El diumenge 13 de març, se celebra a Sant Cugat la IX Trobada de Dones Trabucaires de Catalunya. Una cita que portarà a la ciutat una setantena de dones, més els homes que també vulguin disparar, que recorreran els carrers de la ciutat a partir de les 12.30 hores. La trobada s’ha celebrat anteriorment a Calella, Rubí, Vila-seca, Barcelona, Santa Coloma, l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa i Valls. Aquest any, els trabucs ressonaran a Sant Cugat.
Organitzen la IX Trobada de Dones Trabucaires de Catalunya. Què és?
Mercedes Erdozain (M. E.): És una trobada en la qual participen la gran majoria de dones trabucaires de Catalunya. Aquesta és la novena edició. Així com la Trobada Nacional ja he fet 34 edicions, aquesta és més jove perquè hi havia molt poques dones abans. És una manera de reivindicar que hi hagi dones a les colles de trabucaires, ja que fins ara era un món molt masculí.
On arrenca aquesta reivindicació?
Josep Quintana (J. Q.): El principal problema ha estat que aquest món ha sigut molt masclista, molt tancat en aquest sentit. Hi ha un abans i un després de la primera trobada de dones que va ser a Calella. El cap de colla d’allà va dir que volia muntar aquesta trobada. Hi va haver problemàtica, però finalment es va poder fer. I ara ja serà la novena edició.
Quanta gent participarà en la trobada?
J. Q.: Hi ha una cinquantena de colles, però no totes tenen dones. A aquesta vindran totes aquelles que puguin i vulguin, però podem arribar a una trentena de colles, unes 70 dones. Més els homes que també disparin...
Però no dispararan només dones?
M. E.: Desgraciadament, no. Aquí és on hi ha el conflicte. Si sols participessin dones, hi hauria colles que no vindrien. Ja fa unes edicions que es deixa disparar també alguns homes, però han d’anar al darrere. El protagonisme de la jornada és per a les dones. Els de Sant Cugat vénen d’acompanyants aquell dia.
Com funcionarà la trobada?
M. E.: Farem la recepció de les colles, un esmorzar a la Casa de Cultura, i després farem una visita guiada al Museu del Monestir. Des d’aquí anirem a l’ajuntament, on Mercè Conesa rebrà totes les dones, i a les 12.30 hores es farà la cercavila. La nostra idea és que Conesa sigui qui obri la cercavila amb el primer tret. La convidarem que ho faci!
I la cercavila, com serà?
J. Q.: És un recorregut curt, de la plaça de la Vila per Francesc Moragas, plaça de Sant Pere i carrer Major, però el problema que tenim aquí al nucli urbà és que depèn de quins carrers podem ressonar massa. Rusiñol està vetat, i ho entenc. Als punts més estrets dispararem a discreció, però a les grans avingudes i a la plaça d’Octavià farem que soni. Precisament a la plaça es farà l’esclat final.
Què aconsellen al públic per gaudir de la cercavila?
M. E.: Que portin taps. Res més. Pot ser una boleta de cotó fluix, o d’aquests taps comprats. Però és important. Nosaltres també volem repartir-ne alguns.
J. Q.: Nosaltres en repartirem uns quants, gentilesa de la Coordinadora d’Entitats, que ha decidit adquirir-ne.