Els llibres tenen la peculiaritat que poden ser llegits una i altra vegada per persones diferents. La lectura és una de les passions de moltes persones, i bona part d’aquestes aposten per llibres de segona mà. Un mercat a l’alça, ja sigui per romanticisme, o per preu.
Enric Farrés és el llibreter d’El Siglo, la llibreria de vell més important de Catalunya després d’adquirir el fons de La Canuda de Barcelona, i ubicada a El Siglo de Sant Cugat. Una llibreria que renova el seu fons constantment ,“ja que cada setmana entren noves biblioteques particulars”, explica Farrés. Amb tot, destaca que va ser precisament l’adquisició de La Canuda el que va marcar un abans i després de la llibreria “sobretot pel volum i la raresa dels exemplars”.
Els llibres de segona mà “com a norma general, poden tenir l’atractiu de qualsevol altre llibre”, apunta Enric Farrés. Amb tot,hi ha dos trets que els fan especialment atractius segons Farrés, “el preu i que et pots trobar a dins coses inesperades”.
El públic dels llibres de segona mà és força ampli, però en general s’hi decanten aquelles persones “a les que els interessen els llibres més enllà de l’últim best seller”. A la llibreria El Siglo, per exemple, hi acudeixen persones que “busquen edicions descatalogades, que ja no poden trobar a les llibreries de primera mà”, destaca Farrés.
Nous models
A més de les llibreries de vell de tota la vida, majoritàriament ubicades a Barcelona, i tenint en compte El Siglo a Sant Cugat, recentment hi ha una cadena de llibreries de segona que s’ha instal·lat a Sant Cugat. Al carrer Major s’hi pot trobar Re-Read, una llibreria que es dedica a la compravenda de llibres de segona mà que aposta pel preu únic.
A Re-Read compren tot tipus de llibres de novel·la moderna, en bon estat o quasi nou i editat a partir dels anys 90. Tots els llibres els compren a vint cèntims, i els venen també a preu únic. Si n’adquireixes un, 3 euros; si en compren dos pagues 5 euros, i si te n’emportes 5, pagues 10 euros.
Joies i rareses
Les llibreries de vell tenen un encant especial, i és que s’hi poden trobar coses ben singulars. “De joies n’hi ha moltes!”, afirma Farrés.
I és que a El Siglo, com explica, hi ha joies “des de la primera edició de La plaça del diamant, fins a un manual per sobreviure a una illa deserta dels anys 60, passant per novel·les de ciència ficció editades pel govern cubà durant la Guerra Freda, programes del Liceu d’abans de la Guerra, el catàleg de l’Exposició Universal de Barcelona del 1929, i un llarg etcètera”, explica el llibreter. I recomana: “El millor és venir aquí amb paciència i deixar-se sorprendre”.
Sorpreses que no acaben en el títol del llibre, sinó en tot allò que pots trobar-hi a dintre. Un exemple, el mateix Enric Farrés, qui col·lecciona des de fa un parell d’anys totes aquelles notes, retalls, i escrits que troba dintre els llibres de segona mà.