Arróniz (Comerciants de Valldoreix): "El petit comerç crea comunitat i fa poble"

Entrevista amb Olga Arróniz, presidenta de l’Associació de Professionals i Comerciants de Valldoreix, sobre la situació del comerç a Valldoreix

Olga Arróniz, del comerç Sumicons, és la presidenta de l’Associació de Professionals i Comeriants de Valldoreix, que va iniciar la seva activitat fa poc menys de dos anys amb l’objectiu de fomentar el comerç de proximitat a la vila. Actualment hi ha una vintena de comerços valldoreixencs que formen part de l’entitat. En aquesta entrevista parla de la realitat dels comerços valldoreixencs i les seves necessitats i de com veuen el projecte de centralitat o l’arriada de nous supermercats.

Fa gairebé dos anys vau decidir tornar a posar en marxa l’Associació de Comerciants de Valldoreix. Per què?

Hi havia uns comerciants que tenien la necessitat d’estar més units i poder parlar amb l’EMD de Valldoreix de manera conjunta. L’objectiu és ajudar-nos.

Quina és la radiografia del comerç de Valldoreix?

Valldoreix és un lloc una mica complicat per tenir un comerç perquè està tot molt dispers i no hi ha un eix o un punt on estiguin totes les botigues. I ens costa que els comerciants s’involucrin una mica més.

En els últims anys han aparegut més comerços a Valldoreix i ha guanyat vida comercial.

El meu comerç té més de 40 anys i en aquella època hi havia molt poca oferta. Però crec que falta comerç. Per exemple, si necessites un bolígraf o una llibreta, has d’anar a Sant Cugat. Si vols qualsevol peça de roba, has d’anar a Sant Cugat. A Valldoreix sobretot hi ha molt comerç d’alimentació i del dia a dia. I molta restauració. Però faria falta més varietat de comerç; el problema és que no hi ha locals.

Quins són els reptes que us marqueu?

La idea és fomentar el comerç de proximitat. Per exemple, jo com a clienta, si necessito comprar carn, no vaig a Sant Cugat o Rubí, ho intento comprar tot aquí. Hem d’intentar comprar a Valldoreix. A Sant Cugat la mobilitat és horrorosa i prefereixo quedar-me a Valldoreix. I hem d’intentar fomentar això.

En general els valldoreixencs compren a Valldoreix?

No sé si acaba de passar. Hauríem d’intentar de fer alguna campanya per atreure més gent als comerços. Els comerciants tenim una relació molt propera amb els clients de Valldoreix, de tu a tu, i també s’ha de posar en valor. Tots ens hem d’involucrar, els comerços i l’EMD.

Quins projectes teniu en ment?

Ara volem fer un directori de professionals i autònoms de Valldoreix i posar-lo als comerços perquè la gent els conegui. Si necessita un advocat, un lampista o un pintor, que el puguin trobar a Valldoreix.

Com és la relació amb l’EMD i quines demandes teniu?

La relació és molt bona, parlem amb ells tots els projectes que volem tirar endavant. Vam fer conjuntament una campanya de Nadal per fomentar el comerç de proximitat i ens van convidar a participar a la cavalcada. Ara estem treballant en més iniciatives. Per exemple, volem fer un sopar de germanor per fer poble amb els comerços i els clients i tots els veïns, obert a tots els valldoreixencs. Trobo a faltar una mica d’ambient de poble.

Tot i estar dispers, s’han creat dos grans centralitats de comerç a Can Cadena i al Mas Roig. Ho veu bé o pot perjudicar comerços aïllats?

Ho veig bé. Però potser també s’hauria d’intentar animar altres zones.

El mercadet dels dissabtes és un de les grans cites comercials a Valldoreix.

Quan es va impulsar el mercadet la idea era posar parades de productes que no es trobaven a Valldoreix. Però ara sí que n’hi ha, per exemple de fruita. Ens agradaria que l’EMD ens deixés una paradeta pels restauradors o comerços de l’Associació. El mercadet dona vida i a la zona de Can Cadena.

Enguany a la Festa Major no es va poder fer el Valldotapes. Us agradaria que es recuperés?

A l’Associació hem parlat d’impulsar alguna iniciativa, com un correbars per Festa Major o a la primavera. O potser fer una fira a l’espai de l’antic garden amb paradetes dels restauradors. Ho estem parlant amb l’EMD.

Un gran debat a Valldoreix és el del projecte de la centralitat, que va néixer pensant en un gran supermercat i un municipal. Però l’última proposta del govern elimina el comerç del projecte, que se centra sobretot en equipaments culturals i socials.

Més info: Valldoreix treballa en un nou projecte de centralitat de 13 milions d'euros

Jo crec que falten locals per comerç a Valldoreix. Però l’altra problema és que hi hagi gent amb empenta que vulgui tirar endavant botigues. Necessitem més comerç a Valldoreix més enllà de l’alimentació. M’agradaria que hi hagués més oferta.

Ametller està construint un supermercat i Sorli ha anunciat també que vindrà a Valldoreix. Us preocupa?

Més info: Ametller Origen obrirà un nou establiment a Valldoreix

Ens preocupa una mica. Quan monten una gran superfície, pel petit comerç no és molt convenient. Sempre penso que el gran es menja el petit.

Per què és important que en un poble com Valldoreix hi hagi comerç?

El petit comerç aporta molt. Per exemple, a nivell social a mi m’agrada molt la relació amb els clients, conèixer alguns veïns de tota la vida, xerrar amb ells. El petit comerç crea comunitat i fa poble, i més a Valldoreix, que és una vila molt petita.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem