Difondre l'obra i la figura de Josep Grau-Garriga, així com ubicar la ciutat de Sant Cugat com a referent internacional pel que fa a l'art tèxtil aprofitant la figura del desaparegut artista santcugatenc, és l'objectiu del futur Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil de la ciutat.
Un centre que gràcies a l'acord signat entre l'Ajuntament de Sant Cugat i la família de Josep Grau-Garriga, està cada cop més proper de ser una realitat. Un document que han presentat l’alcaldessa, Mercè Conesa, i la filla de l'artista, Esther Grau-Garriga, aquest dimecres, 15 d'abril, i que marca les bases per crear un espai dedicat a l’obra de Josep Grau Garriga i a l’art tèxtil contemporani.
El document actual no té valor administratiu, i serà presentat al pròxim Ple Municipal, el dilluns 20 d'abril. Es tracta d'un primer acord a partir del qual podrà treballar el nou equip de govern que es constitueixi passades les eleccions municipals.
Pilar Parcerisas, historiadora, crítica d’art, assagista i comissària d’exposicions, Doctora en Història de l’ Art i Llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, és experta en l'obra de Grau-Garriga, amb qui va col·laborar a partir de principis dels anys 80, ha estat l'encarregada de redactar-lo.
Línies generals
El document preveu que el futur Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil s’ubiqui en dos espais: l’actual Museu del Tapís Contemporani, a la Casa Aymat, i la Masia de Can Quitèria. El conjunt d’originals que s’exhibirà al nou centre provindrà, principalment, de tres fons: la col·lecció de l’Ajuntament, el dipòsit de la Fundació Grau-Garriga i d’altres dipòsits.
La masia de Can Quitèria acollirà la col·lecció permanent de l’obra de Grau-Garriga en tots els seus formats. A més a més, comptarà amb altres obres de l’Escola Catalana del Tapís, un espai expositiu per a mostres temporals i un tercer dedicat a documentar la memòria de la història del tapís.
Les obres de recuperació de la masia començaran després de Festa Major d'enguany.
Pel que fa a la Casa Aymat, actual Museu del Tapís Contemporani, acollirà, segons l'actual document, acolliria els serveis de gestió del Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil, els arxius de l’artista, una biblioteca d’art tèxtil, tallers pedagògics, una residència d’artistes i un programa educatiu i social entorn del tèxtil.
L’acord també preveu que l’espai museístic del Monestir també pugui ser utilitzat per mostrar obres excepcionals de Josep Grau-Garriga, ja sigui un tapís monumental, una escultura o una instal·lació efímera un cop l’any.
Un projecte de ciutat
El document s'ha presentat aquest dimecres, 15 d'abril, a l'Ajuntament de Sant Cugat. Mercè Conesa ha destacat que “fa temps que treballem conjuntament per posicionar-nos com a ciutat referent cultural” tot remarcant que “la identitat santcugatenca passa per un nom, el de Josep Grau-Garriga”. La creació del nou centre ha apuntat que esdevindrà “un projecte d'identitat de tot el municipi”.
Pilar Parcerisas, encarregada de redactar el document, ha apuntat que Grau-Garriga “sempre havia tingut la intenció de retornar a Sant Cugat”, recordant que “el 1989 va fer un projecte que no va tirar endavant i que ara el reprenem des d'una altra perspectiva”.
Per la seva banda, Esther Grau-Garriga, filla de l'artista, ha apuntat que “estem molt il·lusionats en què bona part de la seva obra torni a Sant Cugat” perquè, com ha matisat, “l'obra de Grau-Garriga només pot viure a Sant Cugat”.
Per Xavier Escura, regidor de Cultura, amb la presentació d'aquest document “posem fil a l'agulla a un projecte que ens posarà al mapa de l'art tèxtil”.