Joan Llongueras, la perruqueria centenària

La Perruqueria Joan Llongueras, situada al número 26 del carrer Major durant cent anys, és un testimoni viu de la transició que ha experimentat Sant Cugat de petit poble a ciutat cosmopolita

L’any 1923 l’avi de l’actual propietari, Joan Llongueras, va arribar a Sant Cugat procedent de Piera, després que el seu pare, un Mosso d’Esquadra, fos destinat a aquesta població. En aquella època, Sant Cugat era un poble petit, i Llongueras va haver de compaginar la feina de pagès amb la de barber. “Al matí treballava al camp i a la tarda tallava els cabells a la barberia”, explica el seu net i actual propietari, Joan Llongueras, treballador del negoci des de fa gairebé 40 anys. Però, amb el temps, va poder dedicar-se, exclusivament, a la barberia.

Rafael Barnils, Medir Grau i Joan Llongueras. 1936. FOTO: Cedida

Rafael Barnils, Medir Grau i Joan Llongueras. 1936. FOTO: Cedida

Va aprendre l’ofici en una barberia que es deia Cal Mora, en el local que, avui en dia, s’hi ubica la botiga Belles Arts Cabanas. Va ser primer deixeble del Mora i després mestre de molts aprenents del poble com en Josep Barnils, un santcugatenc que arribaria a ser alcalde de Sant Cugat entre el 1960 i el 1975 durant l’època franquista. Més tard, quan el seu fill, Josep, va acabar l’escola també va aprendre l’ofici a la perruqueria amb 13 anys. Pocs anys després de la seva estada a Melilla per fer el servei militar (1949), va agafar el relleu del negoci.

L’any 1983 va començar Joan Llongueras, l’actual propietari. Ho recorda bé perquè en aquella època el Barça tenia un jugador argentí, Diego Armando Maradona, que era un fenomen amb la pilota als peus. Aleshores el Barça de Maradona era un dels temes principals de les tertúlies de la barberia. Unes converses sobre l’equip blaugrana que s’han mantingut fins a l’actualitat. A la tauleta de la barberia sempre hi ha premsa local i algun diari esportiu del Barça. Joan Llongueras net és soci del FC.Barcelona des de fa més de 30 anys. “El meu pare ja anava al camp sense ser soci amb un carnet prestat”, recorda Llongueras.

 L’avi Joan Llongueras a la barberia. 1945. FOTO: Cedida

 L’avi Joan Llongueras a la barberia. 1945. FOTO: Cedida

Evolució de la mà dels santcugatencs

El negoci ha anat evolucionant al ritme que ho ha fet la ciutat i estan atents a les noves tendències com els degradats i les barbes hipsters. Però, encara ofereixen el tallat clàssic a molts dels seus clients.  A més a més, el negoci també s’ha anat adaptant a la tipologia de client. Mentre que la clientela que atenia l’avi Llongueras feia de pagès, ara es dedica a la medicina, l’advocacia o, fins i tot, a pilotar avions o fer d’enginyers de Fórmula 1. Per a Joan Llongueras net, un dels secrets per mantenir el negoci durant tants anys és “ser atent amb la gent” i “treballar bé”.  Hi ha clients que ja porten els seus fills a la barberia... Però, un altre secret per mantenir una clientela fidel és compartir històries.

 Primera porta de la barberia. FOTO: Cedida

 Primera porta de la barberia. FOTO: Cedida

joan llongueras noves generacions clients santcugat

 Joan Llongueres atenent a una de les noves generacions. FOTO: Cedida

Col·lecció de bitllets de tot el món

Des de fa uns vuit anys el taulell de la barberia acull una col·lecció de bitllets de tot el món. Aleshores un client de Hewlett-Packard que treballava a Austràlia va regalar al propietari cinc dòlars del país com a record. Des d’aquell moment, molts altres clients han regalat un bitllet com a record dels viatges que han fet i ja s’ha convertit en una tradició. N’ha rebut tants que n’ha hagut de desar en un calaix perquè ja no hi caben més al taulell.

Col·lecció de bitllets al taulell. FOTO: Cedida

Col·lecció de bitllets al taulell. FOTO: Cedida

Interior de la barberia als anys 1990. FOTO: Cedida

Interior de la barberia als anys 1990. FOTO: Cedida

Premis a una llarga trajectòria

Tots els anys de dedicació a la ciutat han reportat nombrosos premis. Es pot destacar que el 2018 aquest comerç va rebre el premi Trajectòria de l’Associació Sant Cugat Comerç i el Comerç Emblemàtic de l’Ajuntament de Sant Cugat. Més recentment, el dissabte 1 de juliol, l’Ajuntament de Sant Cugat va reconèixer aquest establiment dins dels actes del 30è aniversari de la Botiga al Carrer.

Al centre, Joan Llongueras, amb un premi de Sant Cugat Comerç. 2018. FOTO: Cedida

Al centre, Joan Llongueras, amb un premi de Sant Cugat Comerç. 2018. FOTO: Cedida

Un cognom famós

El cognom Llongueras, el mateix que el famós perruquer català Lluís Llongueras, ha generat algunes anècdotes curioses i divertides. Joan Llongueras encara recorda que fa temps, quan no hi havia internet, va anar a Barcelona a recollir dues estisores esmolades a nom de Llongueras. La dependenta en sentir aquest cognom va dir-li que el propietari del negoci volia parlar amb ell. El propietari va dir-li, amb un to enfadat, que tenien més de 15 estisores esmolades i estaven esperant que un dia o altre les vingués a recollir. En sentir això, el Joan va respondre-li que no tenia res a veure amb el Llongueras. Li va assegurar que ell es deia Joan Llongueras, que tenia una barberia a Sant Cugat i que el seu avi era client seu. La cara li va canviar completament i es va posar a riure pel malentès aclarit.  “Del Lluís Llongueras recordo que vam coincidir amb una trobada del cognom Llongueras. Era una persona propera a tothom i molt afable. Ja coneixia el meu pare d’anys enrere per això del cognom”, revela el Joan. Més d’un cop han trucat també preguntant per la famosa franquícia des que es va instal·lar a la ciutat.

 Josep Llongueras i Joan Llongueras net a la porta de la barberia. Anys 2000. FOTO: Cedida

 Josep Llongueras i Joan Llongueras net a la porta de la barberia. Anys 2000. FOTO: Cedida

El relleu generacional

A l’actual propietari encara li queden anys per jubilar-se, però la continuïtat a llarg termini del negoci no està garantida. Tot i que té dos fills, un noi de 19 i una noia de 22 anys, té dubtes que agafin el relleu. “Ells són d’una altra generació. Van a la universitat i tenen les seves coses”, ha expressat Llongueras.
De moment, però, Sant Cugat mantindrà un comerç centenari uns quants anys més.

façana joan llongueras santcugat

 Façana actual de la barberia. 2023. FOTO: Cedida

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem