El Monestir afronta unes obres de consolidació

Les actuacions de consolidació que s’inicien aquest estiu tindran continuïtat els propers anys

Aquest dilluns, dia 21 d'agost, s’inicien un conjunt d’actuacions de consolidació del Monestir de Sant Cugat: es posaran reforços metàl·lics en les parets que hi ha a la part superior de la façana principal i es restauraran canals d’aigua i baixants de la coberta de l’església i també del claustre. Paral·lelament, a la Casa Abacial, es faran obres de consolidació de la torre, es renovaran els canals i baixants de la coberta d’aquest edifici i se’n restauraran les rajoles que hi ha sota dels balcons.

Durant les obres de restauració de les campanes s'ha trobat que la biga de subjecció de la campana de les hores estava malmesa, així com el rejuntat dels totxos de la volta interior del campanar. L'Ajuntament de Sant Cugat ha informat que la substitució d'aquests elements endarrerirà la reparació prevista per aquest mes d'agost, però és "important destacar que les intervencions que s'estan fent al Monestir estan traient a la llum aspectes que es poden anar reparant de forma preventiva abans que sorgeixin problemes estructurals greus".

Aquestes obres són finançades per l’Ajuntament de Sant Cugat, amb aportació de la Generalitat de Catalunya, i tenen un cost previst de 145.000 euros.

 Des que aquest 2017 es va resoldre el conflicte amb el Bisbat sobre la propietat del Monestir, l'Ajuntament ha impulsat diverses obres de rehabilitació i conservació del monument santcugatenc.

Segona fase

Façana de l'església de Sant Cugat des de la plaça d'Octavià FOTO: Artur Ribera

En una segona fase d'obres al Monestir, que començarà el mes d’octubre, se segellaran les fissures que hi ha des de fa molts anys al timpà i a la llinda de damunt la porta d’entrada principal a l’església, es protegirà amb zinc la petita “teulada” situada damunt la portalada –per tal que quedi impermeabilitzada- , es restaurarà el timpà i es repararà la gran porta de fusta d’accés a l’església.

Les obres d’aquesta segona fase també finançades per l’Ajuntament, amb aportació de la Generalitat de Catalunya, i tenen un cost d’uns 60.000 euros

Actuacions el 2018

Una de les entrades al recinte del Monestir de Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

L’any 2018 es restaurarà la muralla, continuant l’actuació que ja s’ha fet enguany al  tram est de la muralla, que és el més antic, del segle XIV. Les obres de restauració de la muralla són finançades per la Diputació de Barcelona.

Tant l’Ajuntament de Sant Cugat com la Generalitat de Catalunya  i la Diputació de Barcelona tenen el compromís de continuar preservant el Monestir de Sant Cugat, amb sengles aportacions econòmiques importants els propers cinc anys, que permetran dur a terme un seguit de millores a l’església, les muralles, el claustre i la Casa Abacial.

D’altra banda, a finals del 2018 es tindrà informació dels sensors que s’han instal·lat en diferents punts del Monestir per monitoritzar-lo i detectar així possibles moviments que puguin provocar esquerdes. Aquests sensors, instal·lats a principis del 2017, permeten detectar el moviment real de l'edifici i planificar correctament les intervencions en l'estructura de manera que es consolidi l'edificació i es resolguin les esquerdes de forma correcta.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem