Fa 30 anys diversos comerciants santcugatencs, entre els quals hi havia la Neus i l’Adela de Paideia, el Jaume Sàbat de la pastisseria, la Mercè Buscallà de Cal Buscallà, l’Asun Rius de Gerd, la Rita de Va Bene, la Rosa M. de Campany i el Francesc Tobella de Milar, amb el suport del TOT Sant Cugat van impulsar la Botiga al Carrer. Ho van fer com una manera de fer pinya pel comerç local, ja que aleshores planava sobre l’ambient que obririen una gran superfície a la ciutat. Un fet que espantava molt als botiguers.
>> Consulta la galeria de fotos històriques de la Botiga al Carrer<<
La gestació de la Botiga al Carrer
“Les petites botigues estàvem atemorides perquè veiem aquesta nova àrea com una amenaça”, recorda el comerciant Jaume Sàbat. Així doncs, després de diverses reunions informals, sopars al Mesón i d’anar a conèixer experiències similars que ja s’estaven fent arreu de Catalunya, van crear el que seria l’embrió de la Botiga al Carrer que enguany celebra el 30è aniversari. Jaume Sàbat recorda que van anar a Mataró i allà els dinamitzadors del comerç local del municipi els van explicar que a l’estiu treien cadires al carrer perquè la gent fes tertúlies com abans.
Vista aèria del carrer Santiago Rusiñol. Any 1995. FOTO: Cedida
La primera experiència de l’eix de vianants al centre
Aquells primers anys de la Botiga del Carrer van ser com una mena de prova pilot del que 10 anys més tard es consolidaria com l’eix de vianants que començaria a la plaça d’Octavià i arribaria a l’estació de Lluís Millet. Aleshores no hi havia unanimitat en fer l’eix totalment de vianants. Tampoc amb la ubicació dels aparcaments. En aquell temps, l’opinió majoritària dels botiguers era construir un gran aparcament sota de la plaça d’Octavià emulant la plaça Catalunya de Barcelona.
Carrer Villà-Valldoreix durant la Botiga al Carrer. 1999. FOTO: E. Farinyés.
El sentit de la Botiga al Carrer
A banda d'això, la Botiga al Carrer va ser també una campanya que va néixer amb l’objectiu de donar el tret de sortida a les rebaixes d’estiu i així donar suport al comerç local atraient a milers de persones als carrers. La primera edició va tenir lloc durant la Festa Major del 1994 i va ser una de les activitats més populars. Com diu Jaume Sàbat, els orígens de la Botiga al Carrer van respondre a la naturalesa intrínseca dels botiguers de “salvar la gota diària” i adaptar-se als canvis.
Gent passejant al carrer Santa Maria. 2017. FOTO: Lali Puig
La primera edició
A la Festa Major de l’any 1994 durant tot el dia la majoria de comerços de vuit carrers diferents (Santiago Rusiñol, Santa Maria, Xerric, part de Valldoreix, plaça Dr. Galtés, Major, plaça Pere San i Endavallada) van decidir preparar un aparador just davant de la seva façana. Segons es va publicar a la premsa local, la iniciativa va ser un èxit, sent una de les activitats de la Festa Major amb més afluència de públic. La bona acollida del públic va animar a més comerços d'altres carrers a participar-hi en els anys successius. A la plaça de Barcelona i rodalia, els principals dinamitzadors de la iniciativa van ser el Josep Pros, de la Ferreteria El Pont i la Carme Sagalés de l'estanc Cal Perla.
Primera Botiga al Carrer de Sant Cugat. 1994. FOTO: Arxiu del TOT
El TOT amb la Botiga al Carrer des dels orígens
El TOT Sant Cugat també ha donat suport a aquesta iniciativa des dels orígens i ha acompanyat aquest esdeveniment en la seva evolució. A la seva parada milers de santcugatencs han recollit els centenars de gelats, globus i gorres que s’han repartit i han participat en tots els concursos que s’han organitzat.
Botiga al Carrer al TOT Sant Cugat. Fons Arxiu Tomàs Grau. Premsa Local. FOTO: Autor Desconegut
Punt d'inflexió en la promoció municipal del comerç local
Anys més tard d’engegar-se aquesta proposta, la Federació d'Associacions de comerciants, entitat nascuda el 2004 per englobar les associacions de botiguers locals de l'època (Barri Monestir, Centre Històric, Centre Vila, Santiago Rusiñol, Endavallada, Centre-Estació, etc.), van ser-ne els organitzadors. Però, en dissoldre's la federació l'any 2012, Sant Cugat Comerç, nascuda aquell mateix any, i l'Associació de Comerciants del Centre Vila, constituïda el 1999, prenen el relleu, demanant l’autorització a l’Ajuntament que des de l’inici sempre hi ha col·laborat i donat suport. Però, amb el temps i en estar ubicada dintre de la Festa Major, l’Ajuntament va ser qui va continuar amb la seva organització. Va ser l'any 2018 quan en compliment de la normativa, l’Ajuntament fa una Pla d’Autoprotecció de la Botiga al Carrer. A partir d’aquí el consistori santcugatenc passa a ser organitzador amb la col·laboració de les dues associacions que en faciliten als seus associats tots els tràmits per poder participar-hi.
El període atípic de la pandèmia
La Botiga al Carrer s’ha anat adaptant a les circumstàncies amb el mateix esperit que els botiguers de Sant Cugat. Aquesta empenta ha fet que la Botiga al Carrer s’hagi celebrat tots els anys menys el 2020 i 2021 en plena pandèmia de la COVID-19. Mentre que l’any 2020 no es va celebrar sota cap format, ja que la Festa Major va ser només virtual, l’any 2021 Sant Cugat Comerç va proposar una edició híbrida que va barrejar una activitat telemàtica combinada amb un final d’activitat presencial el 26 de juny, el dissabte de la Festa Major d’aquell any. Ja el 2022 la Botiga al Carrer s’obre als establiments no associats, per promoure tot el comerç local i l’associacionisme.
Gent passejant per plaça Barcelona. FOTO: 2001. FOTO: Fons Arxiu Tomàs Grau. Premsa Local. Autor desconegut.
La celebració dels 30 anys
L’Ajuntament de Sant Cugat ha preparat diferents activitats per celebrar els 30 anys d’aquesta iniciativa. El 30 de juny i l'1 de juliol l’Oficina de Turisme repartirà el mocador commemoratiu dels 30 anys de la Botiga al Carrer. L'1 de juliol tornarà la Botiga al Carrer un any més de les 9:30 fins a les 20:30 i els comerços adherits oferiran els seus productes.
L'1 de juliol a les 19:00 hi haurà l'acte de reconeixement als establiments històrics de la ciutat a la plaça dels Quatre Cantons.
Circularà una postal digital i un flyer amb el QR amb accés a un Àlbum digital amb fotos històriques de la Botiga al Carrer. Hi haurà una mostra de fotografies de comerços històrics a l’eix comercial.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.