L‘Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat és una entitat amb seu al recinte de la Casa Mònaco, un espai modernista de principis del segle XX on s’imparteixen ensenyaments oficials d’arts plàstiques i disseny, de la família de Comunicació Gràfica i Audiovisual. L’objectiu que tenen ara és poder créixer físicament i trobar un espai adaptat a les seves necessitats.
Història d’una escola
A finals dels anys cinquanta, Josep Grau-Garriga i Teresa Farrés van impartir les primeres classes d’art a la Casa Parroquial que aleshores hi havia al carrer de Santiago Rusiñol. Ja als anys seixanta, Josep Canals i Xavier Figueras van fundar Amics de Sant Cugat i van crear l’Estudi d’Art en un pis del carrer Vallès. Allà es continuen les classes i es dóna lloc a exposicions. Aquest va ser l’embrió de l’Escola d’Art i, posteriorment, de l’EAD. A més, la Universitat Autònoma reneix i s’ubica al claustre del Monestir. Això fa que molts professors i estudiants vinguin a viure al poble i creixi l’ambient cultural, amb personalitats com Pau Riba o Gabriel Ferrater, participants d’activitats artístiques com les conegudes tertúlies del Mesón. El suport dels professors d’altres escoles d’art com l’Escola Massana, l’empenta dels professors i alumnes i el suport de l’Ajuntament van posar els fonaments a l’EAD, que es va anar movent d’ubicació fins a acabar al lloc actual. El desembre de 2021, l’EAD va poder celebrar el 40è aniversari, que s’hauria d’haver celebrat l’any anterior, però va ser cancel·lat per la pandèmia de Coronavirus. Tot i que l’escola té 60 anys d’història, va començar sent una iniciativa privada i no va ser fins el 1980 que va passar a ser de titularitat municipal i va dotar-se d’estructura legal.
A finals dels anys 50, Josep Grau-Garriga i Teresa Farrés van impartir les primeres classes d’art a la Casa Parroquial
‘40 anys teixint camins’
La celebració va reunir alumnes i professorat de totes les generacions al jardí de les instal·lacions. Sota el lema ‘40 anys fent escola, 40 anys teixint camins’, Eva Virgili, directora del centre, va presentar un ‘mapping’ que va il·luminar la façana del centre, acompanyada d’actuacions musicals. Virgili també va rebre l’alcaldessa, Mireia Ingla, i alguns regidors de l’equip de govern, així com Agustí Hurtado, president de la Coordinadora d’Escoles d’Art i Disseny de Catalunya. “L’EAD és una escola petita de mida, però gran en experiència pedagògica i educativa”, s’autodefineixen al seu web.
Josep Canals i Xavier Figueras van crear l’Estudi d’Art al carrer del Vallès
Un espai per l’EAD
Virgili explica que el pròxim pas és ampliar l’escola: “Les instal·lacions ens priven de créixer”, expressa. “Sempre hem anat d’ocupes, mai hem tingut un edifici nou fet expressament pels nostres estudis, com l’Escola de Música. “Ens demanen que creem un nou cicle de grau mitjà, però no tenim espai”. No només els preocupa l’espai, sinó que estigui adaptat als estudis artístics: “Les escoles d’art creades per aquest ensenyament, tenen millor disseny d’espais, més capacitat d’aules...” L’entitat dóna cabuda a uns 200 alumnes i compta amb unes instal·lacions amb tallers, aules de formació, aules d’informàtica, plató audiovisual, taller de gravat i serigrafia, sala d’exposicions i un jardí exterior. L’Escola ofereix cinc cicles formatius en producte gràfic imprès, il·lustració, animació i gràfica impresa i interactiva. També duia a terme tallers lliures, però quan l’escola va créixer no cabien i es van haver de traslladar a la Casa Aymat i al Centre d’Art Maristany.
Visibilitat
La directora assegura que el diàleg amb l’Ajuntament és constant, però que quan es tracta d’una inversió de diners “es fan enrere”. “Això són prioritats. S’han de treure els diners d’algun lloc”, diu. “A més, estem una mica apartats. No s’ha fet mai gaire ressò de l’escola. La gent del poble no sap on som”.
Els alumnes col·laboren cada setmana amb una il·lustració al TOT
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.