SantCugatCreix ha presentat dos nous projectes europeus per a desenvolupar eines per a l'esport: l'Sportboard i el Sonar Injuries, el dilluns 7 de març a l'Hotel de Sant Cugat. Ambdós, subvencionats per la Unió Europea a través d'Esasmus+, buscaran crear mecanismes innovadors de seguiment en el món esportiu amb l'objectiu de prevenir les lesions dels joves esportistes i de definir uns comportaments assenyats.
Així doncs, l'Sportboard serà el primer projecte que coordini l'entitat santcugatenca i té per finalitat generar un bon govern en l'àmbit esportiu. El projecte, que beu de l'Ethics for Sport (E4S), pretén fer un seguiment i definir un comportament ètic en els esportistes, fent un treball sistemàtic d'indicadors com l'assetjament, la discriminació, el dopatge, l'abús, la violència o l'arranjament de partits.
Aquest projecte, dotat amb 250.000 euros, comptarà amb la col·laboració del Club Anderlini (Itàlia), l'Ajuntament de Mòdena (Itàlia), la facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport de Blanquerna-Universitat Ramon Llull, Sport and Citizenship (França) i ACES (Bélgica). Així doncs, i amb la intenció d'arribar a més de 800 registres, es computaran comportaments de 12 modalitats esportives diferents: futbol, voleibol, rugbi, gimnàstica rítmica, bàsquet, hoquei patins, hoquei herba, patinatge artístic, dansa esportiva, atletisme, handbol i gimnàstica artística.
És per això que Albert Salarich, membre de SantCugatCreix, ha explicat que aquest nou projecte "vol ser l'evolució d'Ethics4Sport, proporcionant més eines i coneixement, per així donar recomanacions a les administracions públiques i organitzacions per fer un bon govern en l'esport". D'altra banda, Enric Maria Sebastiani, representant de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de la Blanquerna, ha assenyalat que Sportboard "busca ser una aplicació viva que ens ajudi a comprendre els resultats per generar un coneixement beneficiós per a tots".
En el cas del Sonar Injuries, SantCugatCreix, tot i no liderar el projecte, serà un dels col·laboradors del consorci, juntament amb 8 organitzacions de 7 països europeus. Amb això, el projecte pretén potenciar les habilitats educatives i formatives dels entrenadors d'esports de base en el seguiment i prevenció de lesions esportives d'infants i joves, amb especial atenció a les esportistes femenines.
Així ho ha explicat Xavi Penya, de la Universitat de Vic i exentrenador del DSV Club Voleibol Sant Cugat: "Davant de la dificultat de quantificar el nombre de lesionats vam veure necessari trobar un mecanisme per detectar eines més potents que ajudin a recollir dades epidemiològiques de les lesions esportives. A més, des dels propis clubs, moltes vegades hi ha una mancança de coneixement respecte a la prevenció de lesions".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.