Cabanas: "Serà un concert històric, un tribut a una època i un 'guateque' dels 60 i 70"

Aquest divendres a les 21.30 h, la plaça de Barcelona de Sant Cugat es convertirà en un 'guateque' recordant la música dels anys 60

Aquest divendres 21 de juny a les 21.30 h, la plaça de Barcelona es convertirà en un autèntic "guateque", recordant la música dels 60-70 que feien a Sant Cugat els anomenats conjunts. Quatre grups que encara estan en actiu faran un homenatge als pioners que fa gairebé seixanta anys van irrompre en un Sant Cugat rural, en què com arreu del país, triomfaven veus com la de Josep Guardiola o el Duo Dinámico. Els "yeyes" entusiasmats per la música dels Shadows, dels Beatles o dels Rolling, van començar a crear conjunts que, les tardes de diumenge, omplien de jovent les sales de ball del poble com la Unió o el Principal.

L'impulsor d'aquesta iniciativa és, com no podia ser d'una altra manera, en Frederic Cabanas, en "Fredi". Amb el suport de la seva companya en totes les batalles, la Núria Nualart, i en Jaume Cifuentes, va començar amb el llibre Conjunts de Sant Cugat dels anys seixanta, que ha continuat amb l'exposició al Museu de Cal Gerrer que encara podeu veure. Un seguit d'iniciatives que de moment es tanquen amb aquesta actuació, que ell anomena històrica.

Frederic, per què serà històric?

Serà un concert únic i considero que històric per totes les connotacions que té d'homenatge i tribut a una època i a uns joves que van trencar motlles, un concert que segurament ja no es repetirà.

Com va sorgir la idea?

Fa dotze anys que vaig recollint dades de les diverses formacions, components, etc. i de mica en mica he anat aconseguint material, que amb els anys m'ha permès fer aquest llibre que recull, sobretot la primera etapa del fenomen dels conjunts a Sant Cugat. A partir d'aquí he anat fent entrevistes als protagonistes i a l'hora les he filmat i he recollit documentació que no ha estat gens fàcil, a l'època no es feien gaires fotografies i menys filmacions o gravacions sonores. A partir d'aquí, vaig editar el llibre amb l'ajuda del Jaume Cifuentes, bon coneixedor de l'època i l'he publicat. És una obra per tenir i guardar, amb més de 400 fotografies que son tot un testimoni d'una època irrepetible. El llibre ha portat l'exposició i de l'exposició el concert de divendres.

"Aquest divendres no falteu al concert, serà un tribut i homenatge a tota una època i una gent que com a joventut, ens feien somiar i sentir que érem moderns"

I la idea de fer el concert?, perquè segur que no ha estat fàcil.

Primer volíem que pugessin a l'escenari excomponents que des de llavors no han tocat més, això va ser una tasca difícil, ja que molts malauradament ja no hi són i altres per l'edat els hi és difícil, llavors vam pensar en els grups que encara toquen i fan música de l'època, com els Clippers que fa seixanta anys que toquen, el Cugat Grup amb membres dels Tucans, Clan Júnior. La Masa que és el que jo tocava i els Incombustibles que tot i ser més recents, fan música dels 60-70. També hem volgut que hi hagués una representació dels cantautors importants de l'època com la Rosa Ma Campmany i en Pere Codó, aquest darrer també hi actuarà.

També serà un homenatge als precursors.

I tant, especialment al Rafel Grau, el Xinot, va ser el veritable precursor amb el grup del mateix nom, en Rafel que ens va deixar a primers d'aquest any, em va motivar molt a fer tot això. Ell va ser el primer bateria de Sant Cugat i pal de paller de força grups de l'època, sense el seu entusiasme no hauria tirat endavant. Amb ell també els membres dels primers grups, els Fracs Noirs, els Xinots i els Fatídics en Siscu Tobella, Vicenç Ribera, Tomàs Torres i molts que han marxat, però estic segur que el seu esperit serà divendres a la plaça. Per cert, que en Tomàs tocarà aquest divendres amb els Clipers.

"Divendres, la plaça Barcelona es convertirà en un "guateque" dels 60 i 70."

Què ha canviat d'aquella època?

Ara per fer música cal tenir un lloc, avui gens fàcil i que no molesti a ningú, cal tenir bon instrumental, abans molts se l'havien de construir perquè els recursos eren molt limitats, però tot era possible i tot es basava en la persistència i la il·lusió, tampoc teníem gaires més distraccions i en qualsevol racó muntàvem una festa. Amb quatre pots i tres guitarres començàvem, més tard anàvem heretant les guitarres d'un grup a l'altre, fins que amb algunes actuacions podíem anar comprant instruments més bons.

Una època trencadora en un poble de menys de 20.000 habitants…

Si, van començar els Xinots o els Fatídics, els Tucans. I van néixer grups com bolets, uns s'emmirallaven en els altres i anaven creixent les noves fornades. Uns es van anar "professionalitzant" amb força actuacions aquí i fora de Sant Cugat fins que la mili o els casaments ho van aturar, però l'esperit dels rockers ha perviscut al llarg dels anys.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem