Sant Cugat, la ciutat que avui coneixem amb més de 88.000 habitants, té una data marcada com a punt clau en la seva evolució.
Tal com s'explicava en un reportatge en el Diari de Sant Cugat, són diverses les restes arqueològiques que s'han anat trobant amb el pas del temps a diversos punts del municipi que demostren l'existència de vida en certs moments de la història. Tot i això es considera que el Monestir és la peça clau per l'evolució i el punt de partida de Sant Cugat.
I és que la fundació de l'abadia de Sant Pere d'Octavià al segle IX, sota l'orde benedictina representa un moment clau per al desenvolupament de la societat santcugatenca.
Tot i que són poques les referències que es tenen sobre aquella època en el municipi en sí, gràcies a tota la documentació recollida pels monjos benedictins, els habitants del claustre, sabem, avui en dia, la importància que aquest temple va arribar a tenir tant per la ciutat com a Catalunya.
Posicionat com un dels temples més importants a la Catalunya feudal, la necessitat de conrear les terres i les vinyes, entre altres aspectes, són peces fonamentals pel que fa a l'arribada de gent a la vila. Més enllà de les cases aïllades que sempre havien existit sobre el territori.
A banda del Monestir són poques les referències arquitectòniques que avui en dia conservem, però a Sant Cugat encara queden empremtes del pas dels monjos per la ciutat.
Però si hi ha una obra arquitectònica que ens desvetlla la manera de viure dels monjos i la relació que aquests tenien amb la població santcugatenca és el claustre. 144 capitells d'Arnau Cadell més un de posterior ens descobreixen molt més del que ens pensem.
I, precisament, és per la importància que té sobre la vila, que diversos col·lectius de la societat local s'han interessat per conservar i preservar el llegat patrimonial que en el seu moment els monjos ens van deixar.
Si bé als anys 60 un grup de santcugatencs va començar a treballar-hi de manera lliure, no és fins al 22 d'abril del 2003 quan el Museu del Monestir obre les seves portes.
Un Museu que, entre moltes altres coses, vetlla per la conservació del temple i que espera acabar de museïtzar totes les peces que expliquen la història de la nostra ciutat.