Una de les nostres artistes més internacionals és sens dubte, Àngels Ribé i Pijuan. L’artista que enguany fa vuitanta anys, va néixer a Barcelona i després de viure a París i Nova York, als anys setanta es va instal·lar a la Floresta, cridada pel seu ambient contracultural i immersa en la natura, aquest fet l’ha influït en la seva obra. Ribé és una artista conceptual de les més rellevants, destaca per les seves instal·lacions efímeres, l’art d’acció i la performance en què la peça és el mateix cos, treballant amb l’espai, les llums i les ombres.
Desenvolupa disciplines com la fotografia i el vídeo, l’escultura, el dibuix i la pintura. En la història de l’art, molt centrada en el model masclista i patriarcal, Ribé ha exercit una militància feminista i ha contribuït a situar el paper de la dona en el món de l’art. Ribé amb la seva reivindicació de gènere ja als anys seixanta i setanta, ha estat un exemple per a les generacions futures de dones artistes.

L'artista conceptual florestana Àngels Ribé. Foto: TOT Sant Cugat
Àngels Ribé ha exposat entre d’altres a París, Nova York i Florida. A Catalunya; a la Fundació Miró, a la Fundació Vila-Casas, al Centre d’Art Tecla Sala, al CCCB, al MACBA i a Madrid, en el Centro Reina Sofia. A Sant Cugat, a banda de la instal·lació que va fer el 1981 en el Claustre del Monestir, ha exposat a la Galeria Canals i al Centre d’Art Maristany.
Una artista premiada i reconeguda pel seu talent
Ribé ha estat reconeguda amb els Premis del CoNCA i del Gremi de Galeries de Catalunya a la creació artística i a la trajectòria, el Premi Escultura de la Fundació Vila-Casas, el Premi Nacional de Cultura i el Premio Nacional de Artes Plasticas. Li van atorgar la Creu de Sant Jordi, a la Floresta la van declarar “Orgull Florestà” i recentment l’Ajuntament de Sant Cugat, l’ha nomenat Filla predilecta de la ciutat conjuntament amb la Marta Pessarrodona i Josep Pla-Narbona.
El 2012 va manifestar en una entrevista al TOT que li agradava molt viure a Sant Cugat i sentir-se com “una més d’un poble que té un gran teixit associatiu, on es cuiden molt les tradicions”, i lamentava que no s’aprofités prou la gran creativitat artística que s’hi genera i afirmava que “si a un poble li treus l’art, aquest es desfà”.

Nomenament com a Filla Predilecta de Sant Cugat. Foto: Bernat Millet
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.