El congrés d'arxivística, a Sant Cugat per valorar el sector en el món de la dada

El Teatre-Auditori de la ciutat i l'Escola de Música Victòria dels Àngels acull la 19a edició d'un esdeveniment que recupera la presidencialitat davant de més de 300 congressistes

Sant Cugat és la capital catalana de l'arxivística durant tres dies, 4, 5 i 6 de maig, en acollir la 19a edició del Congrés d'Arxivística i Gestió de documents de Catalunya. Dades en Acció: De la modelització a l'explotació. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, el president de l'Associació de Professionals de l'Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya, Francesc Giménez, la Vicepresidenta Segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, i la Consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga han donat el tret de sortida al congrés posant en valor l'arxiver com a guardià de memòria col·lectiva i com a protagonista en el món actual que està dominat cada cop més per la dada.

Més info: Sant Cugat acull el 19è Congrés d’Arxivística de Catalunya

Primer, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha destacat que les dades tenen molt "potencial" a l'escenari actual i ha subratllat que "els professionals hi tenen molt a dir" en un món on la gestió de les dades és clau, segons ha dit, per fer polítiques que "impactin" de manera positiva en la gent. També ha valorat la presencialitat del congrés, que es recupera després de celebrar-se l'edició del 2021 de forma online.

En aquesta línia, el president de l'associació, Francesc Giménez, ha destacat que el congrés és perfecte per fer "sinèrgies". "Sou el múscul del sistema arxivístic de Catalunya, feu que el cor bategui amb força i en plena salut". En la seva intervenció també ha agraït a tots els col·laboradors i patrocinadors que han fet possible el congrés i ha demanat a la Generalitat que avanci amb el Pla d'Arxius i Gestió Documental.

Més info: Francesc Giménez: "Volem fer partícips del congrés a la gent de la ciutat"

D'altra banda, la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, ha destacat també els arxivers com els "garants de la memòria col·lectiva" i ha volgut posar l'accent en el paper de la democràca per millorar els arxius municipals dels pobles i ciutats de Catalunya. Però, també ha recordat que el sector de l'arxivística ha d'assumir nous reptes i ha assenyalat el paper d'aquest congrés per "actualitzar-te". A més, ha tingut unes paraules de condol per l'arxiver valldoreixenc Josep Maria Gavín.

Més info: L'Arxiu Gavín, l'herència que deixa el valldoreixenc Josep Maria Gavín

Per últim, la Consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha valorat el congrés com una "oportunitat" per a l'intercanvi de coneixement i a millora del servei que oferiu i ha remarcat que és important que el sector es trobi aquí perquè, segons ha assegurat,  els arxius han fet un "esforç" per la digitalització. I ha afegit que des de la Conselleria tenen el repte de dotar d'instruments als arxius i ha destacat que el Govern ja ha dotat de pressupost al Pla d'Arxius i Gestió Documental i que ha avançat que treballaran perquè la redacció de la nova llei d'arxius i gestió de documents sigui una realitat.

La inauguració del congrés ha donat pas a la conferència de Devon Mordell, de la McMaster University, Traçant un nou paradigma arxivístic: (Arxius com a) Dades. La primera d'un ampli programa de conferències que s'allargarà fins dissabte.

El Congrés d'Arxivística que acull la ciutat és el més internacional i compta per primera vegada amb el Consell Internacional d'Arxius i el suport de la Comissió Europea, que dissabte serà protagonista amb una interessant conferència. A més, tindrà moltes activitats obertes a la ciutadania com un mapping a la façana de l'Ajuntament amb fotografies del Fons Cabanas seleccionades per la IA, un concert al Parc Ramon Barnils, la 2a Fira d'Arxius amb activitats familiar al mateix lloc o una cremada dels Diables amb motiu de l'Encabronada.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem