L'empresa concessionària del Mercat Vell, Gourmets de Sant Cugat, situa al juny l'inici de la nova etapa de l'espai. Després de la marxa de Peixagogo, el paradista que gestionava La Peixateria i el restaurant JAPO, Gourmets apunta que té via lliure per "recuperar" la part dreta del mercat i tornar a apostar per un espai de venda i degustació. Actualment, al mercat opera Ametller Origen, que ocupa un 43% de la superfície, i un forn de pa gestionat per un dels socis de la concessionària. Una situació, però, que Gourmets assegura que canviarà perquè ja té reservada gran part de la superfície que li queda per llogar. Ara, l'objectiu de l'empresa és trobar un inquilí per a l'espai que ha deixat la peixateria, i així completar el 100% de l'ocupació del Mercat Vell en un futur pròxim.
Degustació i un espai polivalent a la segona planta
Amb la qüestió de l'abast d'alimentació "resolt" amb l'arribada d'Ametller, Gourmets vol "recuperar l'essència de la degustació". "La idea és tenir una carnisseria i una peixateria amb cuina, també una mica de cuina internacional i la part de postres i cafès", assenyala l'arquitecte Lluís Martínez, un dels socis de la concessionària.
A més, Martínez explica que habilitaran la segona planta de l'espai per poder "dinamitzar" el conjunt del mercat. "En aquest espai hi pot haver una aula de cuina, fer lectures de poesia, un petit concert... Ens queda un espai que és aprofitable", remarca el soci de Gourmets. Per activar-ho tot plegat, faran obres durant uns mesos amb la voluntat de tenir-les enllestides cap al juny. "Volem tenir-ho tot en conjunt, la segona planta i la degustació i començar una nova etapa, la del Mercat Vell 2.0".
La segona planta del Mercat Vell FOTO: TOT Sant Cugat
Pandèmia, morositat i demandes
L'Ajuntament i Gourmets van defensar l'entrada d'Ametller Origen al Mercat Vell com un moviment per "tornar a dinamitzar el marc i resoldre els problemes econòmics" que arrossegaven derivats de la pandèmia i la baixada de les vendes. De fet, Martínez remarca que des de gener de 2020 fins al 8 de març d'enguany van patir "problemes de morositat". El principal protagonista d'aquesta situació, segons afirma el soci de Gourmets, va ser Peixagogo. "Des de 2020, aquest paradista només pagava una part del lloguer i no complia el seu contracte argumentant que li cobràvem de més", assegura Martínez, que assegura que el responsable de Peixagogo "volia quedar-se amb tot el mercat" i així els ho va proposar. "Ens va dir que si no es podia quedar les parades, les tornava totes. Ens ho va destrossar, com ha fet ara amb la peixateria i el JAPO".
Per la seva banda, el ja exparadista va anunciar l'agost passat que demandaria l'Ajuntament i Gourmets per l'entrada d'Ametller al mercat, ja que considerava que incomplia el plec de condicions de la concessió. Martínez, però, nega haver rebut cap notificació d'una demanda. "Nosaltres sí que l'hem demandat per amenaces", diu el soci de Gourmets, qui també apunta que Peixagogo acumula multes per haver incomplert el reglament intern del mercat per un valor de 28.000 euros.
D'aquesta manera, la concessionària del Mercat Vell viu la marxa de Peixagogo com un fet que ha "canviat l'escenari". "La peixateria i el JAPO estaven interceptant les nostres possibilitats de funcionar", argumenta Gourmets.
L'interior del Mercat Vell, amb el forn com a única parada en funcionament FOTO: TOT Sant Cugat
La relació amb l'Ajuntament
La situació del Mercat Vell no ha escapat de les reaccions polítiques. Amb la marxa de Peixagogo, tant el PP com Vox van expressar el seu malestar. Els populars, fins i tot, van assegurar en un comunicat que el model de gestió del mercat havia "fracassat" i van demanar "explicacions urgents" al govern. De fet, en l'últim ple municipal, el regidor del PP Alfredo Bergua va demanar al govern que els fes arribar un informe sobre la situació dels mercats de Sant Cugat.
Per a Gourmets, però, la solució passa perquè els "deixin treballar". "La solució no l'han de buscar ells, l'he de buscar jo i, si em deixen, probablement la trobaré", assegura Martínez. Tot i això, el soci de la concessionària reconeix que el control per part del consistori "estava deixat una mica de la mà de Déu" des de 2020, any en què va deixar d'existir la figura de cap de mercats després de la mort de Joan Fibla. Segons Martínez, ara aquesta situació ja ha canviat i aporten informes trimestrals.
La concessió a Gourmets de Sant Cugat per gestionar i explotar el Mercat Vell es va iniciar el 21 de desembre de 2015 i s'allargarà fins al 24 de desembre de 2055. La remodelació del mercat es va fer gràcies a una unió temporal d'empreses (UTE) que incloïa Gourmets i que va assumir el cost de les obres. Tot i això, el consistori manté la titularitat de l'equipament, i la concessionària haurà de pagar un cànon a partir de 2026.
Tant l'Ajuntament com Peixagogo han declinat fer declaracions a aquest mitjà.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.