Frederic Cabanas: “Calen dues hores per poder veure la Casa-Museu Cal Gerrer”

Sant Cugat compta amb un nou espai museístic que obre portes després de deu anys de rehabilitació: la Casa-Museu Cal Gerrer, a la plaça d’Octavià

Aquesta compta amb tres espais que acullen tres mostres diferents i una exposició temporal; una mostra de ceràmiques de la família Arpí, la col·lecció privada de la Marilyn Monroe de l’actual propietari Frederic Cabanas, i un espai que ret homenatge al seu pare i als dos tiets Cabanas-Alibau, els tres artistes.  

Cal Gerrer és una casa que durant el segle xix va ser propietat de la família Arpí. Tres generacions de terrissers que van omplir de bellesa Sant Cugat. Va ser una fàbrica de ceràmica molt important i l’any 1985 el fill del propietari Francesc Arpí va reformar l’estructura de la casa, que posteriorment va passar en mans de la família Cabanas. Dijous i dissabte a les 19 h es projecten uns audiovisuals sobre l’abans i l’ara de Cal Gerrer.  

Deu anys rehabilitant un edifici tan important com Cal Gerrer. Molts recursos i esforç, cap ajut oficial?
Cap, tot ho posem nosaltres. Esperem que algun dia, com que és un espai pensat per al poble, ens arribi algun tipus d’ajuda o conveni.

Com ha arribat fins aquí?
Per una necessitat personal. Per una banda, tenia l’obra pictòrica del meu pare, en Miquel, que ara farà 20 anys que es va morir. I com que jo crec amb el valor de la seva obra, no vaig tenir cap altra sortida que exposar-la i compartir-la amb els altres. A més, tenia d’herència la casa, per tant, tenia la capsa i l’objecte i he posat una cosa dins de l’altra.

Però no només hi exposa l’obra del seu pare.
Hi ha sis plantes i molt d’espai, i vaig pensar que podia aprofitar el món artístic dels meus dos tiets, en Francesc (pintor i dramaturg) i en Joan (fotògraf) Cabanas i Alibau. També vam tenir molt clar que havíem de fer homenatge als Arpí, els amos de la casa, que eren terrissers de Sant Cugat i també eren uns artistes.

Qui era la família Arpí?
Actualment podem veure vestigis terrissers a moltes cases de Sant Cugat fets per la família Arpí. Ells tenien el forn a la casa i amb el fang i l’aigua feien les peces. Fins i tot es pot visitar, al soterrani, la cisterna que tenien i moltes peces que havien fet, que són donacions per part de gent del poble.
 
Però encara li quedava més espai?
I tant! I la meva dona em va donar la idea de poder dedicar una planta a la Marilyn Monroe perquè no tenia sentit tenir la col·lecció privada tancada al públic.

Se’l considera un dels col·leccionistes més importants del món de bibliografia sobre l’actriu.
Hi ha tota una planta dedicada a ella, amb gairebé dos mil volums, a més d’alguns dels objectes que havia utilitzat. És una biblioteca única al món. Esperem que ens donin el rècord Guiness.

Què pot suposar per Sant Cugat l’espai Marilyn?  
Tinc la sensació que vindrà molta gent de fora. Ja hi ha gent que ha contactat amb mi per venir-la a veure.

També disposa d’una de les col·leccions inèdites pel que fa a la terrisseria?
Evidentment. Aquí van haver-hi tres generacions de terrissaires de la família Arpí. No hi ha enlloc a Catalunya que se’ls faci un homenatge.

Si un santcugatenc vol venir a visitar el museu, què ha de fer?
Tothom qui vulgui pot venir de 10.30 a 18.30 h cada dia, de dimarts a diumenge, sense tancar al migdia. Hem comptat que qui vingui s’ha d’estar de mitjana unes dues hores per poder contemplar-ho tot. El preu de l’entrada és de quatre euros i servirà per mantenir el museu, ja que és privat. També hem fet uns carnets, Amics de Cal Gerrer, amb tota mena d’avantatges per a les famílies.

Hi haurà visites guiades?
I tant. Tots els dissabtes i diumenges, però encara no estan definides les hores. Entre setmana es poden concertar visites de mínim sis persones.
Tenim a la venda tota mena de records, com la casa en miniatura feta en ceràmica per un servidor.

Vostè també és artista. No hi veurem cap exposició seva?
De moment, no. Bé, hi haurà un espai amb exposicions temporals on, per exemple, ara es poden veure fotografies meves fins al mes d’agost de tot el procés de remodelació de la casa. A més, cada dijous i dissabte es passaran projeccions de diferents temes basats en el que s’ha fet a la casa, sota el títol “Cal Gerrer, abans i ara”.

A la teulada s’hi ha col·locat una estàtua. Què representa?
És una figura de bronze que fa més de dos metres d’alçada. Es diu L’art a Sant Cugat i la vaig fer el 2008. L’hem tingut tapada des de llavors i ara l’hem pogut descobrir. És un homenatge a tots els artistes que hi ha hagut a Sant Cugat i que encara han d’aparèixer.  També és una al·legoria a la terra, a la dona, a la ceràmica i a la història.

El soterrani de Cal Gerrer recull obres inèdites de ceràmica elaborada per la familia Arpí  FOTO: Lali PuigL'estàtua és obra de Frederic Cabanas. FOTO: Lali Puig
Més informació
 
Comentaris

Destaquem