La Unió Santcugatenca ha estat triada entitat banderera de Sant Medir pel 2022. Una edició de retrobament després de la pandèmia que encaixa amb la situació de La Unió. La institució fa deu anys que encadena crisis econòmiques, obres inacabades i una epidèmia mundial. Des de 2012 David Pujol n'és president. Aquest és un càrrec voluntari que compagina amb la seva feina. "Pensava que enguany podria deixar-ho però em vaig comprometre públicament i privadament a acabar aquesta etapa. No pensàvem que duraria tant però volem acabar el que vam començar".
Al març teniu assemblea general i hi haurà eleccions. Us tornareu a presentar a la Junta?
Cada quatre anys s'acaba la legislatura. La meva candidatura ens tornarem a presentar. No sabem si algú més s'hi presenta. Crec que la gent no té clar que toca eleccions.
Vostè fa 10 anys que és president.
Sí. El 2012 va dimitir el president que havien votat el 2010 i vaig entrar de forma no electa. El 2014 ja em van votar en eleccions. I al 2018 vam tornar a sortir escollits.
S'estan recuperant de la Covid.
No ens ha afectat tant perquè tenim una estructura molt consolidada i no depenem tant de l'activitat. Vam tenir un 25% de baixa de socis durant el confinament perquè no podíem fer classes ni cursos però la resta són socis de La Unió independentment de si hi ha activitats o no. Hem comprovat que el 70% dels socis ho són perquè ho volen ser. Perquè som una entitat cultural que promou la cultura popular.
I els van fer un acte d'homenatge.
Sí. Això ho fèiem sempre, la Festa del Soci. És una tradició que es va perdre, fa 10 anys que no ho fèiem. Per la crisi, perquè vam tancar el local... Els últims deu anys de la història de La Unió han estat molt complicats. La jornada coincidia en una trobada de socis amb una paella popular, una cantada d'havaneres, un rom cremat, actuacions de les seccions de l'entitat. I fèiem un reconeixement als socis que porten més anys. Enguany no ho podem recuperar al 100% per la situació pandèmica, però com que tornem a estar al local volem tornar a fer un Dia del Soci per homenatjar els socis que compleixen 25, 50, fins a 75 anys a La Unió! Ho hem de fer perquè durant aquests anys hi ha socis que ja no hi són...
Entrevista amb David Pujol, president de La Unió. FOTO: Bernat Millet
Els últims deu anys han estat complicats, deia.
L'origen dels problemes de La Unió venen d'una gestió complicada els anys anteriors que va portar l'entitat a una situació econòmica greu. Els últims anys tenia molts problemes de diners, l'edifici estava en molt males condicions. El 2010 hi va haver una crisi molt forta, en què van estar a punt d'embargar la finca per deutes. Jo vaig entrar a la junta llavors i vaig passar a ser president en funcions el 2012. Fins tres anys després no vam arribar a un acord de consorci amb l'Ajuntament.
Com es va resoldre la crisi?
A principis del 2000 a l'entitat ja li costava seguir el ritme de la societat. Però això era un problema general de tots els ateneus de Catalunya. A finals de segle les associacions han patit molt: problemes econòmics, legals... L'any 2010 es va destapar un forat molt gran. Vaig entrar a la junta i ens van nomenar un equip per una taula de negociacions amb l'Ajuntament. Perquè era evident que l'entitat tenia problemes i probablement l'única solució era que ells ens ajudessin. I el 2015 vam firmar el conveni amb l'Ajuntament.
I entre d'altres coses, es fan unes obres que no acaben mai.
Algun dia algú dirà exactament què ha passat. Jo encara no ho sé. Com els documents de la CIA, que són confidencials durant 50 anys. Potser d'aquí a mig segle algun dels polítics que ara no diu la veritat ho explicarà. No tenim explicacions pel que està passant, Espero que algú sí que ho sàpiga. Imagino que sí.
Faci'n un resum.
El que es va signar el 2015 després no va servir. Les obres es van acabar el 2019 i encara no hem pogut obrir ni el teatre ni el bar. El teatre són quatre parets de moment. Hi ha una sèrie de misteris. Quan entres a l'Ajuntament és un laberint: uns et diuen que aquell any no hi eren, els que hi eren et diuen que ja no hi són... És un embolic.
El canvi de govern i de gent ho va acabar d'embolicar.
Però el canvi de govern pensava que serviria com a exercici de transparència i encara no sabem què ha passat. I si ara entra un altre govern ja serà impossible! Ja no ho podrem saber. Potser ho sabrem d'aquí a 25 anys.
Tampoc saben com queda el conveni amb l'Ajuntament. Com es repartiran la propietat?
Estem esperant que ens ho diguin. El març de 2021 es va aprovar una primera proposta de l'Ajuntament. Els socis la van acceptar, però estava pendent de legalitzar. Era un repartiment aproximat del 80% i 20%. La Unió potser es quedava els dos pisos i el bar i l'Ajuntament la Sala Clavé i el teatre. Hi havia coses pendents com qui pagava la neteja, l'impost d'escombraries... Es va proposar que funcionéssim com una comunitat de veïns en què un veí és l'Ajuntament i l'altre La Unió. Encara falta que ens facin aquesta última proposta. De moment l'Ajuntament "ens cedeix" l'espai perquè encara és només seu.
Com ho explicaria pels que no som advocats.
El sòl en què estem és propietat dels dos, però l'edifici és propietat només de l'Ajuntament fins que tinguem el repartiment definitiu. I de La Unió no hi ha res. És com si estiguéssim a la Casa de Cultura, el conserge és de l'Ajuntament.
Tenen por de que no arribi el document definitiu i l'Ajuntament es quedi La Unió?
Jo crec que ja no, aquest risc ja va passar. Ara ja hi ha un acord. Però no sé qui governarà l'any que ve. He après que ja pots signar el que sigui davant notari que pot venir algú i desmuntar-t'ho. Quan canvia el govern canvia l'alcaldessa, el secretari municipal, uns altres serveis jurídics i tot canvia. Em sembla tan greu que no sapiguem el que ha passat que no sé què passarà més endavant. El que et dic és que estarem aquí per defensar els interessos de La Unió i de la ciutadania. Hi ha un teatre tancat amb diners públics. Els santcugatencs són els que estan perdent.
I el bar és un altre tema gros. Se'l quedarà la família que hi havia abans, la Yuen Pan?
Aquí hi ha un tema jurídic en què no puc entrar. No vull perjudicar ni a la Yuen ni a La Unió, però ella té un document conforme ha de tornar. Però havia de tornar el 2019 i estem al 2022. S'està gestionant... Tot va endavant però no avança res.
"Els últims deu anys de la història de La Unió han estat molt complicats"
I en tot aquest embolic, seran abanderats de Sant Medir.
Ha, ha. Sí, ens fa molta il·lusió. Una cosa no treu l'altra. Formem part de la ciutat i tenim moltes ganes de col·laborar sempre. L'Esther Madrona ens va proposar ser abanderats. Ens ho va proposar l'any passat però no teníem ànims, era plena pandèmia, no teníem encara l'edifici nou... La tinenta d'alcaldia ho va entendre perfectament i enguany ens ho ha tornat a suggerir. I aquest cop sí. L'estat d'ànim ha canviat.
I què significarà ser abanderat?
A efectes pràctics és un reconeixement de la ciutat a una persona o entitat que representa a Sant Cugat en el dia del patró. És una convenció simbòlica. I significa participar de les activitats de Sant Medir. Jo no treballo a Sant Cugat i el 3 de març no tinc festa. Feia any que no participava de la celebració. Enguany hi hauré de ser. Farem la cercavila i l'aplec. Potser feia 15 anys que no hi participava. Em serveix d'excusa per tornar-hi.
I torna l'aplec.
Estarà a vessar. Hi haurà les sardanes, els Castellers, Bastoners, totes les entitats de la cultura popular i en tenim moltes ganes. És el Sant Medir del retrobament.
Què organitzen des de La Unió per Sant Medir?
Dissabte 5 de febrer farem una activitat aquí al pati perquè la gent conegui l'edifici nou. Un tast de vins amb productes de Collserola.
Tenen una nova secció.
Fa 25 anys que n'érem vuit, però ara hi ha el Gòspel. Ha nascut enguany i vam al·lucinar. Ens va arribar el projecte i vam voler provar-ho, però vam decidir que només ho faríem si s'apuntaven mínim 15 persones. En 15 dies es van apuntar 60 persones. Ara en són 80 i hem tancat inscripcions perquè no en caben més.
I les altres seccions?
La número u és La Coral, que té 122 anys com La Unió. Es va fundar l'1 de gener del 1900. Després hi ha els Bastoners, el Grup Mediterrània, l'Esplai Pica-roc, el grup de teatre Fila Zero, els Tallers de Teatre Sílvia Servan, els Balls de La Unió i les Puntaires. Els Balls els vam reactivar durant el Dia del Soci. Es feia tots els diumenges, però quan van començar les obres no es va trobar un espai alternatiu i es va congelar l'activitat.
Expliquen que treballeu molt en l'educació en el lleure. Quins són els valors amb què treballen?
Fas bé de preguntar-m'ho perquè a l'assemblea del 19 de març hi haurà una modificació en l'ideari de La Unió. Els nostres valors són catalanisme, cultura tradicional i educació en el lleure: compartir, la natura... Llavors treballem molt també en la inclusió i la igualtat de gènere. Col·laborem per exemple amb Serveis Socials de l'Ajuntament, que apunta uns 20 nens i nenes a l'esplai en risc d'exclusió social. Per tant, volem afegir a l'ideari, si els socis ho aproven, que treballem per la inclusió social i la igualtat de gènere. Són dos conceptes que el 1900 no existien però ara sí. Ho fem des de fa anys, però volem que quedi registrat. Hi ha coses que semblen evidents, però s'ha d'escriure, aprovar i anar al registre a modificar-ho. Que quedi claríssim. Que qualsevol que vingui a la Junta, si no ho canvia, haurà de continuar amb aquest ideari.
Entrevista amb David Pujol, president de La Unió. FOTO: Bernat Millet
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.