La Canals Galeria d'art reconeix la figura d'Antoni Tàpies en la renovació de l'art tèxtil

El creador va realitzar els seus tres primers tapissos a Sant Cugat

Canals Galeria d'art ha celebrat el seu 51è aniversari en coincidència amb l'Any Tàpies 2024. Per aquest motiu, la galeria d'art ha inaugurat una mostra de fotografies del treball d'Antoni Tàpies a la Casa Aymat i gravats dels anys 60 als 80. La inauguració s'ha dut a terme aquest diumenge 1 de setembre a Canals Galeria d'art, que ha volgut donar a conèixer la labor del creador català en la renovació de l'art tèxtil, desconeguda per a molts.

Tapís de Tàpies. FOTO: Cedida per la Canals Galeria d'Art

Tapís de Tàpies. FOTO: Arxiu Municipal

 

Entre els mesos de setembre a novembre, la galeria exposa els resultats de la participació de Tàpies en l'Escola Catalana de Tapís de Sant Cugat, un fet poc conegut però important per al municipi i el desenvolupament artístic del creador. Tàpies va contribuir a donar a conèixer el corrent creatiu de l'art tèxtil en aquesta escola, en la qual també van participar altres artistes com Jaume Muxart, Josep Mª Subirachs, Miró, Picasso, Fornells-Pla o Guinovart sota la direcció artística de Josep Grau Garriga. De fet, Antoni Tàpies va realitzar els seus tres primers tapissos a Sant Cugat. Així doncs, entre el 1967 i el 1969 va realitzar "El nus negre", de 210 x 150 cm (1967); "Quatre taques roges", de 205 x 185 cm (1969); i "Díptic", de 157 x 300 cm (1969). 

Un dels tres tapissos de Tàpies. FOTO: Cedida per Canals Galeria d'art

Un dels tres tapissos de Tàpies. FOTO: Arxiu Municipal

 

A la primavera de 1967, Antoni Tàpies va demanar a l'empresari, mecenes i propietari de la Casa Aymat, Miquel Samaranch, fer tres tapissos de grans dimensions per posar-los en aquest edifici. En els primers tapissos de Tàpies, hi van participar els artesans santcugatencs Josep Royo, Carme Lacruz i Pere Cortijos. De fet, Tàpies i Royo van començar a executar més obres a "Antiga Farinera" de la ciutat de Tarragona. Un dels tapissos realitzats a la capital tarragonina pertany a la Col·lecció Rodríguez Veyrat i s'exhibeix al Museu d'Art Modern de Tarragona (MAMT).

Durant la recerca realitzada per poder dur a terme l'exposició commemorativa, s'han censat més d'una vintena d'obres realitzades per Tàpies i Royo entre els anys 1967 i 1973, obres creades a Sant Cugat i Tarragona i repartides entre col·leccionistes d'arreu del món. 

 

Antoni Tàpies realitzant un tapís. FOTO: Cedida per Canals Galeria d'art

Antoni Tàpies realitzant un tapís. FOTO: Arxiu Municipal

 

A l'exposició, hi ha fotografies del santcugatenc Carles Cabanas, qui va fotografiar el procés de creació d'aquestes tres primeres obres i va captar diverses fotografies d'Antoni Tàpies al municipi. La Canals Galeria d'art vol destacar també la labor del fotògraf de Sant Cugat, que va aportar documentació gràfica important d'esdeveniments culturals, treballs de creadors del segle XX i successos a la ciutat. 

L'exposició està comissariada per Jaume Cifuentes i està inclosa en l'Any Tàpies 2024, la Biennal Manifesta - Barcelona 2024- i en la Regata Cultural. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem