El TOT Sant Cugat ha entrevistat a Guille Vidal-Ribas i Javi Casado: a propòsit de l'estrena al Teatre-Auditori de 'Transmissions'. Es podrà veure aquest dissabte al vestíbul del teatre a les 19:00.
Què veuran els espectadors a Transmissions?
Guille Vidal-Ribas: És un espectacle que es podria situar en aquest gènere que es va anomenar Conferència Ballada. A Sant Cugat ens consta que s’han representat en el passat altres Conferències Ballades, com les de Toni Jodar i Beatriu Daniel, que tenen un projecte molt bonic anomenat Explica Dansa, amb més de 20 anys de trajectòria. Nosaltres no és que ens hàgim inspirat en Explica Dansa, però després hem col·laborat molt, ja que fem el mateix tipus de proposta. Transmissions és un projecte de divulgació i una tasca de creació de públics i educació, però en format d’espectacle. No deixa de ser una conferència, però no només basada en paraules, sinó que l’acompanyem amb una posada en escena amb il·luminació, so, audiovisuals i, és clar, moviment. Allò que el públic podrà descobrir en aquest espectacle és què entenem per aquest concepte paraigua que anomenem danses urbanes.
Tot i que l’objecte al voltant del qual gira tot són les danses urbanes, és un espectacle que parla de la cultura popular del darrer terç del segle XX i de la cultura popular del segle XXI, i de com aquesta es genera a partir de la mescla de tradicions. Sobretot en un món globalitzat, on els mitjans de masses, principalment a través d’Internet, juguen un paper fonamental en la seva difusió.
Javi Casado: Vam buscar també quines són les línies transversals que connecten les diferents danses urbanes, posant èmfasi amb les relacions amb la música, la relació amb la seva pròpia realitat política i econòmica o aportar mirades amb perspectiva antiracistes o de gènere i generar. Generar totes aquestes transversalitats perquè la gent pugui sortir amb un petit marc conceptual de com funcionen i que amb els nous referents puguis tenir eines per poder comprendre totes les manifestacions culturals que estan venint en les noves generacions i en els mitjans de comunicació i les xarxes socials.
Podríem dir que el ha impulsat la popularitat de Tik Tok són les danses urbanes?
Guille Vidal-Ribas: En gran part sí. Si ens poséssim a veure les coreografies que veiem a Tik Tok, segueixen les mateixes estratègies creatives que es van posar en joc per crear les danses urbanes en una discoteca als anys 60, 70 o 80. Són danses que tenen molt a veure amb la idea de joc i de posar un sentiment de pertinença a un grup que comparteix uns codis compartits. Per això hi ha molta gent que no ho entén...
Javi Casado: A més hi havia una voluntat de posar en valor, fugint d'una mirada adultotocèntrica, la creació de les generacions. Posem en valor la capacitat de joc i de creació que van tenir en cert moment unes generacions als anys 70 i 80 que han fet una sèrie de llenguatges i codis de moviment que avui dia estan molt reconeguts per la institució i el món de la dansa contemporània. Posem una altra mirada sobre totes aquestes tendències o qüestions culturals que venen de les noves generacions.
Han actuat abans al Teatre-Auditori?
Guille Vidal-Ribas: Amb Transmissions, no. De fet, han estat molts anys dient: “Eh! Va, fem això, perquè Sant Cugat és una ciutat prou prolífica en termes de professionals de la dansa.” Fa molts anys que insistim perquè ens programessin, i l’encaix finalment ha arribat. Estem molt contents.
Fa 10 anys que movem el projecte per ciutats de tot l’estat, i a Sant Cugat encara no s’havia mostrat mai. Ens fa especial il·lusió i espero que vingui molta gent a veure-ho, sobretot considerant que Sant Cugat té molta gent que estima la dansa.
L'Ajuntament de Sant Cugat correspon aquesta estima per la dansa dels seus habitants?
Guille Vidal-Ribas: Crec que l'Ajuntament ha de seguir apostant molt fort per la cultura perquè té molts potencials encara per desenvolupar i, concret, pel que fa a la dansa. Hi ha una taula empesa per les entitats de la ciutat i aquestes estan amb ganes de fer coses, però cal és que l'Ajuntament posi els seus recursos a disposició. No només econòmics, sinó en tots els sentits. Iniciatives con El carrer en dansa que fa dos o tres anys que es fa són interessantíssimes. Penso que cal compromís i que des del Teatre-Auditori s'assumeixin riscos i no només vagin als caps de cartells. Per això, aquí l'Ajuntament ha de donar suport a una línia que no sigui només quantitativa.
La dansa només ocupa el 4% de les programacions...
Guille Vidal-Ribas: Efectivament, Programa.cat, un servei de la Generalitat per ajudar els Ajuntaments a programar més danses, constata que la dansa ha baixat en les programacions fins al 4%. Falta una aposta més forta per part de les polítiques culturals per protegir aquest sector i crear nous públics. Per això, trobo que iniciatives com Dansa metropolitana és molt interessant i caldria que tots els Ajuntaments que en formen part que no es tracta de programar dansa quan hi ha dansa metropolitana, si no de programa dansa tot l'any. Cal ser més valents, perquè si no la dansa acabarà baixant encara més com veient que suceeix en els darrers anys i més encara des de la pandèmia.
Guille, quin futur veu a la dansa urbana?
La dansa urbana, jo crec que té un bon futur. De fet, si mirem quines programacions s’estan fent... L’any passat, el leitmotiv de Dansa Metropolitana era, en gran part, les danses urbanes. L’espectacle inaugural del festival Dansa Metropolitana de l’any passat va ser un festival de danses urbanes. Aquest any, la temàtica transversal del festival és Vibracions, que busca posar en relació la dansa, el moviment, la música i el so. Em fa la sensació que s’estan posant en valor pràctiques i maneres de fer de les danses urbanes, així com d’altres que estan a la mateixa òrbita, i que això apunta al fet que el circuit institucional està entenent que aquí també hi ha un filó. Cal posar-se al dia i oferir als públics propostes del present. I les danses urbanes són present.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.