El confinament pel coronavirus té aturada l'activitat de Sant Cugat i un dels col·lectius afectats és la cultura popular. Amb la impossibilitat de poder realitzar els assajos amb normalitat, les entitats santcugatenques s'han vist obligades a promoure iniciatives per mantenir la cultura popular vigent, després que molts dels actes programats s'hagin suspès.
El Grup Mediterrània s'ha vist obligat a ajornar la celebració dels 25 anys en una data encara per confirmar, després que l'Ajuntament de Sant Cugat anunciés que es cancel·laven tots els actes previstos pel mes d'abril. No obstant això, l'entitat santcugatenca mantén l'activitat durant aquests dies de confinament entre tots els seus membres.
Així doncs, mentre els més petits han rebut vídeos i cançons per part dels monitors perquè els nens i nenes puguin seguir ballant i fent activitats de psicomotricitat, el cos de dansa segueix repassant balls, fent sessions de tonificació, flexibilitat o perfeccionament de castanyoles amb trobades virtuals.
Similar és el cas de l'Esbart, ja que des d'Andança estan enviant tutorials de balls, fragments i escalfaments als balladors de l'entitat. A més, a través de les xarxes socials, l'Esbart publica vídeos de balls perquè, tant els alumnes de l'escola com els seguidors s'animin a realitzar les coreografies.
L'Esbart aprofita les xarxes socials per continuar ensenyant els balls. FOTO: Instagram Esbart
Jocs i passatemps pels més petits
Els Bastoners de Sant Cugat també han optat per continuar amb el ball de bastons des de casa. El darrer dijous 19 de març van realitzar un directe on diferents membres van interpretar cançons del ball de bastons amb la gralla o el timbal. Divendres va arribar el torn dels més petits, que mitjançant vídeos dels monitors van poder continuar amb els assajos.
D'altra banda, l'entitat santcugatenca va reptar als infants de Bastoners a què ensenyessin el ball de bastons a les seves mascotes o peluixos, penjant els vídeos a les xarxes socials. Finalment, també a les seves xarxes socials, l'entitat de Sant Cugat ha posat a disposició dels més petits dibuixos per acolorir i penjar posteriorment.
Stop motion dels Bastoners per repassar un dels seus balls. FOTO: Instagram Bastoners Sant Cugat
Els Geganters de Sant Cugat també han fet una iniciativa pels més petits del municipi, ja que han penjat a les seves xarxes socials retallables del Joan i la Marieta per vestir-los amb la roba tradicional o com a membre d'altres entitats com els Diables de Sant Cugat, els Bastoners de Sant Cugat o els Castellers de Sant Cugat.
D'altra banda, els Caparrots de Sant Cugat han proposat uns treballs manuals per fer en família a partir de les seves xarxes socials. En aquest cas, consisteix a realitzar un Capgros a partir d'una capsa de cartó i pintures, entre d'altres, per poder fer amb ell una cercavila per casa.
Solidaritat i correfocs des de casa
Els Diables de Sant Cugat és una de les altres entitats que es manté activa durant aquests dies de confinament. L'entitat de cultura popular va animar als seus membres a unir-se a una iniciativa dels Trapelles de Sant Antoni, entitat que va engegar un correfoc, el diumenge 22, des de casa.
A més, els Diables de Sant Cugat van cedir material de protecció pel personal sanitari del CAP de Sant Cugat i els darrers dies, han publicat la Llegenda del Boc en un vídeo narrat pel Youtube. Finalment, l'entitat ha posat a disposició dels més petits uns dibuixos per acolorir, a l'espera de noves propostes que sortiran durant el cap de setmana.
Membres dels Diables de Sant Cugat celebrant un correfoc des de casa. FOTO: Cedida
El grup de percussió Karabassà també va portar la música als balcons de Sant Cugat, ja que els membres de la banda van animar als santcugatencs, el darrer dimarts 17 de març, a agafar un instrument de percussió per fer-lo sonar durant el confinament. A més, el grup de percussió ha représ els assajos de manera virtual per no perdre el ritme durant aquests dies de confinament i ha fet un vídeo indicant que Karabassà es queda a casa.
Un membre de Karabassà, fent percussió des del seu balcó. FOTO: Karabassà
Noves propostes de cara el futur
Per acabar, altres entitats com l'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat, els Trabucaires de Sant Cugat o els Castellers de Sant Cugat estan reunint-se aquests dies per sumar-se a mantenir viva la cultura popular del poble. No obstant això, els Castellers segueixen animant a la ciutadania a participar en el seu concurs literari, que enguany celebra la seva 6a edició.
Amb tot, una unió entre les entitats per mantenir vigent la cultura popular de Sant Cugat amb propostes i iniciatives tant per grans com petits i assajos virtuals per estar preparats a la represa de la normalitat.
Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat
Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
- Subscriu-te al WhatsApp del TOT Sant Cugat i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 850 388 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
- Segueix les nostres xarxes socials: Facebook, Twitter i Instagram.
- Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic
- També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat.
- I cada divendres als carrers de Sant Cugat en format paper