La paraula i tot el que es pot fer i aconseguir amb ella, ha estat part protagonista en la inauguració de la 17a edició del Festival Nacional de Poesia.
Un festival que ha vist perillar aquesta edició però que, finalment, totes les institucions organitzadores han estat d'acord en tirar-lo endavant tot i la intervenció econòmica de l'Estat.
Laura Borràs durant la seva intervenció FOTO: Lali Àlvarez
En aquest cas, tal com ha explicat la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, laura Borràs, "encara que ens vulguin aturats, ens troben i ens trobaran caminant. El festival no podia aturar-se per una intervenció".
Tot i això, tal com ha explicat Borràs, el festival que ha arrencat aquest diumenge, 15 d'octubre i finalitzarà el pròxim diumenge, 22, s'ha vist afectat i ha hagut de reduir en actes i espais. "Hem prioritzat el contingut. Ha quedat un festival molt bonic. El que havíem imaginat encara ho era més".
Per la seva banda, l'alcaldessa, Mercè Conesa, s'ha mostrat molt orgullosa de ser, un any més, "la capital de la poesia". Conesa ha destacat la importància de la poesia, que "sempre ha estat compromesa amb la societat". Conesa ha conclòs la seva intervenció "reivindicant més que mai la paraula. A través de la paraula es pot arribar lluny i s'hi arriba lluny, reivindiquem la paraula davant la violència, per expressar-nos, per dir què volem i què pensem. La paraula no es pot limitar mai. Per molta repressió que ens posin, mai ens podran callar".
El conseller Lluís Puig FOTO: Lali Àlvarez
Per la seva banda, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, ha volgut "reafirmar l'exquisida capitalitat que Sant Cugat exerceix aquests dies al voltant de la poesia. És un plaer poder pensar com aquests dies la centralitat dels mots, que dits d'una manera concreta, adquireixen aquesta categoria de poesia. Poesia són tantes i tantes petites coses de la vida, que per gran que féssim un festival no hi cabria tot".
L'acte d'inauguració ha compta amb un homenatge que Maria Arnal i Marcel Bagès han ofert de la seva particular visió de la poesia catalana.
Més activitats
Un any més, l’acte central del Festival Nacional de Poesia serà la Nit de Poesia, que porta per nom Correspondències, i que se celebrarà el dijous, 19 d’octubre, a les 21 hores al Teatre-Auditori. Un espectacle dirigit per Sebastià Portell que posa l’accent en la diversitat de veus, estils i accents de la poesia catalana. Partint del concepte de correspondències, diversos poetes diuen poemes seus i d’altres autors per palesar la potència de l’escriptura com a resposta a allò que ja s’ha dit, a allò que ja s’ha llegit.
Com cada any, són diferents els espais de Sant Cugat que durant aquests dies, i els posteriors al festival, s’ompliran de poesia. Espais com el Cafè Auditori, que acollirà propostes com l’Homenatge a Lluís Calvo el dimarts dia 17 a les 19 hores. També els espais d’art com el Centre d’Art Maristany se sumen a la proposta, amb activitats com l’escenificació del poema IV de Foc de Pales del llibre Bruixa de dol de Maria-Mercè Marçal, dijous, dia 19, a les 19.30 hores. A La Galeria, per la seva banda, proposen l’epitafi d’un jove poeta català: Poemes de l’Alquimista, de Josep Palau i Fabre, el dia 21 a les 19 hores.
Un altre espai que no falta a la cita amb la poesia són les llibreries de la ciutat. Per exemple, el Pati de Llibres acull l’“Abecedari poètic” el dissabte dia 21, a les 12 hores.
Un seguit d’activitats que es complementen més enllà del dia 22 d’octubre amb nombroses exposicions arreu de la ciutat i activitats poètiques fins al 13 de novembre.