La falta d'instal·lacions esportives municipals i el model de l'Oficina Municipal d'Esport per a Tothom (OMET) en l'esport escolar han estat els temes principals del debat sobre l'esport a Sant Cugat que ha organitzat el TOT Sant Cugat aquest dimecres, 5 d'octubre, a la Casa de Cultura. Aquest debat, en el que hi han participat més d'una quarantena de persones, forma part del cicle 'La ciutat a fons', que compta amb el patrocini de Sorea.
Mireu les millors imatges del debat d'esports.
Dos clubs de pes a Sant Cugat com el Club Voleibol Sant Cugat i el Patí Hoquei Club Sant Cugat han criticat la falta d'equipaments esportius municipals a la ciutat. Carles Bisbe, directiu del CV Sant Cugat, ha explicat el que els hi passa a nens i nenes de Sant Cugat que volen fer esport i que no poden: "Nosaltres hem hagut de dir a famílies que no podien entrar al club perquè ens faltaven instal·lacions i horaris d'entrenament". Keko Marzà, president del PHC Sant Cugat, ha lamentat la situació del seu club envers les instal·lacions. Marzà ha assegurat que el PHC Sant Cugat "ha crescut en equips, però en l'àmbit d'instal·lacions esportives municipals per entrenar estem igual que ara fa dos o tres anys. Continuem entrenant en un percentatge molt petit al Pavelló 2. La resta ho fem en pistes a l'aire lliure".
En aquesta mateixa línia, Albert Salarich, president de l'associació Sant Cugat Creix, ha demanat "una fotografia d'usos i de previsió d'instal·lacions perquè si hem de mirar a mitjà termini puguem veure tots els nens i nenes que pugen i si els podrem absorbir a les entitats".
Gus de los Santos, directiu del PHC Sant Cugat, ha criticat els horaris d'entrenament dels joves santcugatencs. De los Santos ha dit que "l'esport s'hauria d'adaptar als joves i no els joves a l'esport. Hi ha esportistes que entrenen fins a les dotze de la nit i l'endemà, a les vuit del matí, han d'estar a l'escola o a la universitat".
Noves instal·lacions
Eloi Rovira, regidor d'Esports, Eloi Rovira, ha recordat als assistents que l'Ajuntament ja està construint un Pavelló 3 a la ZEM La Guinardera i que, pròximament, també començaran les obres de construcció d'un Pavelló 1 a la nova escola del Leonardo da Vinci, a Volpelleres. També ha parlat del cobriment de les piscines del Parc Central, que s'hauria de fer aquest curs 2016-2017, i del projecte del complex esportiu de Mira-sol, que encara s'ha de redactar. Rovira ha dit que "Sant Cugat és una ciutat molt esportiva i els clubs han hagut d'encabir la demanda de jugadors que tenien. La demanda d'equipaments és molt gran". Rovira ha explicat que per resoldre aquesta problemàtica "hi ha una col·laboració directe amb les AMPA, escoles, entitats i el consell comarcal".
Ivan Corretja, assessor d'esportistes d'elit, ha dit que a Sant Cugat "hi ha moltes instal·lacions esportives privades que els joves santcugatencs podrien utilitzar en horaris de poc ús pels socis del club. Es podrien fer col·laboracions entre l'Ajuntament, les escoles i els clubs privats".
"L'OMET és un referent"
Xavier Requeno, director de l'Oficina Municipal d'Esport per a Tothom (OMET), ha defensat el model de l'esport escolar a Sant Cugat: "El nostre és un programa molt potent i som un referent per altres municipis". Requeno també ha dit que "sabem que en algunes situacions el nostre model entra en contraposició amb els clubs i el que hem de fer és intentar fer una bona transició d'OMET a club". "Hi ha força desinformació de l'OMET. Això ho tinc molt clar", ha assegurat. L'OMET té 3.200 joves santcugatencs en el programa dels Jocs Esportius Escolars.
El regidor d'Esports de l'Ajuntament ha assegurat que "l'OMET és un model excel·lent, amb més de vint anys d'experiència a la ciutat". Rovira ha recordat que segons l'Observatori Sociològic de Sant Cugat, l'OMET és l'àmbit més valorat pels santcugatencs, amb una nota de 8,9".
Què hi diuen els clubs?
Jaume Espina, expresident de la Unió Esportiva Sant Cugat i ara representant d'ERC-MES, ha dit que l'OMET "és el millor invent que s'ha fet a Sant Cugat. Hi ha molts clubs que diuen que l'OMET és nefasta perquè és competència directe dels clubs en les seves activitats. Cap dels clubs que hi ha avui aquí s'atreveix a aixecar-se i dir-ho".
Rafa Robledo, president en funcions de la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat, que engloba tretze clubs, ha assenyalat que "els clubs constantment parlen de l'OMET, que ha derivat en negatiu la seva relació amb els clubs".
Mónica Viñals, directora tècnica esportiva del Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat, ha defensat el model OMET, "que vol apropar l'esport a totes les escoles del municipi. Gràcies a l'OMET hem pogut donar a conèixer la gimnàstica rítmica a Sant Cugat. L'OMET és un puntal dins de l'esport local i té molt bons professionals".
El pilot de motociclisme David Adrià ha demanat a la regidoria d'Esports que doni suport als esportistes d'elit que practiquen esports individuals.
Disset clubs esportius
L'acte ha comptat amb la presència de disset entitats esportives; esportistes d'elit com Gemma Mengual (natació sincronitzada), Pol Pla (rugbi) i David Adrià (motociclisme); representants de tots els partits polítics amb representació a l'Ajuntament i Ivan Corretja, representant d'esportistes d'elit.
El TOT Sant Cugat publicarà, en format paper, el divendres 14 d'octubre un reportatge sobre la situació de l'esport de Sant Cugat en totes les seves perspectives. El cicle de debats 'La ciutat a fons' ja ha tractat educació, Valldoreix, seguretat, Mira-sol i la Floresta.