Martín (periodista RTVE): "Em van marcar els Jocs Olímpics de Barcelona 92"

Entrevistem al periodista esportiu santcugatenc Marc Martín, que durant aquests dies està informant de tota l'actualitat dels Jocs Olímpics

El periodista esportiu santcugatenc Marc Martín serà l'encarregat d'acostar l'actualitat dels Jocs Olímpics de París 2024 des del plató de RTVE, amb seu a Sant Cugat. El periodista, especialitzat en el món del motor, repassa com viurà els Jocs Olímpics, la seva experiència cobrint la cita olímpica i alguns dels noms propis d'aquest esdeveniment. La cerimònia inaugural té lloc el divendres 26 de juliol i la cita olímpica s'allargarà fins al pròxim diumenge 11 d'agost.

Com a periodista esportiu com viu els Jocs Olímpics?

És el màxim. Són molts campionats del món de moltes disciplines en 3 setmanes. Tot i que a mi m'agraden altres esports que no són olímpics, no ho canvio per res.

Quan va començar a estudiar periodisme, s'imaginava cobrint uns Jocs Olímpics?

No, no m'ho imaginava, no entrava en els meus plans. Però en aquesta vida no només t'has d'adaptar, sinó saber aprofitar les oportunitats com aquesta, que et deixen un rècord tant en currículum com a la vida.

"Sempre he tingut la necessitat de comunicar, d'agafar un micròfon, d'explicar històries i narrar"

D'on neix aquesta passió per l'esport?

Sempre he practicat esport: tenis, bicicleta, running, crosfit... Però com a espectador em vaig apassionar arran del món del motor.

I fruit d'això va decidir dedicar-se laboralment?

Jo vaig començar Ciències Físiques a la Universitat Autònoma de Barcelona, però dins meu sempre he tingut la necessitat de comunicar, agafar el micròfon, explicar històries i narrar. Com a tècnic de so, el meu pare sempre ha tingut a casa gravadores i micròfons i el fet de tenir-ho a mà m'ho va fer més fàcil.

El periodista Marc Martín amb la placa del passatge del Baró de Coubertin, creador dels Jocs Olímpics moderns. FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

El periodista Marc Martín amb la placa del passatge del Baró de Coubertin, creador dels Jocs Olímpics moderns. FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)


Abans de començar a cobrir uns Jocs Olímpics, ja els vivien amb passió a casa?

Em van marcar els Jocs Olímpics de Barcelona 92. Van ser una transformació per tothom, per la ciutat, per la nostra rutina a l'hora d'incorporar l'esport com a exercici físic i hàbit saludable.

Com va viure els Jocs Olímpics de Barcelona?

Vaig tenir la sort de poder treballar-hi com a tècnic professional, posant la megafonia, els himnes, controlant l'àudio dels speakers... Amb 17 anys vaig posar el meu granet de sorra, i encara que em venia gran, no m'ho vaig pensar.

"No representa cap trauma quedar-me al plató, ja que sé que viurem l'experiència com si fóssim allà"

Com serà la cobertura que faran des de RTVE?

Jo faré de presentador d'un programa en el qual donarem pas a retransmissions, recuperarem medalles que no hem pogut veure, actualitzarem l'última hora... Tindrem 24 hores d'esport tant per la gent que els apassiona el món esportiu com per aquelles persones que no són molt seguidores de l'esport.

Li queda l'espina de no poder ser presencialment a París?

No, perquè igualment viuré l'esperit dels Jocs Olímpics. A més, vaig tenir l'oportunitat de cobrir presencialment els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016, estant a la cuina d'un programa, preparant rètols, imatges, facilitant informació... Estan a París o Sant Cugat, sé que viuré igual l'experiència i per mi no representa cap trauma quedar-me al plató amb els meus companys, ja que ho viurem com si fóssim allà.

És el repte més gran que afronta?

Sí, però quan t'agrada comunicar, tens ganes d'explicar-ho bé, de narrar amb passió. Jo estic molt acostumat al món del motor i segueixo tota la seva actualitat, així que sí que és un repte els Jocs Olímpics. Tot i això, és un repte bonic, i que et permet conèixer curiositats que no sabies.

"L'esport és un gran altaveu per enviar missatges i els Jocs haurien de servir com a reivindicació"

Cada any, s'inclouen nous esports en el programa olímpic. Alguns dels darrers esports han estat l'skate, el surf o el breaking...

Ho trobo bé, és important atraure també a un públic jove, i són esports que entre els joves hi ha afició. Són atractius per la manera que tenen d'arribar al jovent, amb formats molt dinàmics i frescos i és important que els Jocs Olímpics sàpiguen adaptar-se.

El periodista esportiu Marc Martín està especialitzat en el món del motor. FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

El periodista esportiu Marc Martín està especialitzat en el món del motor. FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)


És l'edició més paritària de la història!

Hem d'aprofitar l'empenta que té actualment l'esport femení, tot i que no hauria de ser una moda, sinó que s'hauria de normalitzar. És molt important comptar amb un 50% de participació femenina.

En els últims dies, però, també hem vist la cara B de l'esport, com l'expulsió de persones sense llar de París...

L'esport és un gran altaveu per enviar missatges i els Jocs Olímpics haurien de servir com a plataforma de reivindicació, no només contra les guerres.

"La selecció espanyola assolirà 15 medalles, 6 d'or. La crisi ha repercutit en els pressupostos"

Qui serà el protagonista d'aquests Jocs Olímpics?

Simon Biles. La gimnasta americana torna per donar-ho tot, i més després del seu parèntesi.

Quina predicció fa de medalles de la selecció espanyola?

15 medalles, 6 d'or. Arran de Tòquio 2021, la crisi ha afectat i això ha repercutit en els pressupostos, amb menys recursos.

Qui veu com a candidat?

La selecció espanyola de futbol, tant la femenina com la masculina. Els esports d'aigua també ens dona sempre moltes alegries. I sense oblidar-nos la selecció masculina de bàsquet.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem