Més de trenta activitats, entre exposicions, xerrades, itineraris, tallers pràctics i performances contribuiran a reivindicar l'ús de la ceràmica, tant des del seu vessant artístic, com de la seva trajectòria al llarg de la història i la importància de la indústria de la ceràmica a casa nostra. Amb el programa "Ceràmica. Art i Vida", la ciutat se suma a la celebració del 47è Congrés de l'Acadèmia Internacional de la Ceràmica que enguany se celebra a Barcelona.
El gruix d'activitats de les jornades de Patrimoni Viu es faran entre el 15 i el 18 de setembre amb l'objectiu de donar valor al patrimoni històric i artístic de la ciutat. Les activitats se celebraran en diferents sales d'art de la ciutat, així com els equipaments públics com són els museus. L'acte inaugural tindrà lloc el dijous 15 de setembre, a les 19.30 hores, al Claustre del Monestir, amb la visita a tres de les nou exposicions programades.
"Aquestes jornades són exemple del què es pot arribar a fer treballant en xarxa, especialment en l’àmbit cultural, i del seu efecte multiplicador", ha destacat la tinenta d’alcalde de Cultura i promoció de la ciutat, Carmela Fortuny.
Les exposicions
Coincidint amb el Congrés de l'Acadèmia Internacional de la Ceràmica, a Sant Cugat es podran visitar 9 exposicions. La primera s'inaugura el 8 de setembre a Canals-Galeria d'Art el 8 de setembre i porta per nom "Del fang al color". Comptarà amb dues mostres, una de Sergi Barnils amb els ceramistes Núria Salvadó i Sergi Salvadó, i l'altra amb obres de Joan Panisello.
El dia 9, a les 19.30 hores, s'inaugura a la Casa de Cultura l'exposició-homenatge a Frederic Gisbert "Quin so fa una sola mà aplaudint?", i una hora més tard, a Dterra Taller d'Art, s'inaugura "The Beauty of Clay", una exposició col·lectiva internacional de joieria artística amb ceràmica.
El dia 15 de setembre s'inauguraran la resta d'exposicions. Són "Fang i foc per viure" a la Sala Capitular, que és un recorregut històric per la producció i l'ús de la ceràmica a Sant Cugat; "Sensualitat i lírica. Claustre de Creadors Ceramistes", exposició col·lectiva de creadors ceramistes que es podrà visitar al Claustre; i "La ceràmica utilitària: un univers de formes i funcions", exposició a Cal Gerrer que presenta una mostra de ceràmica utilitària d'època Moderna i Contemporània.
La resta d'exposicions són "Núria Álvarez de Lara. 30 anys de joies amb ceràmica 1986-2016 + Arianna Russo. Topografies", a la Galeria Context; "Ceràmica Romana i Contemporània", a l'Espai Lluís Ribas; i "La ceràmica al jardí", a la seu de l'associació Dones de l'Art, a l'avinguda de Rius i Taulet, 83. Aquesta última es podrà visitar els dies 17 i 18 de setembre.
Més activitats
Entre d'altres, el dia 17 es farà el taller Fem firetes i jocs de terrissa! a la plaça de l'Om, es podrà veure ordir en directe al Celler Modernista o una performance, Trastorns a càrrec de Fang i fetge, a la rambla del Celler.
Diumenge, a més, es podrà participar del taller participatiu de construcció i cocció de ceràmica en forn de paper a la plaça d'Octavià.
D'altra banda, més enllà de les jornades, s'han previst altres activitats al voltant de la ceràmica, com ara la taula rodona "La ceràmica avui dia?" el 21 de setembre al Museu del Monestir, la visita comentada als forns de l'antiga fàbrica Barnils (l'actual Mercantic) el dia 1 d'octubre, o la xerrada "Una ciutat plena de ceràmica. Itinerari per Sant Cugat", el 13 de novembre.