El periodista i escriptor santcugatenc Xavier Bosch ha presentat aquest dimarts 25 de març a la Sala El Siglo del Mercantic davant de gairebé 200 persones els secrets que envolten la seva última novel·la, Diagonal Manhattan. La presentació, conduïda per la directora del TOT Sant Cugat, Laura Grau, ha comptat amb el patrocini d'AMAT i la Generalitat, i la col·laboració d'El Siglo del Mercantic, Òmnium Cultural i la llibreria La Salvatge.
Amb Diagonal Manhattan, Bosch torna amb una història sobre el món de la publicitat, ubicada en dues grans ciutats, Barcelona i Nova York. Concretament, a la ciutat comtal, la història succeeix a la Diagonal, un carrer que Bosch ha explicat que li serveix per explicar dues metàfores. "Primer com a sensor social, ja que la Diagonal és una fletxa que marca el camí de l'èxit, i, en segon lloc, aquesta via m'ha servit per exemplificar el pas del temps", ha explicat l'escriptor.
En el cas de Nova York, Bosch ha fet referència al pont de Queensboro, el qual uneix Manhattan i Queens. I és que, tal com ha explicat Bosch, "el pont és una metàfora del viatge cap a les noves oportunitats, que és el que tracto d'explicar en aquesta novel·la".
La novel·la
Per altra banda, l'obra se situa el 1989, ja que aquest va ser l'any en què Xavier Bosch va visitar per primera vegada la ciutat de Nova York en un viatge amb uns amics. "Recordo com el primer cop que vaig venir a Manhattan tothom tenia molta pressa, tanta que al metro hi havia un cartell que posava 'prohibit córrer'", ha explicat Bosch.
A més, el llibre passa en aquest any perquè en aquells temps encara no hi havia telèfons mòbils, un "recurs que avui en dia ajuda a resoldre les trames i d'aquesta manera m'obligava a no fer-lo servir". Així mateix, una de les altres raons per situar Diagonal Manhattan durant el 1989 és que aquest va ser un any molt important, amb la caiguda del mur de Berlín.
4 protagonistes
Durant l'acte, Bosch també ha volgut fer una pinzellada dels quatre protagonistes de la novel·la. Tenim a Edda Leveroni, una noia que el dia que fa 21 anys rep un regal del seu pare en forma d'una estada d'un any a una agència publicitària de Nova York. El Brauli Leveroni, que és el pare de l'Edda i que dirigeix una de les agències més exitoses de Barcelona amb el seu soci, Òscar Casas, "un home molt més endreçat que el Brauli", són els dos protagonistes que viuen a Barcelona.
Finalment, hi ha la Bianca B. Miller, que és la propietària de l'agència de Nova York on treballarà l'Edda. "Una dona que dirigeix una agència on només treballen dones i que, les seves empleades com una dona forta que només té un defecte: només sap parlar de feina".
Les dones en la publicitat
Bosch també ha aprofitat la novel·la per reivindicar el paper de les dones publicistes en un món que estava molt masculinitzat i sovint era masclista. D'aquesta manera, Bosch ha rescatat tres dones que es mencionen al llibre i que han estat molt rellevants en aquest sector.
La primera és Caroline Jones, que va crear una agència de publicitat al món dirigida per una dona afroamericana", i en la qual, en el llibre, Bianca B. Miller va treballar. També ha destacat el nom de Carolyn Davidson, una noia que, quan era una estudiant de disseny gràfic a la Universitat de Portland, va crear el logo de Nike que es coneix avui dia. "A l'agència de la Bianca B. Miller he fet que totes les treballadores anessin vestides amb unes vambes de la marca Nike", ha explicat Bosch.

'Diagonal Manhattan' de Xavier Bosch. FOTO: Bernat Millet.
Per acabar, i no menys important, l'escriptor ha destacat el nom de Mary Wells Lawrence, que va ser "la directora de la primera empresa de qualsevol sector que va cotitzar a la borsa de Nova York liderada per una dona" i va fer la campanya de "I love New York" l'any 1977, "en el pitjor moment d'imatge de la ciutat" i que va ajudar a revitalitzar-la.
En l'actualitat, Bosch considera que encara queda camí per recórrer quant al paper de les dones en el sector de la publicitat, ja que actualment "el 58% de les persones que estudien carreres relacionades amb aquest sector són dones, però només el 14% dels màxims dirigents de les agències són dones".
Concepte de la felicitat
L'escriptor ha volgut parlar sobre un dels temes que tracta Diagonal Manhattan, que és la definició de la felicitat. I és que, en el llibre, la Bianca encarrega a l'Edda que trobi l'eslògan de la felicitat. "L'escriptor Truman Capote deia que la felicitat ve com flaixos, com si fossin un esternut, i Eduard Punset em va dir que la felicitat estava a la sala d'espera de la felicitat".
Igualment, Bosch ha explicat que, d'entre tots els estudis que s'han fet sobre aquest concepte, destaca un de la Universitat de Harvard. En aquest estudi es treu la conclusió que la felicitat no la prediuen els diners, l'amor o els estudis, sinó que ve de les relacions humanes significatives. "Això potser no garanteix la felicitat, però queda clar que sense aquestes relacions no és possible trobar-la", ha explicat.

'Diagonal Manhattan' de Xavier Bosch. FOTO: Bernat Millet.
Amb això, Bosch ha llegit un breu fragment del llibre en el qual donava diverses definicions de la felicitat, entre les quals es troba la definició que més s'adequa al seu pensament, el qual és que "la felicitat és l'absència de la por".
Publicitat
Finalment, Bosch ha volgut parlar de la publicitat per "reivindicar el paper de les paraules". Ha explicat com en aquella època els publicistes "eren gent de gran intel·ligència emocional i que tenien la virtut que en 20 segons ens generen un problema i ens donen una solució. "Saben destacar les virtuts i amagar els defectes dels clients".
Igualment, a més d'explicar què hi ha al darrere d'aquest món, Bosch ha plantejat debats com si "tot val per vendre o si la publicitat ha de retratar la societat o pot aspirar a canviar-la".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.