Mesegué: “L’oferta gastronòmica de Sant Cugat és variada i de qualitat”

Entrevistem el president a Sant Cugat de la Junta Local del Gremi d'Hostaleria del Vallès Occidental i del Barcelonès, que organitza amb Estrella Damm la Ruta de les Tapes

Arran de la pandèmia es va crear el Gremi de Restauració a Sant Cugat, en concret la Junta Local del Gremi d’Hostaleria del Vallès Occidental i del Barcelonès. Ara, després que es deixés de fer per la pandèmia, el Gremi ha recuperat la Ruta de les Tapes de la mà d’Estrella Damm. La proposta gastronòmica comença el dijous 17 d’octubre i s’allargarà fins al diumenge 27 d’octubre. En parlem amb Roger Mesegué, president de l'entitat. A la Ruta hi haurà 36 propostes gastronòmiques.

Com neix el gremi?

Arran de la pandèmia. Es va crear un xat per defensar l’hostaleria, i a partir d’aquí vam decidir que, encara que la pandèmia s’acabés, havíem de continuar. Així va sorgir la idea de seguir pressionant l’Ajuntament i fent coses conjuntament. D’aquí neix el gremi de Sant Cugat. Després, vam contactar amb el gremi del Vallès i ara som una seu d’ells.

I quin és l’objectiu principal?

Dinamitzar la restauració de Sant Cugat. Volem que la gent de la ciutat vingui als restaurants locals i que aquests facin coses per la gent de Sant Cugat. 

Quan diu “pressionar l’Ajuntament”, en quin sentit? Què hauria d’oferir? 

Durant la pandèmia, la restauració estava molt tocada, i per això pressionàvem per obtenir ajuda. Ara, no es tracta de pressionar, sinó de col·laborar amb ells. He de dir que hi ha molt bona predisposició per part seva.

En quin sentit?

Per exemple, amb la Ruta de les Tapes. També estem treballant junts per organitzar activitats al centre. Hi ha molts projectes en marxa.

Roger Masague president del gremi de restauració 10

Mesegué durant l'entrevista al Dehesa FOTO: Bernat Milet (TOT Sant Cugat) 

Hi ha algun altre projecte?

Sí, però encara no podem revelar-ho del tot. És una cosa gran que estem preparant per l’any 2025.

Quants restaurants hi ha i quants estan al gremi?

Uns 400 restaurants i, al gremi, actualment, som uns 150. L’objectiu, però, és agrupar-ne tants com puguem. Com més siguem, més força tindrem.

"Tenim un problema amb la legislació de les terrasses"

Quins són els principals problemes que té la restauració a Sant Cugat?

Tenim un problema amb la legislació de les terrasses. La normativa actual és del 2010 i està obsoleta i és una de les coses que ha d’arreglar l’Ajuntament. L’Ajuntament està treballant per adaptar-la a la nova normativa de la Generalitat, i estem veient que tenen bona predisposició i està mirant que afecti el menys possible als locals.

Estan a favor d’ampliar l’horari de les terrasses?

Sí, sempre que en puguem vendre més, però amb respecte i sense molestar els veïns.

Hi ha problemes amb els veïns? 

Sí, sovint hi ha veïns que es queixen pel fum del cigarret o pel soroll. Però és part de la convivència.

Què en penseu de prohibir fumar a les terrasses?

Això arribarà. Serà un problema, però ens adaptarem com ho vam fer quan es va prohibir fumar dins dels locals. La gent s’adapta amb el temps.

La rotació i els preus dels locals també són un problema?

Sí, el preu dels locals és alt, i això fa que hi hagi molta rotació. Molta gent es pensa que muntar un restaurant a Sant Cugat és sinònim de fer-se ric, però no és així. És un negoci que requereix molta feina i dedicació.

Roger Masague president del gremi de restauració 12

Mesegué durant l'entrevista al Dehesa FOTO: Bernat Milet (TOT Sant Cugat) 

L’oferta gastronòmica és prou variada?

Tenim una mica de tot: paelles, carn, peix... Fins i tot tenim bons frànkfurts! L’oferta és variada i de qualitat. Potser faria falta una estrella Michelin.

Però no està tot massa concentrat al centre?

Sí, i, a més, està saturat de cotxes. La gent vol arribar fins a la porta dels restaurants, i això és complicat perquè els pàrquings no estan ben comunicats.

I com creu que es podria solucionar aquest problema?

Necessitem més pàrquings, tant al centre com als afores. Però si fas aparcar la gent massa lluny, com a la rotonda de l’Hipòdrom, no vindran al centre. Això és un problema.

"Necessitem més pàrquings, tant al centre com als afores"

l el personal també és una qüestió important en la restauració. Com ho gestionen?

Sí, la falta de personal és un gran problema. Encara que hem fet convenis amb escoles de formació professional, no trobem prou gent. La restauració és una feina molt esclava, especialment els caps de setmana, i això fa que la gent prefereixi altres sectors.

Ara han reprès la Ruta de les Tapes, l’última va ser el 2019, abans de la pandèmia. Hem trigat des que tot es va començar a normalitzar. També necessitàvem temps per poder-nos organitzar bé.

Quins beneficis pot portar als establiments?

Sobretot, que els coneguin, i després que tastin el seu menjar. Hi ha molts establiments nous aquest any.

N’hi ha molts de nous?

Sí, perquè, com dèiem, abans hi ha rotació a Sant Cugat.

Hi ha rècord? 

Sí, és un rècord. L’anterior edició tenia 26 propostes, i aquest any són 36.

La proporció és petita si hi ha 150 agremiats? 

S’ha d’anar a poc a poc. Fer 36 propostes ja ha portat molta feina.

 

Per què no en participen més?

Hi ha molts restaurants als afores que no s’hi han pogut sumar. A més, alguns restaurants no poden fer tapes perquè interfereix amb la seva activitat normal. Algunes cafeteries o restaurants de dinars prefereixen no participar perquè no volen perdre la seva clientela habitual.

Ho veuen positiu?

Molts tenen molt d’interès a donar-se a conèixer, ensenyar quin producte tenen i fer-se visibles.

La col·laboració amb Estrella Damm com ha anat?

Bé, com sempre. Necessitem un patrocinador, i ells sempre han estat els que ho han impulsat. L’Ajuntament també ajuda.

L’Ajuntament hi posa diners?

No directament. No et donen mil euros o tres mil, però aporten moltes hores de treball amb els tècnics, cosa que al final també és un cost.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem