Aquest 2025, fa ja 55 anys des que el famós artista, Joan Miró va iniciar la seva incursió en el món del tèxtil a Sant Cugat, amb la creació del seu primer tapis a Sant Cugat, Tarragona, concretament a la Casa Aymat, Escola Catalana de Tapis. Per aquesta raó i coincidint amb la celebració dels 50 anys de la Fundació Miró de Barcelona la Galeria Canals ha decidit celebrar durant tot el 2025 l'any Miró.
En aquest context, la Galeria Canals ha volgut retre homenatge a aquesta obra, així com a totes les persones del món de la cultura que, en el context del franquisme, van unir forces per convertir Catalunya en un referent internacional d'art. Entre aquestes persones, destaca Miquel Samaranch, empresari i mecenes català que va crear l'Escola Catalana del Tapís a la Casa Aymat.
Així, aquest dimarts 4 de març, Josep Canals i la Rosa i la Julia Samaranch, filles de Miquel Samaranch han explicat, en una roda de premsa, el procés de creació de l'obra Tarragona i de com va ser la història de la Casa Aymat, Escola Catalana de Tapis, mentre el seu pare era el propietari.
Sant Cugat ciutat d'art
"Miquel Samaranch i la seva dona van fer possible que Sant Cugat entrés dins la història de l'art contemporani del segle XX a Europa", ha dit Josep Canals que ha agraït la feina de Samaranch per fer que "Sant Cugat formés part del món del tapís".
I és que tal com ha explicat la Rosa Samaranch, cap als anys 30, Miquel Samaranch va recuperar una factoria tèxtil que estava "en ruïnes" i que va veure el potencial per promocionar "grans artistes de Sant Cugat, que en aquell moment començaven a despuntar i que no havien fet mai servir aquesta tècnica". Així, amb l'ajuda de Josep Garriga, va fundar l'Escola Catalana del Tapís.
Tarragona
Pel que fa a Joan Miró, Rosa Samaranch ha comentat com el seu pare va poder contactar amb l'artista a principis dels anys 60 gràcies a Josep Trueta, qui va conèixer a Miró a l'exili. Amb tot, no va ser fins a l'any 1970 que Miró va trepitjar Sant Cugat per fer el tapís, ja que Miró "volia intervenir directament en l'obra, fer la seva pròpia representació", ha explicat Rosa Samaranch.
Aquesta primera obra va ser donada per Miró a la Creu Roja de Tarragona el 1971 en agraïment de l'atenció que va rebre la seva filla després d'un greu accident, motiu pel qual l’obra va rebre el títol de Tarragona.

tapís Picasso per Royo i Busquets. FOTO: Cedida (Eduard Bros Arxiu historic de Terrassa)
"A Sant Cugat es va crear l'Escola Catalana del Tapís, un estil artístic que avui dia s'utilitza a molts llocs del món", ha explicat Canals, que ha afegit que és important "reivindicar aquest patrimoni cultural que té Sant Cugat com a ciutat d'art a nivell europeu", ha conclòs.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.