Convergència i ERC, separats per Comín

La contracrónica del ple municipal del mes d'octubre

CONTRACRÒNICA: Començar a escriure la contra crònica del ple municipal de l'Ajuntament de Sant Cugat passades les dues de la matinada té certs riscos. Com no trobar les paraules o expressions més idònies per treure punta a un ple que ha durat sis hores i mitja, des de les set de la tarda fins a dos quarts de dues de la matinada. I més, si qui l'escriu ha dormit poc i malament la nit anterior. Però, és clar, tampoc cal entrar en detalls personals o potser l'alcaldessa em tallaria i em diria alguna cosa semblant com "ho celebrem!" com li ha dit al regidor portaveu del PSC, Pere Soler, quan aquest tenia la intenció d'explicar fins i tot les seves maniobres realitzades de jovenet, fent el servei militar, per defensar la seva posició davant la moció d'ERC-MES en contra de les pràctiques militars al Parc Natural de Collserola. Conesa ha intentat que aquest ple no s'allargues excessivament, però no se n'ha sortit. De fet, passada la mitjanit, ha proposat deixar la resta de la sessió plenària per altre dia, però la majoria de grups municipals han demanat de continuar fins a acabar el darrer punt.

Al ple no ha arribat la sang al riu, però s'ha posat de manifest una vegada més que l'alcaldessa, Mercè Conesa, i la regidora portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, estan molt enfrontades. Probablement no poden estar-ho més. Fins al punt que Convergència ha evitat que ERC-MES presentes una moció en tràmit d'urgència per ser tractada al ple, una moció sobre el paper del conseller de Sanitat Antoni Comín i l'afer que està vivint l'Hospital General de Catalunya.

Ingla ha lamentat que Conesa no hagi tingut present el grup municipal d'ERC-MES per abordar plegats la situació de l'esmentat hospital: "No ens han dit res per anar a veure plegats al conseller", "Les formes són molt importants, però amb nosaltres se'ls hi han oblidat", "amb política no tot s'hi val", "vostès han sembrat dubtes i malestar", "vostè es creu ser l'heroïna que ha de defensar els santcugatencs", etc.

Mentre Ingla acusava l'alcaldessa, Mercè Conesa, i el tinent d'alcalde. Damià Calvet, apuntaven en veu baixa a la tinent d'alcalde, Susanna Pellicer, possibles respostes que ha acabat fent seves: "L'alcaldessa es pot reunir amb el conseller i és la seva porta la que hem de picar", "L'alcaldessa abans d'enraonar ha volgut parlar amb totes les parts implicades, no com ERC que rapidament va fer una roda de premsa". La mateixa alcaldessa ha intervingut per insistir en el fet que el conseller de sanitat no pot prendre decisions sense tenir en compte els alcaldes del territori: "necessita el nostre consens", i li ha demanat a la portaveu d'ERC-MES que hi col·labori perquè, segons Conesa, l'Ajuntament encara no té les dades concretes sobre la proposta de compra de l'HGC per part de la Generalitat.

Vistes les discrepàncies entre Convergència i ERC-MES haurem de veure si ambdues formacions poden pactar el pressupost municipal per al 2017 com ho van fer per aquest any que acaba. No serà gens fàcil.

El ple del mes d'octubre ha comptat amb la participació de la Cònsul de Colòmbia davant la moció conjunta de Convergència i PSC per donar suport als acords de pau a Colòmbia. Per cert que l'alcaldessa Mercè Conesa ha tingut la deferència d'avançar el punt en qüestió perquè la Cònsul no s'haguès de quedar uns minuts de més a la sessió plenària. En canvi, la quinzena de representants de la Plataforma Animalista de Sant Cugat han esperat prop de tres hores per poder escoltar el debat sobre la creació d'un Centre d'Acollida d'Animals Domèstics a Sant Cugat. De fet, alguns dels representants de la Plataforma no han pogut esperar fins a les 21,50 h per seguir en directe les diferents posicions dels grups municipals.

Pere Soler (PSC), que juntament amb Álvaro Benejam (PP) i l'alcaldessa, han estat dels regidors que més ha intervingut en la sessió plenària, ha demanat deixar damunt la taula fins a tres punts diferents del ple, però no se n'han sortit. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, en un altre punt tenia la intenció fer el mateix i ho ha anunciat dient: "Ara faré una mica de Pere Soler...".

El regidor del PSC al darrer punt de ple, a torn obert de paraules, ha demanat a la resta de formacions polítiques que portin menys mocions als propers plens i que els temes a tractar siguin locals... Curiós, quan ell ha estat un dels artífexs de la moció de suport a Colòmbia feia només unes hores.

Una sessió plenària amb unes intervencions que costaven d'entendre probablement perquè la sala era oberta i el so no era l'òptim. I la temperatura de l'aire condicionat estava massa baixa, potser ha estat el secret perquè els 24 regidors que han aguantat fins al final (Ramon Piqué de la CUP-PC ha marxat abans) i els representants dels mitjans de comunicació no s'adormissin passada la mitjanit. Fins i tot s'han mantingut desperts els dos únics regidors que no han intervingut en cap ocasió: Eloi Rovira i Carles Brugarolas.

Dimitri Defranc, exregidor de la CUP-PC, li han fet pujar els colors entre els seus excompanys de grup, el regidor del PP, el regidor del PSC i els regidors d'ICV-EUiA. Davant la presentació de dues mocions, li han dit que no li votarien perquè Defranc només es representa a ell, és un regidor no adscrit. "Aquesta no és manera de fer política", li ha etzibat Álvaro Benejam (PP).

Ferran Villaseñor (ERC-MES), al darrer torn obert de paraules s'ha referit al "semàfor de la senyora Barbany", en referència al primer semàfor de superfície ubicat a la plaça dels Quatre Cantons. Villaseñor ha qüestionat el fet que no s'hagi pensat primer en fer actuacions per a ciutadans invidents, i es prioritzi aquells que van badant amb el mòbil. Una crítica que ha molestat la tinent d'alcalde Cristina Paraira, i qui ha respost que l'Ajuntament hi treballarà.

Que el ple municipal acabi prop de les dues de la matinada està a punt d'arribar a la seva fi. La intenció dels regidors és començar les sessions més aviat a partir del gener del 2017, i poder sopar a casa a una hora més normal. De ben segur que el públic assistent també ho agrairà. I els mitjans de comunicació, també.
 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem