Josep Maria Casas acaba de publicar el seu tercer llibre en català, Descobrint Sant Cugat del Vallès (Quarentena Edicions). Un llibre que arriba després d'Una passejada per Barcelona i Descobrint la Barcelona maçònica, i que es presentava a finals de desembre a la Casa-Museu de Cal Gerrer. Divendres, 12 de febrer, es presenta al Casal de Valldoreix; el dimarts dia 16, al Club Muntanyenc; i el 24 de febrer, a la Casa de Cultura. Ja al març, també es presentarà a l'Ateneu santcugatenc.
Quin Sant Cugat ens presenta amb el seu nou llibre?
Presenta moltes més coses de les que ens pensem per endavant. Personalment, enguany farà vint anys que visc a Sant Cugat, i sóc bellugadís perquè m'agrada visitar i conèixer coses, però, realment, Sant Cugat l'he descobert durant aquests nou mesos que he estat treballant el llibre.
Com l'ha descobert?
Ho he fet d'una manera molt personal, i al llibre es reflecteix així. He estat buscant les persones que em podien explicar les coses. Ho faig així perquè parteixo d'una cosa que m'he trobat en els viatges: no és el mateix veure una exposició, un museu o un passeig per una ciutat anant pel teu compte que fent-ho amb un guia al costat que t'ho va explicant tot. La segona opció és l'autèntica manera de viure-ho. I és així com he plantejat el llibre.
Què li han explicat de Sant Cugat?
Les masies i el modernisme, l'historiador Domènec Miquel; el simbolisme del claustre del Monestir, el Jorge; el celler, l'Ona; la Macarena, la Casa Aymat... Explico el Centre Borja, la història del TOT, el Centre de Restauració de Béns Mobles... Sant Cugat no és només el nucli urbà, és també des de dalt de l'Arrabassada!
Com s'estructura?
Són sis dies per descobrir Sant Cugat en què em baso en l'experiència directa, tot i que també he consultat una àmplia bibliografia. S'ha fet la visita en temps real, el sisè dia a Valldoreix, i cada dia s'acompanya d'un plànol on s'indiquen tots els punts a visitar. A més, hi ha tres pròlegs, un fet per l'alcaldessa, Mercè Conesa; un altre de l'historiador Domènec Miquel sobre la part de Sant Cugat, i un tercer per l'historiador de Valldoreix Juanjo Cortés.
Què busca amb els seus llibres?
Moltes vegades, per exemple, la Casa Aymat està oberta però sols un cop al mes amb guia, i és possible que quan tu hi vagis no coincideixi. Com que al llibre està explicat pel guia, aquest llibre es converteix en la guia explicada pels mateixos guies. No sols és amè de llegir, sinó que després et serveix per acompanyar-te a aquell lloc amb un guia. No sols t'ho passes bé, sinó que aconsegueix que la gent tingui ganes de descobrir coses. Això és el que veritablement volia: que la gent se senti inquieta per descobrir coses.