Sant Cugat té un ampli ventall d'escriptors amb talent, tant és així que el passat Sant Jordi a la Taula d'Escriptors Locals hi va haver més d'una cinquantena d'autors amb propostes ben diverses. Des del TOT us recomanem deu d'aquests llibres firmats per autors de la ciutat perquè els pugueu gaudir durant l'estiu.
Els amants de la rambla del Celler (Editorial Meteora)
La novel·la de Victor Alexandre està protagonitzada per la Maria i en Joan, una parella de 90 anys que passeja el seu amor per la rambla del Celler. En Niel és un veí seu que els contempla i que, com ells, arrossega un passat en què l'alegria i el dolor es barregen i que va estar molt marcat per la relació infeliç amb la Judit, la seva segona dona. Els dos amants protagonistes han viscut quasi un segle de guerra, opressió, vexacions i silenci, però, tot i això, han trobat temps i forces per estimar.
L'aventura de ser avis (Cossetània Edicions)
Aquells que siguin avis poden conèixer les reflexions, idees i pautes sobre el paper dels avis en el procés educatiu dels seus néts, plantejades per l'exprofessor Ramon Casals al seu llibre. L'autor pretén ajudar als avis a gaudir i a viure de manera plena, intensa i satisfactòria aquesta etapa de la vida, que ell considera que és una de les més plaents.
Una altra Floresta és possible (Pol·len Edicions)
Ramon Piqué recull a Una altra Floresta és possible retrats i relats d'una trentena de persones que hi han contribuït, amb l'objectiu de preservar la memòria com a forma d'identitat col·lectiva i projectar-la cap al futur. Partint de la idea que hi ha tantes Florestes com persones hi viuen, hi van o l'estimen, el llibre inclou els relats de múltiples persones vinculades al barri per mostrar el que aquest ha estat, és i voldria ser.
Selfies, tigres i miralls (Acen)
L'expert en màrqueting i comunicació, Josep Amorós, indaga en l'època actual, en la qual ha canviat radicalment la manera de comunicar-se, i presenta uns personatges amb relacions portades al límit amb Sant Cugat com a escenari principal. Els relats que inclou el llibre també mostren l'omnipresència dels telèfons mòbils, trobades clandestines en llocs de culte i els crits d'angoixa d'aquests personatges intensos, directes, cínics o encantadors i narcisistes.
TRAStiendas. Entre la ficción y la memoria (Stonberg Editorial)
Es tracta d'una antologia de contes ambientats en tretze dels comerços més emblemàtics de la ciutat de Barcelona. La santcugatenca Anna Casamitjana i Costa, autora també de la novel·la Ànima d'acer, hi ha participat amb un relat fantàstic inspirat en la Cereria Subirà que es titula Los Guardianes.
Llum a les golfes (Viena Edicions)
El poeta i assagista Sam Abrams ha recollit en una antologia més d'un segle de haikus catalans d'autors tan diversos com Joan Salvat-Papasseit, Salvador Espriu, Joan Alcover, Sílvia Bel i Màrius Torres, entre molts altres. El haiku és una forma poètica d'origen japonès que es caracteritza per la seva concisió i brevetat i presenta una estructura de 17 síl·labes, repartides en tres versos de cinc, set i cinc síl·labes.
Sis nits d'agost (Edicions de 1984)
Jordi Lara presenta a Sis nits d'agost la història de la mort volguda, singular i misteriosa del filòsof pacifista i lluitador per les llibertats Lluís Maria Xirinacs, que el 6 d'agost de l'any 2007 va sortir de Barcelona i va pujar una muntanya per morir-hi en solitud. La novel·la convida al lector a reflexionar sobre allò que ens afecta i ens interroga a tots: la mort, el compromís col·lectiu o la llibertat individual.
Passejant pels calls de Catalunya (Editorial Gregal)
Tots aquells interessats en la història de Catalunya, trobaran en la proposta de Josep Maria Casas una bona elecció. El llibre segueix a un grup de persones que es passegen durant set dies pels calls més importants del territori català. Així, el lector pot descobrir amb ells la història d'aquells catalans que professaven el judaisme i que van ser torturats o expulsats per la seva religió en cas que no renunciessin a ella.
Passatge al nou món (Columna Edicions)
La novel·la històrica de Tània Juste explica la història d'una dona de principis del segle XX, la Berta Casals, que s'embarca en un transatlàntic cap a Buenos Aires per casar-se amb un home ric, don Julio Mitchell. Durant la travessa, la Berta es retrobarà amb l'Abel, un noi que va conèixer en la seva vida d'abans, i farà amistat amb la filla d'una gran ballarina, la Irina Alexandrovna.
Esperança i llibertat (Ara llibres)
Raül Romeva, l'exconseller santcugatenc, reflexiona des de la presó sobre diferents qüestions relatives al procés independentista a Esperança i llibertat. Un dels assumptes que aborda, per exemple, és la decisió de no haver marxat a l'exili i, per tant, d'haver assumit el seu ingrés a presó, entre molts altres.