La salut és l’estat físic i mental en què l’organisme exerceix normalment les seves funcions. El terme salut es contraposa en essència amb el terme malaltia, entenent aquesta com l’alteració de les funcions habituals de l’organisme.
Sigui quina sigui l’edat, la salut és un tema que cal tractar amb delicadesa i mirar en tot moment. Hi ha molts factors que influeixen a tenir un determinat estat de salut: la higiene, l’estil de vida, la nutrició, l’exercici físic... Realment, tenint un control sobre el nostre cos, podrem mantenir un bon estat de salut sense haver de recórrer a la medicina i als tractaments mèdics.
El control de la salut
Mantenir una vida saludable ens ajudarà a no patir tantes malalties. Hàbits de vida saludables poden ser: fer exercici de manera freqüent (plantejar-se un entrenament personal ajuda a mantenir viva l’activitat esportiva), menjar bé (combinar tots els aliments per aconseguir una dieta equilibrada), dormir prou (per evitar començar el dia cansats) i ser feliç són recomanacions i consells que t’ajudaran a evitar malalties.
És complicat entendre els conceptes de salut i malaltia pensant només en un focus concret. El nostre cos actua de manera global, tant en situacions de salut com en situacions de malaltia. Tant és així que un mal d’esquena pot estar relacionat amb qualsevol altra alteració del funcionament del nostre cos, de la mateixa manera que el dèficit d’atenció en el cas dels més menuts pot estar relacionat amb una mala alimentació i una incorrecta digestió.
Els més petits de la casa
La salut dels més menuts s’ha de seguir ben de prop, sobretot en els primers anys de la seva vida. El pediatre és l’encarregat de marcar un pla de visites per comprovar que el nadó creix de manera sana i evitar així problemes de salut que poden prolongar-se al llarg de la seva vida.
De la mateixa manera que els nadons requereixen una cura especialitzada, les mares que acaben de donar a llum també necessiten eines i mecanismes perquè el seu cos recuperi les funcions habituals.
Visites rutinàries al metge
Sense abusar-ne, és recomanable visitar de manera periòdica el metge de capçalera perquè porti un control de la nostra salut. Anàlisis anuals, electrocardiogrames, control de la vista, proves d’esforç, visites al ginecòleg...
Totes aquestes proves ens podran ajudar a detectar alguna anomalia en el funcionament de les funcions del nostre organisme. Per això mateix, és recomanable una visita anual al ginecòleg en el cas de les dones o a l’uròleg en el cas dels homes; de la mateixa manera que algú amb una malaltia cardiològica visitarà més sovint el cardiòleg.
Dentistes, oftalmòlegs, dermatòlegs, fisioterapeutes... són altres especialitats que ens ajudaran a tenir un correcte control sobre la nostra salut. En qualsevol cas, el mateix professional de la salut serà l’encarregat de marcar un calendari de visites per tal d’assegurar que el seguiment d’una malaltia o la seva prevenció es fan de manera correcta.
Teràpies tradicionals i teràpies alternatives
Cada vegada més, les conegudes com a teràpies alternatives van agafant més terreny en el camp de la salut. I és que la confiança en aquests mètodes cada vegada és major per part de la població en general, tenint sempre en compte que es poden entendre com un complement a les teràpies tradicionals o com el substitut en determinats casos.
Les teràpies naturals o alternatives encara tenen molt recorregut per ser estudiades i aplicades, ja que s’entenen com aquell conjunt de tècniques utilitzades en el diagnòstic, prevenció, tractament o millora de la salut que no es basen en evidències obtingudes mitjançant el mètode científic. Cal remarcar que, no per això, han de ser menys efectives. Sovint, en aquest tipus de metodologia, el pacient es col·loca al centre de l’actuació i s’estudia de manera global.