Els Bastoners homenatgen la Penya Regalèssia per recuperar el Ball de Bastons

L'acte s'ha celebrat al Celler Modernista de Sant Cugat la prèvia de Sant Medir

La Penya Regalèssia ha rebut l'homenatge dels Bastoners de Sant Cugat per la seva tasca com a recuperadors del Ball de Bastons a la ciutat. Un acte que s'emmarca en la celebració dels actes dels 25 anys dels Bastoners que ha servit per recordar els orígens del ball a la ciutat aquest dijous, 2 de març.

Gabriel Morera, membre de la Penya Regalèssia, ha recordat que "els orígens van més enllà de la Penya Regalèssia" explicant que va ser la família Cabanas qui va introduir el ball a la ciutat l'any 1924. "El que va fer la Penya Regalèssia va ser reprendre el ball l'any 1940 després de la Guerra Civil, quan s'havien de treure les teranyines de moltes coses", explica.

Els nois van ballar per primer cop a la fira de maig de l'any 1940, i es van dissoldre l'any 1943. "No es va tornar a ballar fins a l'any 1989, coincidint amb el 50è aniversari de la Penya, i en l'acte de col·locació de la primera pedra de la Biblioteca del Mil·lenari", ha recordat Moreras, explicant que "aquest va ser l'últim cop que la Penya va ballar bastons".

L'acte s'ha celebrat aquest 2 de març  FOTO: C.Caballé

Va ser aquell mateix any que una secció de l'Esbart Sant Cugat, sota la direcció d'Oriol Canas, van prendre el relleu. "El 1991 eren 12 balladors, i l'oportunitat d'or de participar de l'acte inaugural dels Jocs Paralímpics a Barcelona, va fer que la colla cresqués fins als 92 balladors", ha recordat Mercè Andrés, membre actual de la colla.

"L'any 1998 va ser un any de canvis, i una part dels bastoners es van traslladar a La Unió, que són els que formen els balladors actuals", ha explicat. Des d'aquell moment, i fins a l'actualitat, quan Bastoners de Sant Cugat celebren 25 anys, la colla no ha deixat de créixer. Actualment, són més de 160 balladors, des dels 3 anys, fins als pares veterans, amb una vintena de balls.

"Però no és tan sols un grup de bastoners, sinó que es fan moltes altres activitats, com les colònies per nens i grans, o la carrossa de reis. És un grup social, intergeneracional, motivat i amb ganes de seguir creixent 25 anys més", ha remarcat Andrés.

Carmela Fortuny, tinenta d'alcalde de Cultura, també ha participat de l'acte, remarcant aquest factor intergeneracional de la colla, així com la seva importància com a element cohesionador. En acabar les seves paraules, ha lliurat una fotografia dels balladors a la Penya en reconeixement per la tasca feta.

L'acte ha finalitzat, com no podia ser d'altra manera, amb balls de bastons, i una copa de cava.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem