Els espais que guarden el patrimoni de Sant Cugat

Quatre són els museus que es poden visitar a la ciutat per conèixer el passat i la història del municipi

Sant Cugat disposa de quatre museus. D'una banda, tres de titularitat pública, els Museus de Sant Cugat, i un altre de titularitat privada, la Casa-Museu Cal Gerrer, inaugurat ara fa poc més d'un any.

Museu del Monestir: recordar l’origen i l’evolució de la ciutat

El Museu del Monestir acull el passat i evolució de la ciutat  FOTO: Estefania Bedmar

El Monestir de Sant Cugat és la joia de la corona de la ciutat, i també una de les seus dels museus locals. Situat al voltant del claustre, acull l’exposició permanent “Oració, treball i poder”, que explica l’evolució arquitectònica del Monestir, així com els aspectes més significatius de la vida de la seva comunitat benedictina.

A més de l’exposició permanent, el museu del Monestir acull una mitjana de 10 exposicions temporals cada any, amb propostes com Fem un Museu, un projecte d’inclusió social a través de l’art, i d’altres exposicions com les itinerants que visiten la ciutat.

D’altra banda, s’hi desenvolupen nombroses activitats adreçades a escolars, i visites comentades per al públic en general. Unes visites que es porten a terme el primer diumenge de mes a les 12 hores. També el primer dissabte de cada mes es fan visites teatralitzades, a les 12 hores, i també s’organitzen visites a les exposicions temporals, així com visites concertades per a grups.

El Museu del Monestir es pot visitar de dimarts a dissabte, de 10.30 a 13.30 hores, i de 16 a 19 hores (de l’1 de juny al 30 de setembre, de 10.30 hores a 13.30 hores, i de 17 a 20 hores), i els diumenges i festius, de 10.30 a 14.30 hores.

El llegat tèxtil de Sant Cugat es descobreix al Museu del Tapís Contemporani

Actualment la Casa Aymat acull el Museu de Tapís Contemporani  FOTO: Artur Ribera

El Museu del Tapís Contemporani de Sant Cugat es troba ubicat a la manufactura Aymat. Aquest museu és l’únic exemple que es pot trobar arreu de Catalunya sobre el tapís i l’art tèxtil realitzats des del segle XX fins a l’actualitat.

La Casa Aymat va ser motor del moviment tèxtil amb Tomàs Aymat, i Miquel Samaranch i l’Escola Catalana de Tapís. D’ella en van sortir artistes com Josep Grau-Garriga o Josep Royo.

A més de l’exposició permanent sobre el tapís i la seva evolució a la ciutat, a més del recull d’obra de Grau-Garriga, el museu acull diferents exposicions temporals durant l’any vinculades al tapís. Amb tot, està previst que Can Quitèria aculli un museu dedicat a Josep Grau-Garriga, recollint la seva obra.

El Celler Modernista: els vestigis del passat rural de Sant Cugat

El Celler Modernista

La ciutat recuperava el Celler Cooperatiu ara fa dos anys, i des de llavors s’ha convertit en la tercera subseu del Museu de Sant Cugat. Amb el nom de Celler Modernista, l’espai acull l’exposició permanent “El Celler Cooperatiu de Sant Cugat”, que s’estructura a partir de tres eixos temàtics.

Inicialment s’explica el context en què, al Sant Cugat del 1921, es va fundar la cooperativa Sindicat Vitivinícola i Caixa Rural de Sant Medir. També es pot descobrir “L’elaboració del vi”, mostrant el procés de vinificació que se seguia al celler. Finalment, el visitant descobreix l’evolució i l’adaptació de l’edifici de Cèsar Martinell.

L’edifici acull puntualment diferents propostes culturals i activitats socials, com ara recitals de poesia o propostes teatrals. Cada tercer diumenge de mes s’hi fan visites guiades.

El nou museu de Sant Cugat: la Casa-Museu Cal Gerrer

La Casa-Museu Cal Gerrer recull, entre d'altres, el llegat de la família Cabanas-Alibau.  FOTO: Artur Ribera

Ara fa un any, obria les seves portes a Sant Cugat la Casa-Museu Cal Gerrer. Ubicat al centre de la ciutat a l’antiga fàbrica de ceràmica Arpí, coneguda com a Cal Gerrer, acull tres exposicions permanents, a més de les propostes temporals.

D’una banda, s’hi pot descobrir una col·lecció de peces ceràmiques fetes per la família Arpí. En segon lloc, l’obra fotogràfica i pictòrica de la família Cabanas-Alibau.

Finalment, l’exposició de la Marilyn Monroe amb un extens recull bibliogràfic i una destacada col·lecció de fotografies i d’objectes de l’actriu que pertanyen a l’arxiu Frederic Cabanas.

El museu es pot visitar de dimarts a diumenge (els diumenges, sols en horari de matí). El preu de l’entrada és de 4 euros, 2 euros amb tarifa reduïda, i es fan preus especials per a grups.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem