Dintre dels mites estesos pel que fa al pes i als menjars, hi ha aquell que sosté que ingerir fruita com a postres, o junt amb els àpats, engreixa.
Francament, això no només no és cert, sinó que fins i tot les fruites sempre seran millors postres que altres opcions més calòriques i greixoses.
També hi ha qui suggereix que menjar fruita, o fins i tot beure aigua amb els menjars, fomenta el guany de pes. Això no només no té cap base científica, sinó que fins i tot seria tot el contrari.
La fruita és font saludable de fibra, vitamines i minerals, carbohidrats i una mica de proteïna amb un valor energètic variable:
Un kiwi aporta prop de 60 calories per 100 grams.
• Una poma, 80 calories.
• Una rodanxa de meló, 100 calories.
• Una mandarina només unes 50 calories.
Cal destacar que l’aportació calòrica no varia segons el moment en el qual s’ingereix (abans, durant o després dels àpats), ja que és sempre la mateixa. De fet, sempre es recomana el consum de fruita per assegurar-se una bona nutrició i salut.
I encara més, contrari a aquesta falsa creença hi ha evidències que relacionen un elevat consum de fruita i verdura amb més facilitat per perdre pes i per mantenir el pes perdut.
No obstant això, no hi ha cap evidència que indiqui que presa de postres engreixi més o que aporti més contingut calòric que en un altre moment del dia.
En tractar-se d’aliments rics en fibra dietètica, el seu consum podria contribuir a incrementar la sensació de sacietat, i durant més temps, d’aquí que ajudarien a controlar la ingesta de calories en els àpats.