CDC hauria cobrat una comissió de 134.000 euros per la construcció del Complex Esportiu de Mira-sol.
Segons publica aquest dissabte 3 d'octubre 'El País', l'obra que mai ha arribat a executar-se, va ser adjudicada, l'abril del 2008, a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per Construccions Pai i Instal·lacions de Lleure Esportiu Illa, per un cost de 4,9 milions d'euros sense IVA.
El rotatiu, senyala que, poc després, la contracta hauria fet dues donacions a les Fundacions de CDC per un valor de 67.000 euros a cadascuna, el que suposaria un total de 134.000 euros, i per tant, el 3% del total de l'obra.
En declaracions al TOT, el Tinent d'Alcalde d'Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, Damià Calvet, ha volgut remarcar que "l'Ajuntament no entra en absolut en les donacions que la UTE hagi pogut fer".
El Complex Esportiu de Mira-sol
El projecte del Complex Esportiu de Mira-sol comptava amb una àmplia zona esportiva al barri, ubicada just als terrenys que hi ha darrere de l'Escola Catalunya.
El contracte entre l'Ajuntament i la contracta, preveia la gestió de l'equipament per part de la UTE durant 35 anys i havia d'estar construït en poc més de 13 mesos.
Tot i això la falta de finançament, per part la UTE, va anar endarrerint les obres fins quan, el 2011, la contracta va demanar a l'Ajuntament rescindir el contracte de mutu acord.
A partir d'aquest moment, és quan va començar el periple entre les dues parts per, uns, d'una banda, recuperar la inversió, i els altres, de l'altra, recuperar els impostos no satisfets.
Si la UTE reclamava a l'Ajuntament recuperar els 240.000 euros de la fiança més els 372.000 euros que ja s'havien gastat sobre el terreny, el Consistori reclamava totes les llicències d'obres que no s'havien pagat, que representava 167.000 euros, més 4.600 per tal d'arreglar una vorera que s'havia malmès a causa de les obres. Afegint, a més, que la fiança no se'ls retornava pel fet d'haver trencat l'acord unilateralment.
La fiança
La fiança, de 240.000 euros, va ser el punt amb més controversia. Al març del 2013, després del Ple Municipal, l'Ajuntament es comprometia a tornar la fiança si la UTE pagava les llicències d'obres que devien, més els 4.600 euros. Mesos després però, la UTE feia un recurs al·legant, que al 2010 un Decret d'Alcaldia els havia exempt de pagar les llicències.
El Decret d'Alcaldia, que no s'havia fet públic abans per un oblit, tal com remarca 'El País', va sortir a la llum al mes d'octubre, quan el Ple es va veure obligat a acceptar-lo, i, per tant, a retornar la fiança a la UTE i rebre per part seva, els 4.600 euros de la vorera.
Sobre aquest punt, els grups municipals d'ERC-MES, CUP, ICV-EUiA i PSC, que han emès un comunicat al respecte, aquest dissabte 3 d'octubre, han volgut recordar que, d'entrada "a instàncies dels grups d'esquerres de l'oposició, es va condicionar el retorn de la fiança al pagament de les llicències d'obra, i així es va aprovar". Mesos després, quan es va invalidar l'acord al qual s'havia arribat al Ple pel Decret d'Alcaldia, "els grups de l'esquerra van mostrar la seva indignació i van manifestar el seu vot contrari a aquest retorn injustificable i precedit d'un expedient incompert".
Per la seva banda, Damià Calvet ha explicat al TOT que dilluns "convocarem una Junta Extraordinària, per donar les declaracions que calguin, volem ser molt transparents". Calvet ha afegit que, "es tracta d'un procés de concessió, licitació i adjudicació d'una obra transparent i púlbic que es va fer de manera correcta".