem la prova, i la vam reaprendre una etapa després", ha explicat Campillo. Un dels altres problemes amb els quals es va trobar la parella va ser l'adaptació d'Àlex Roca al tàndem. "Havíem d'evitar que l'Àlex patís dolors a l'estar tantes hores a la bicicleta i vam haver d'entrenar molt i adaptar-nos al tàndem amb molta consciència", ha afirmat el tiet del jove.
Ara bé, tot i l'enorme dificultat i les penúries físiques que provoca la Titan Desert, l'emotivitat d'acabar-la passa per damunt. "Veure l'Àlex arribar a la meta va ser una experiència única. Els altres participants i la gent que hi havia al públic el van aplaudir molt. Va ser molt emotiu", ha explicat Campillo. D'altra banda, durant la cerimònia d'entrega de premis, es va fer menció especial a tot l'equip d'Àlex Roca i José Campillo. El jove va fer un discurs que va emocionar a tots els participants. A més, el guanyador de la prova va voler entregar el mallot de líder a Àlex Roca, com a símbol d'admiració i reconeixement.
La idea i l'entrenament per a la prova
La proposta va aparèixer mig de casualitat. Un dia, José Campillo i Àlex Roca van provar un tàndem. Al jove santcugatenc li va agradar i, després, van decidir comprar-se'n un i començar a entrenar. Uns mesos després van participar en una prova ciclista al desert dels Monegros. A l'acabar amb èxit aquella prova va sortir la idea de fer la Titan Desert.
A partir d'aquí, aquest repte va passar a ser una prioritat per a tiet i nebot, que van aconseguir adaptar un tàndem amb millors condicions gràcies a l'interès i l'aportació de diferents patrocinadors. "Entrenàvem dilluns, dimecres i divendres fent entre 70 i 80 quilòmetres. I el cap de setmana fèiem la tirada llarga, de 120km", ha explicat Campillo.
Abans de rebre l'ajuda dels patrocinadors, però, va aparèixer una figura clau: Josep Guardiola. Àlex Roca havia creat diferents samarretes amb el lema "El límit te'l poses tu". Aquesta samarreta va arribar, a través de coneguts en comú, al tècnic Manchester City, que va publicar una imatge a les xarxes amb ella posada. A partir d'aquí la repercussió d'Àlex Roca i dels seus reptes va créixer de manera exponencial.