Joves promeses santcugatenques que volen cap a l'èxit

El fet que hi hagi molts i diversos esports al municipi ha facilitat que Sant Cugat sigui una font d’esportistes d’alt rendiment esportiu. La clara aposta per l’esport formatiu de les entitats ha facilitat el degoteig constant de joves promeses

És del tot sabut que Sant Cugat és una ciutat multiesportiva, amb un munt de diferents disciplines esportives. Els clubs, amb un segell d’identitat propi, han apostat, des de sempre, per un clar model esportiu de ciutat, que no és altre que el compromís amb l’esport de base i la formació dels seus esportistes. Aquesta filosofia ha permès, entre d’altres coses, que de Sant Cugat hagin sortit esportistes de primer nivell, com els que presentem en aquest reportatge. Alguns han arribat a l’alt rendiment gràcies als seus clubs.

Per això, podem assegurar que Sant Cugat té un tret diferencial respecte a d’altres ciutats de Catalunya i és, justament, aquesta aposta per l’esport formatiu. I ara, en temps de crisi, tots aquells clubs que no han treballat la base perquè han preferit fitxar, ho noten. A Sant Cugat, en canvi, s’ha continuat treballant de la mateixa manera que sempre s’ha fet.

Els primers equips
Molts primers equips de la ciutat estan majoritàriament integrats per jugadors o jugadores de Sant Cugat o formats al municipi, com el Club Voleibol Sant Cugat, el Patí Hoquei Club Sant Cugat, les seccions d’hoquei herba i de futbol del Junior FC, el Club Handbol Sant Cugat, el Futbol Sala Sant Cugat o el Qbasket Sant Cugat.

Joves promeses
En aquest reportatge citem algunes de les joves promeses de Sant Cugat. Però també ho podrien ser perfectament Pol Calvet, futbolista del FC Barcelona B; Andrea Vilarasau, jugadora del Club de Golf Sant Cugat; diferents jugadores del Club Voleibol Sant Cugat com Aitana Garcia o Laura Brun; jugadors i jugadores d’hoquei herba del Junior FC, Marc Serrahima, Andrea Puig, Cristina Guinea, Anna Gil i Francesca Català; Amalia Argudo, jugadora de les categories inferiors del Club de Rugby Sant Cugat, i Paula Ramírez, nedadora de l’equip espanyol de natació sincronitzada.

Esportistes consagrats
Actualment, molts són els esportistes santcugatencs que ja s’han fet un nom en el seu esport o que encara tenen marge de millora. És el cas, per exemple, de David López que acaba de fitxar pel Nàpols italià de la Sèrie A. El futbolista de Sant Cugat, que la temporada passada, la 2013-2014, va jugar al primer equip de futbol del RCD Espanyol, hi jugarà els pròxims cinc anys. David López, l’únic jugador santcugatenc que jugava a la Primera Divisió espanyola, es trobarà a la Sèrie A amb un altre jugador santcugatenc, Álex Rodríguez, que juga a l’AC Cesena.

Pablo Aguaron
El santcugatenc Pablo Aguaron, de 21 anys, format a les categories de base del Patí Hoquei Club Sant Cugat, jugarà aquesta temporada, 2014-2015, a la màxima categoria italiana d’hoquei sobre patins, la Sèrie A, amb el Bassano. Aguaron ha signat un contracte per una temporada. Aguaron jugarà la Copa d’Europa amb un conjunt que la temporada passada va quedar cinquè.

Els germans Pla
Els germans Pla són una institució en el rugbi espanyol. Les germanes Pla, la Bàrbara i la Júlia, han triomfat amb la selecció espanyola absoluta. La Bàrbara, de 31 anys, ha aconseguit, entre d’altres èxits esportius, un Campionat d’Europa de Rugbi a 15 i un altre de Rugbi a 7 (Seven).  La jugadora, que un any va arribar a ser considerada com una de les millors quinze jugadores d’Europa, ha estat fins a 42 vegades internacional. Júlia Pla, de 28 anys, ha aconseguit fins ara quatre podis en l’europeu de Rugbi a 7 (Seven). Pol Pla va començar a jugar a rugbi als 16 anys, i ara que en té 21, “encara tinc camí per recórrer. Tinc ganes de seguir endavant. No sóc gens conformista. Vull jugar al màxim nivell possible”. La temporada passada va ser, amb el Club de Rugby Sant Cugat, subcampió de la Divisió d’Honor B i, a més, també va ser el màxim anotador de la lliga regular, amb 25 assaigs. Aquesta temporada passarà a ser jugador sènior.

Esportistes de referència
Sant Cugat ha donat molts noms il·lustres a l’esport català i espanyol. Esportistes d’elit que s’han format a Sant Cugat, com la Paula Martí, la Júlia Menéndez, la Maria Romagosa o el Pol Carulla, o esportistes d’alt rendiment com l’Alex Corretja, la Gemma Mengual, l’Andrés Gimeno, el Xavi O’Callaghan, el Rubén Xaus, el Manel González o el Sydney de Andrés.

Alex Corretja
Més enllà dels molts i importants títols que va aconseguir al llarg de la seva carrera esportiva, l’extennista professional Alex Corretja ha estat, per a molts, un exemple d’esportista dins i fora de les pistes de tennis pels valors que ha aportat. La pèrdua de visió a l’ull esquerre va obligar al de Sant Cugat a prendre la difícil decisió de retirar-se. Tenia 32 anys i era un esportista molt estimat i carismàtic. Corretja, amb 40 anys, analitza el que va ser la seva reeixida carrera esportiva: “El balanç va ser molt positiu perquè ho vaig donar tot i això em dóna molta tranquil·litat”. Corretja va guanyar disset títols ATP, un Màster i també va ser número 2 del rànquing mundial.

Xavi O’Callaghan
Xavi O’Callaghan és un dels jugadors que van donar nom a un equip màgic, el Dream Team. L’experiència i els èxits esportius del mira-solenc l’avalen per poder assessorar les joves promeses locals. “Jo els diria que s’ho passin bé, que gaudeixin amb el seu esport. Si no és així, no podran arribar a l’elit”. El currículum d’O’Callaghan com a jugador del primer equip de la secció d’handbol del FC Barcelona és impressionant. Entre els molts títols que ha aixecat, cal destacar set Copes d’Europa, vuit lligues, sis Copes del Rei, i una medalla de bronze als Jocs Olímpics de Sydney el 2004, amb la selecció espanyola absoluta, en la qual ha estat 87 vegades internacional. “Vaig tenir la sort de poder jugar en una generació de jugadors molt bons”, apunta. A més, el club li va retirar la seva samarreta amb el dorsal 4 al Palau Blaugrana.
En els últims anys, l’exjugador d’handbol professional, que ara té 42 anys, és gerent de les seccions d’handbol, futbol sala i hoquei sobre patins del Futbol Club Barcelona.

Gemma Mengual
Els èxits de Gemma Mengual als Jocs Olímpics de Pequín (dues medalles de plata), el 2008, van donar a conèixer l’esport de la natació sincronitzada a l’Estat espanyol. “També vam aconseguir això”, explica. Mengual, que també va participar en els Jocs Olímpics de Sydney i Atenes, narra la seva carrera esportiva “com una carrera molt llarga. Durant molts anys vam treballar moltíssim per aconseguir èxits esportius, que finalment van arribar”. La santcugatenca, que ara té 37 anys, dóna el següent consell a les joves promeses de l’esport santcugatenc: “S’han de divertir i, després, posar-hi molta passió. Si volen arribar a dalt de tot han de posar molta disciplina i constància. Ho han de donar tot”. Mengual, que va iniciar als 8 anys la pràctica de la natació sincronitzada al CN Kallipolis, ara es dedica professionalment al món de la restauració, on té diferents negocis.

 
Comentaris

Destaquem