Sant Cugat ha posat en marxa la biblioteca més tecnològicament més revolucionaria a través de la Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori. El nou equipament acull un laboratori tecnològic per accedir a noves formes d’interacció amb la cultura i el coneixement amb la tecnologia més innovadora. El projecte suposa la participació de l’usuari en el procés d’innovació i recerca que duran a terme els investigadors.
Els usuaris podran participar voluntàriament en aquests experiments i a través de les seves experiències es recolliran dades que facilitaran el treball dels investigadors i es recolliran comentaris sobre les versions dels prototips que es creïn i que permetin redirigir els esforços d’innovació que es duguin a terme. A més el laboratori incorpora un vídeo wall interactiu, una impressora 3D, dues pantalles multi-tàctils i diversos dispositius mòbils. Al centre hi haurà personal especialitzat per facilitar la participació dels usuaris, respondre preguntes i recollir suggeriments, entre d'altres.
El projecte s'inicia amb tres línies de treball; La primera està orientada a l’accés de col·leccions digitals aportant un valor afegit extra als documents digitalitzats; La segona cerca noves formes d’interacció entre els usuaris i les màquines amb l’ús de realitat augmentada amb objectes reals i la darrera es farà creant un grup d’interès en impressió 3D per aprofitar l’existència d'aquesta impressora.
Capacitat per a recopilar fins a 18.000 documents
La nova incorporació significa la tercera biblioteca pública del municipi i té una superfície de 850 m2, capaç per donar servei a entre 12.000 i 14.000 habitants. Dins d'aquest espai destaca els 130 m2 destinats a l’àrea infantil, una sala polivalent amb capacitat per a 75 persones i la possibilitat de convertir diferents espais.
Amb capacitat per a recopilar fins a 18.000 documents, tindrà 90 punts de lectura i estarà oberta 35 hores la setmana, és a dir, de dilluns a divendres de 16.00 a 21.00 hores hores i els dijous, divendres d’11.00 a 14.00 hores i dissabtes de 10.00 a 14.00 hores.
El projecte s'ha desenvolupat conjuntament entre administracions públiques, el Centre de Visió per Computador i la Universitat Autònoma de Barcelona.