Àlex Pla: "Per vendre els llibres que a mi m’agraden, també haig de tenir best-sellers"

Entrevistem al fundador de la llibreria Alexandria, ara La Salvatge, en la prèvia de la diada de Sant Jordi

Àlex Pla va ser el fundador de la històrica llibreria Alexandria del número 10 del carrer Villà, juntament amb Alice Baumann. Des de la seva obertura, Pla hi va treballar durant 15 anys i hi ha tornat fa poc per donar suport als dos socis que porten la botiga des de la jubilació d’Àngels Tolosa, Roger Grífols i David Oliva. Tots ells es preparen ara per un Sant Jordi especial: perquè durarà dos dies, amb paradeta també dissabte, i perquè serà el primer amb el nou nom: La Salvatge.

Aquest any Sant Jordi cau en diumenge. A les llibreries els va bé que sigui així?

La veritat és que sí perquè, sortosament, podrem fer tot el cap de setmana. Normalment, el fet de caure en diumenge no és especialment beneficiós per les llibreries, perquè hi ha molta gent que aprofita per marxar, però el fet de fer dos dies fa que sí que ens surti a compte aquest any.

Com és que faran paradeta també dissabte?

Ho vam parlar entre les llibreries de Sant Cugat i ens vam reunir amb l'Ajuntament per arribar a un acord, perquè al final són ells qui posen les carpes i el servei de vigilància nocturna entre dissabte i diumenge. Però va ser un acord fàcil perquè ens beneficia a tots.

Entrevista a Àlex Pla. FOTO: Bernat Millet

Entrevista a Àlex Pla. FOTO: Bernat Millet

L'any passat va ploure per Sant Jordi, aquest any amb la sequera sembla que no passarà. Li preocupa?

L'any passat va ser un desastre... Aquest esperem que no. Anem mirant la meteorologia i sembla que estarà tapat, però només faltaria que ens plogués per Sant Jordi després de la sequera que tenim. És un problema preocupant, evidentment, però si pot ploure dilluns millor que diumenge!

Com viu que el negoci depengui tant d’un sol dia?

El Sant Jordi, com el Nadal, són les grans campanyes de les llibreries i es genera volum suficient perquè la llibreria tingui volum de marge per apostar per coses que no són les més populars. Per poder vendre els llibres que a mi m'agraden, haig de tenir best-sellers que potser em semblen menys interessants. I això és el que passa per Sant Jordi; venem molt, especialment d'autors mediàtics, i aquests diners ens permeten gestionar la resta de l'any. Seria un bon costum que les vendes de Sant Jordi es mantinguessin durant l'any, però el nivell de lectura d'aquest país ja sabem quin és. I amb una major oferta d'entreteniment, com les plataformes, la lectura té un nínxol cada vegada més petit.

"Seria un bon costum que les vendes de Sant Jordi es mantinguessin durant l'any, però el nivell de lectura d'aquest país ja sabem quin és"

Sant Jordi és una diada cada vegada menys literària i més comercial?

Dissortadament, sí. Fa molts anys el Sant Jordi s'aprofitava per buidar llibreria i treies el que sobrava. Ara no, es produeix específicament per aquell dia, perquè és un dia d'alt consum. I també els llibres mediàtics, fets per gent que surt a la televisió, canvien una mica la línia del que es ven, especialment en un dia on compra molta gent no lectora.

A quants dies “normals” equival el volum de vendes de Sant Jordi?

No tinc les xifres exactes, però amb el dia de Sant Jordi pots facturar més que en un mes sencer. Però també s'ha de tenir en compte que la facturació es veu afectada per descomptes de Sant Jordi, que fan que guanyis menys per llibre que el que és normal.

"Amb el dia de Sant Jordi pots facturar més que en un mes sencer"

Fins l'any passat encara hi havia gent amb mascaretes, podríem dir que aquest és el primer Sant Jordi completament normal. Com heu viscut els anys de pandèmia?

La veritat és que a les llibreries ens ha anat prou bé, perquè en estar tancats a casa la gent va llegir més. La pandèmia va fer guanyar lectors; molts van descobrir l'hàbit de la lectura, encara que fos de forma una mica forçada. I això va ser una cosa interessant per nosaltres, no diré positiva perquè una pandèmia de positiu no en té res.

Entrevista a Àlex Pla. FOTO: Bernat Millet

Entrevista a Àlex Pla. FOTO: Bernat Millet

Amb la pandèmia també va créixer la compra online, com ho afronteu?

Les editorials tenen estratègies de vendre directament per internet i contra això poca cosa hi podem fer. Nosaltres també tenim un servei online, però si ho féssim tot així, no guanyaríem res, perquè el marge de benefici que té el llibreter sempre és petit. Evidentment, el comerç online ha arribat per quedar-se i té coses beneficioses, però també està destruint el petit comerç. A nosaltres, per exemple, ens passa que ve gent a mirar llibres i després se'l compren a Amazon perquè és una mica més barat i els hi porten a casa. Contra això només podem oferir assessorament, carinyo i atenció personalitzada per cuidar els clients. A internet potser pots llegir els comentaris de la gent sobre un llibre, però no és assessorament professional com el nostre.

"Ve gent a mirar llibres i després se'l compren a Amazon perquè és una mica més barat i els hi porten a casa"

És optimista amb el futur de les llibreries? Perquè fa un temps va aparèixer l'ebook i es deia que podia substituir el llibre de paper, però no ha estat així.

Umberto Eco deia que els llibres no desapareixerien perquè estan fets per la mà, com el martell. L'amor per l'objecte físic continua sent-hi, a banda que hi ha un retorn també de passar del digital a l'analògic. I de cara al futur, si no fóssim optimistes no estaríem aquí resistint. És una professió vocacional també, d'amor pels llibres. I també una professió que no és fàcil, perquè les editorials publiquen sense parar. La sortida de novetats és constant i nosaltres hem de mantenir el ritme perquè nosaltres volem ser llibreters de capçalera: personalitzar molt i recomanar a cada client allò que creiem que li agradarà.

Com heu viscut el canvi de nom d'Alexandria a La Salvatge?

Quan vaig fundar la llibreria li vaig posar "Alexandria" per la mítica Biblioteca d'Alexandria, i pel llibre d'El quartet d'Alexandria de Lawrence Durrell, que em va agradar molt. I perdre el nom pot saber una mica de greu, però l'important és que la llibreria continua, que no desaparegui una llibreria quan el que volem és que n'hi hagi més. Tampoc puc parlar gaire perquè hi ha un litigi i no puc fer cap declaració que em comprometi.

Entrevista a Àlex Pla. FOTO: Bernat Millet

Entrevista a Àlex Pla. FOTO: Bernat Millet

I els clients com han viscut el canvi?

Hi ha sorpresa. Molta gent em para pel carrer i em pregunta, però alguns comentaris que em diuen també és millor no dir-los.

Quins creu que seran els llibres més venuts aquest Sant Jordi?

Això solen ser profecies autocomplertes, perquè com més es diu, més probable és que passi. Però bé, a Sant Cugat, veient la Taula d'Escriptors del TOT de dissabte passat queda bastant clar que el Xavier Bosch guanya amb molt avantatge a qualsevol altre autor, i merescudament diria jo. El Piti Español també va vendre moltíssim. Jo crec que aquests dos estaran al top 10, amb la Maggie O'Farrell i El retrat del matrimoni, que també s'està venent molt. Però nosaltres intentem recomanar altres opcions perquè molta gent compra guiada per quins es venen més i el que volem és que hi hagi varietat.

"Veient la Taula d'Escriptors del TOT de dissabte passat queda bastant clar que el Xavier Bosch guanya amb molt avantatge a qualsevol altre autor"

Quines opcions recomanaria vostè?

El Colson Whitehead ha tret un llibre que és una meravella, El ritme de Harlem, que parla del Harlem dels anys 50 i 60. Qui vulgui una cosa més entretinguda pot agafar novel·la negra com la del Gene Kerrigan, La Fúria, o l'Apeirogòn del Colum McCann, que parla del conflicte d'Israel i Palestina des d'una perspectiva completament nova. També recomano El violí de Lev, d'Helena Attlee, que fa un seguiment d'un violí que et permet recórrer Itàlia; Fortuna de l'Hernan Díaz; Los libros de Jacob, de la guanyadora del Nobel Olga Tokarczuk, aquest només per atrevits i lletraferits; Compasión por el diablo, de Kent Anderson, sobre la guerra del Vietnam... En podria dir molts més, qui vingui a la botiga li recomano tants com vulgui.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem