Sant Cugat Creix debat l'encaix entre l'esport escolar i el federat

En el primer debat del nou cicle de xerrades de l'entitat es va intentar definir quin model esportiu té Sant Cugat i quin ha de ser el rol de l'Ajuntament

Sant Cugat Creix ha encetat el seu cicle de xerrades 'L'esport en primer pla' debatent sobre el futur de l'Oficina d'Esports Municipal per a Tothom, el dijous 14 de setembre. Davant una cinquantena de persones, l'entitat va parlar sobre els projectes esportius dels clubs santcugatencs, va definir quins són els fonaments de l'esport escolar o si l'Ajuntament ha de ser part activa en la presa de decisions de les entitats, amb un debat amb el nom OMET, model obsolet?.

Així doncs, el president de Sant Cugat Creix, Miquel Martínez, va posar èmfasi en la necessitat de treballar conjuntament amb l'administració per afavorir el sector esportiu: "L'esport a Sant Cugat ha col·lapsat. El creixement demogràfic ha desbordat totes les previsions i això ens obliga a treballar d'una manera conjunta per poder ajudar a les administracions i aconseguir el que tots desitgem".

Durant el debat, un dels punts que es va posar sobre la taula va ser si els clubs i entitats tenen capacitat tècnica per elaborar correctament els seus projectes formatius pensant en l'evolució i el recorregut de l'esportista. "Som els que realment hem de tenir aquesta capacitat tècnica. En l'esport escolar s'ha de treballar molt més la part pedagògica, però és que els clubs també l'hem de fer. El club que no tingui en compte la part pedagògica s'està equivocant, però també tenim l'obligació de fer evolucionar els nostres esportistes en el moment que entren en un club i, òbviament, tenim el dret de vetllar, també, pels mateixos interessos del club" explicava Toni Alemany, director tècnic esportiu del DSV Club Voleibol Sant Cugat.

En aquesta línia, Carme Roca, de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat, demanava que l'Ajuntament vetlli pels interessos de l'esport escolar: "En el cas de l'esport escolar entenem que hi ha d'haver un interès comú que sobrepassi a l'interès del mateix club. Ha de poder haver-hi un equilibri i, evidentment, creiem que els clubs han de poder participar i intervenir igual que ho estan fent ara, però sempre amb algú, en aquest cas l'Ajuntament, que vetlli perquè aquest equilibri no vagi cap a una banda o cap a una altra".

És per això, que la santcugatenca Patricia Illa, presidenta del Consell Esportiu de l'Anoia i secretària de la Unió de Consells Esportius de Catalunya, apostava per una forma mixta en la qual l'Ajuntament pogués incidir en els projectes dels clubs: "No crec en els ajuntaments intervencionistes i, per tant, una fórmula mixta és important. Cada club té la seva singularitat, coneix quina és la seva realitat i el seu públic objectiu. Però sí que hi ha una cosa important i és que les instal·lacions són de tothom. I aquest és un tema que moltes vegades entra en conflicte l'esport escolar perquè no només s'ha de fer a les escoles, també als equipaments esportius municipals".

Finalment, Xavier Requeno, exdirector de l'OMET i gerent de TeamPartners va voler recordar que existeix un pla director que ha de ser la base per definir el model esportiu de Sant Cugat "L'Ajuntament de Sant Cugat va aprovar l'any 2018 un pla director. En aquesta diagnosi no tan sols es va treballar en l'àmbit escolar, sinó en altres aspectes que preocupaven a la ciutat, com la manca d'instal·lacions esportives municipals. I en aquesta línia es volia identificar un model esportiu de ciutat i, concretament, cap a on havia d'anar la ciutat. En l'esport escolar no es busca el rendiment, i aquesta diferència conceptual s'ha d'encaixar, té un encaix difícil. Aquests dos itineraris que hi ha, l'esport escolar i el federat, és una de les coses que cal resoldre en aquest pla estratègic".

Amb tot, Sant Cugat Creix va celebrar el seu primer debat del cicle de xerrades L'esport en primer pla. La següent sessió serà Model esportiu: promoció, formació i elit, un debat que tindrà lloc al desembre.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem