El comerç del centre de Sant Cugat s'ha transformat de manera radical en els últims anys. En només deu anys, més de la meitat de les botigues dels carrers de Valldoreix, Santa Maria i Santiago Rusiñol han canviat. Una realitat que es constata passejant per aquestes vies, on els cartells de noves inauguracions i obres de remodelació són habituals. Tot i això, la rotació és molt elevada i els locals buits són l'excepció a l'eix comercial principal. El poder d'atracció de Sant Cugat continua existint pel comerç, tot i que fora d'aquests tres carrers els locals buits són més habituals.
El TOT Sant Cugat ha analitzat, a través de les imatges d'arxiu de Google Street, els comerços que hi havia en aquests carrers entre els anys 2012 i 2017 i la majoria ja no hi són. De les 138 botigues d'aquells anys, només 67 continuen obertes a l'eix comercial. Moltes han tancat definitivament, mentre algunes s'han traslladat en altres zones de Sant Cugat. Mirat des d'un altre punt de vista, es dedueix que una vuitantena de botigues que avui estan al carrer de Santa Maria, Rusiñol i Valldoreix han obert portes fa menys de 7 anys.
Adela Burgos: "Les quotes que es paguen de lloguer són molt altes"
Adela Burgos, gerent de Sant Cugat Comerç, té clar que l'elevat preu del lloguer que es paga a l'eix comercial és la raó del tancament de moltes botigues: "Les quotes que es paguen de lloguer són molt altes i no hi ha manera d'abaixar-les. Fins i tot durant la pandèmia va costar molt que s'abaixessin els preus".
Tot i això, Burgos destaca que en els carrers principals no hi ha pràcticament locals buits: "Hi ha confiança inversora a Sant Cugat, té atractiu i es creu en la ciutat". Per això, hi ha gent que aposta per obrir un comerç a la ciutat, però si els mesos passen i les vendes no surten, el preu del lloguer es converteix en un problema inassumible. Segons Burgos, els estudis comercials indiquen que Sant Cugat genera més confiança inversora que localitats com Granollers, Terrassa, Sabadell, Vic o Olot, i per això els tres carrers principals sempre estan amb les persianes pujades: Quan tanca una botiga, ràpidament n’obre una altra". Tot i això, reconeix que Sant Cugat no és una plaça tan fàcil de vendre com pot semblar.
Per tot plegat, no veu solucions al preu del lloguer: "Si Sant Cugat té aquesta confiança inversora i hi ha gent interessada, la demanda creix i els preus es mantenen i pugen".
Desaparició de les botigues?
La venda per internet, que ha crescut exponencialment des de la pandèmia, també està afectant el comerç local i el santcugatenc no és una excepció: "Ha fet molt mal. Les vendes han baixat des de la pandèmia". Això també està provocant un canvi en el model de comerç: "Les botigues de moda van a la baixa i pugen els serveis de massatges o ungles i la restauració".
Segons la gerent de Sant Cugat Comerç, si no es manté un equilibri, pot ser perjudicial: "Si no hi ha botigues amb aparadors per mirar, hi haurà menys gent passejant". Tot i això, celebra que Sant Cugat és de les "ciutats amb més botigues obertes a l'eix comercial".
Però reconeix que la cosa canvia fora de Santiago Rusiñol, Santa Maria i Valldoreix: "Només a un carrer de distància ja es nota la diferència i ja es veuen botigues tancades". Per això, un dels objectius històrics de l'associació és eixamplar l'eix comercial i potenciar el passeig i la compra en una àrea més gran.
9.000 euros al mes per un local
Un dels motius que ha fomentat la transformació del comerç de l'eix comercial és el preu del lloguer. Les botigues més tradicionals i de proximitat s'han anat trobant amb preus molt elevats, que sovint els ha impedit continuar amb el negoci. De fet, les franquícies han anat en augment en aquests carrers, tot i que la botiga particular també hi té molta representació.
El preu dels locals són un dels filtres per establir-se als carrers Santiago Rusiñol, Santa Maria o Valldoreix. Al portal immobiliari Fotocasa hi ha alguns locals en aquest eix i es constata que són dels més cars de Sant Cugat, especialment a Santiago Rusiñol. En aquest carrer que arriba a la plaça d'Octavià, actualment (6 de juny) s'ofereixen tres locals comercials per 9.000 euros mensuals d'entre 250 i 440 metres quadrats. Al carrer de Valldoreix els preus baixen una mica: hi ha un local de 74 metres quadrats per 4.000 euros mensuals i un de 280 metres quadrats per 6.000 euros.
A la que surts d'aquest eix, els preus baixen dràsticament. Per exemple, a l'avinguda de Gràcia es troba un local de 75 metres quadrats per 1.500 euros. O un a Francesc Moragas de 140 metres quadrats per 2.500 euros.
Sant Cugat, dels municipis més cars
Més enllà del lloguer, el preu de compra de locals de Sant Cugat també és dels més elevats. Segons dades de la Generalitat de Catalunya, el preu per metre quadrat dels locals comercials venuts a la ciutat el 2023 es va situar en els 1.966 euros. Així, Sant Cugat és el cinquè municipi amb el preu més elevat. Durant tot el 2023 es van registrar 89 compravendes de locals comercials a Sant Cugat.
Els 1.966 euros de mitjana a Sant Cugat són gairebé el doble que municipis de l'entorn com Cerdanyola, Rubí, Terrassa o Sabadell.
Comerços històrics que ja no hi són
Algunes de les botigues que han tancat portes en els últims deu anys eren històriques a Sant Cugat. Campmany, el Celler Santa Maria, Cicles Cardona, Cistelleria Auladell, La botiga del Peryben, La Fabriqueta o Tater's són només un petit exemple. Tot i això, hi ha diverses botigues històriques i molt arrelades que continuen obertes al centre de Sant Cugat.
La jubilació dels propietaris i la falta de relleu generacional acostumen a ser els motius més comuns en aquests casos. Els canvis d'hàbits dels consumidors, que s'han abocat a la compra per internet i en centres comercials; i l'elevat preu dels lloguers a Sant Cugat són alguns dels factors que fan del comerç un sector poc atractiu per les noves generacions.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.