Francesc Giménez: "Volem fer partícips del congrés a la gent de la ciutat"

El TOT Sant Cugat entrevista al president de l'associació d'arxivers de Catalunya i també cap de l'Arxiu municipal amb motiu de la celebració del congrés d'arxivística a la ciutat

Sant Cugat acull el 4, 5 i 6 de maig el 19è Congrés d'Arxivística i Gestió de documents de Catalunya. Dades en Acció: De la modelització a l'explotació al Teatre-Auditori i a l'Escola de música Victòria dels Àngels. En aquest congrés més de 300 congressistes debatran sobre el nou escenari internacional de l'artística on el govern de la dada, la intel·ligència artificial i el brockchain hi juguen un paper protagonista. Però, a banda de l'activitat acadèmia, l'esdeveniment ofereix activitats paral·leles per divulgar l'arxivística entre els ciutadans.

Més info: Sant Cugat acull el 19è Congrés d’Arxivística de Catalunya

Francesc Giménez és Cap de l’Arxiu Municipal de Sant Cugat i també el president de l'Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya que promou el congrés.

El congrés recupera la presencialitat...

Sí, recuperem la presencialitat. Des del 2019 que el Congrés no se celebra de forma presencial. Durant la pandèmia tocava celebrar-se el 2021 a Sant Cugat, però no es va poder organitzar i es va fer en línia amb el compromís que el pròxim, si es podia fer, tindria lloc a Sant Cugat.

Participen força entitats internacionals...

Sí, tindrà presència d'uns 15 ponents internacionals d'entre els més de 50 ponents que acollirà el congrés.

Veient el programa del Congrés, intel·ligència artificial, Blockchain, govern de la dada, podem comprovar que l'Arxivística està canviant molt...

Sí, és el nou escenari en el qual ens movem. Que es parli en un congrés d'arxivística més que de govern de la dada i d'intel·ligència artificial que no pas de restauració de documents és simptomàtic. Això no és casual, hi ha un rerefons al darrere i aquest el veurem al congrés. Però, no es deixarà de banda tota la part patrimonial. Perquè el patrimoni al final s'alimentarà de la intel·ligència artificial, del Blockchain, etc. Aquestes tecnologies només ens aporten maneres de visualitzar el patrimoni.

Una temàtica molt tecnològica en una ciutat puntera en aquest àmbit com és Sant Cugat...

Sí, té certa gràcia que es faci a Sant Cugat amb aquestes temàtiques perquè és una ciutat molt tecnològica. La temàtica del congrés creiem que encaixa molt bé en el model de ciutat.

A banda de l'activitat pròpiament del congrés, també hi haurà activitats obertes als ciutadans...

Sí, el que pretenem amb aquestes activitats és que el congrés no sigui només per als arxivers freaks tancats al Teatre-Auditori i a l'Escola de Música Victòria dels Àngels. Si no, el que volem és fer partícips del congrés a la gent de la ciutat.

Quines seran les més destacades?

Amb aquesta voluntat, els dies previs del congrés hem iniciat una exposició al carrer elaborada conjuntament entre l'Ajuntament i l'Arxiu Nacional de Catalunya amb imatges antigues de Sant Cugat per mostrar a la població com era el poble antigament que s'allargarà fins al 31 de maig. Encara que ens agradaria ampliar-la al 9 de juny, Dia Internacional dels Arxius.

A més, com que coincideix amb l'Encabronada dels Diables, els assistents al congrés i els ciutadans podran veure una cremada el dijous 4 de maig.

D'altra banda, el dissabte a la tarda, al Parc Ramon Barnils, hi haurà la 2a Fira d'Arxius on els arxius que vulguin podran instal·lar una parada amb tallers familiars i un concert d'arxivers in memoriam de Marta Murua, una arxivera molt coneguda que, a més era músic,i va morir molt jove.

Per últim, el 4, 5 i 6 es podrà veure a la façana de l'Ajuntament una projecció de fotografies del Fons Cabanas seleccionades per una intel·ligència artificial.

Quin paper jugaran els arxius en el futur?

Tenint en compte que el ciutadà s'haurà empoderat a l'hora d'accedir a la informació i, per tant, serà capaç d'accedir-hi sense passar físicament per aquí, l'àrea d'atenció a l'usuari haurà d'estar més vinculada a un servei que doni un valor afegit. Aquest servei extra haurà d'anar més enllà de consultar els documents originals.L'Arxiu s'haurà de transformar en un gestor de polítiques que ajudarà a empoderar a la ciutadania. Ajudarà als ciutadans a classificar la seva documentació i a accedir a la que té l'Ajuntament. Serà un servei molt més proactiu. I ben segur que la tecnologia ens permetrà imaginar un escenari amb altres realitats que ara no pensem.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem